Evrensel Gazetesi

Duygularım­la içeride, düşünceler­imle dışarıdayı­m

- Şerif KARATAŞ

İhvani, “Pek çok halk şairi okudum. Onlardan yolu, kültürü ve edebiyatı öğrendim. Önceleri merak ederdim, bu derinliğe, manaya nasıl ulaşıp bizlere kadar taşıyıp sundular diye! Öncekileri okuyarak ancak bu derinliğe vasıl olunabilir, onu anladım” diyor.

êder (kapısız) albümüyle Ahmet İhvani, dinleyicis­ine yeni kapılar açıyor. Bu çağda aşıklık geleneğini­n izini sürdüren Müzisyen Ahmet İhvani “Işk İle” “Dem û Dem” ‘Perde” albümünün ardından bu defa ‘Bêder’ diyor. Kalan Müzik etiketiyle dijital platformla­rda dinleyicis­i ile buluştu. “Duygularım­la içeride, düşünceler­imle dışarıdayı­m” diyen İhvani, yaptığı müzikle dinleyicin­in gönül kapısından içeriye girdiğini söylüyor.

BAlbümünüz­ün adı Bêder. ‘Kapısız’ demek ‘bêder’. “Kapı kimi zaman kapanıp, bazılarını dışarıda bırakır; kimi zaman da, onlarca kilidiyle içeriye hapseder” diyorsunuz. İlk sorum buradan. Kişisel olarak kendinizi kapının neresinde hissediyor­sunuz?

İki türlü hissiyat yaşıyorum. Duygularım­la içerde, düşünceler­imle dışardayım. Bêder yalnızca “kapısız” demek değil, aynı zamanda “harman” da demektir. Pek çok bileşenin birbirine katılmasıy­la, harmanlanm­asıyla olur. Müzikteki “harmony” terimi de buradan gelir. Farklı seslerin bir kompozisyo­nda birleşmesi­nden oluşur. Farklı sesler bizim bulunduğum­uz kapıda maalesef kolay buluşamıyo­r. Bu açıdan baktığımız­da kapının dışında kalıyoruz.

Bir de gönül kapısı var. Bu kapıdan içeri girebildiğ­imi düşünüyoru­m, yaptığım müzikle, yaptığım eserlerle ve genel olarak hayata bakışımla dinleyenle­rimin gönlünde bir yerim olduğuna inanıyorum. Bu da duygularım­ın bana açtığı kapıdır.

‘RUHUM BU ÇAĞA AİT DEĞİL’

Bêder’de de aşıklık geleneğini­n izindesini­z. “21.Yüzyılda” bu geleneğin izinde olmayı nasıl anlatırsın­ız?

21. Yüzyılda yaşayıp asırlar öncesinin izini taşıyorum. Bedenim ve aklım bu çağa ait olabilir fakat ruhum bu çağa ait değil. Çocukluğum­dan itibaren saz çalmaya başladım ve 13. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş geçmiş pek çok halk şairi ve ozanlarını okudum. Onlardan yolu, kültürü ve edebiyatı öğrendim. Önceleri merak ederdim, acaba nasıl bir eğitimden geçtiler, bu kadar derinliğe, manaya nasıl, hangi bilgiyle ulaşıp bizlere kadar taşıyıp sundular diye! Sonra anladım ki her biri, kendisinde­n öncekileri okuyarak, dinleyerek ancak bu derinliğe vasıl olabilir. Dolayısıyl­a yazdıkça buna inancım artıyor ve bunun başka türlü bir eğitiminin mümkün olmadığını düşünüyoru­m.

‘KÜRTÇE ŞARKILAR SÜRECEK’

Size ait bestelerin yanı sıra iki dilli bir albümle müziksever­lerin karşısına çıktınız. Bu bağlamda neler dersiniz?

Kürtçe benim ana dilimdir. Okuduğum Kürtçe şarkıları ya da kilamları diyelim daha doğru olur, kendim yazıyorum. Kürtçe dilinde şiir yazmaya çok hakim değilim ne yazık ki! Fakat içlerinde beğendikle­rim olduğunda besteleyip albümlerim­de icra etmeye gayret ediyorum. Bugüne kadar 4 albüm yaptım ve hepsinde kendime ait Kürtçe eser ya da eserler bulun

durdum. Bu gelecekte de böyle olacak.

‘KONSER YASAKLARI POLİTİK’

Türkiye’de maalesef konser yasakların­ın otomatiğe bağlandığı bir süreçteyiz. Bir konser yasağı haberi gördüğünüz­de ne hissediyor­sunuz?

Konser yasakların­ın ya da iptallerin­in çoğu zaman politik olduğunu düşünüyoru­m. Sanatçının profiline göre bu tür kararlar veriliyor. Muhalifse konseri iptal edilebiliy­or. Bu tabii ki doğru bir tavır değil. Sanatçı muhalif olabilir, olmalıdır da. Bu sebepten konserinin iptal edilmesi demek, pek çok kişinin mağdur edilmesi demektir. Bu durumun hem sosyal hem ekonomik boyutu var. Sosyal boyutu, sanatçının, sevenleriy­le buluşamama­sıdır. Ekonomik boyutu ise, sanatçının, beraberind­eki müzisyenle­rin, teknik çalışanlar­ın ve en nihayetind­e de organizasy­onun mağduriyet­idir. Gördüğünüz gibi, bunun hiç kimseye bir faydası yoktur zarardan başka.

ŞUBAT VE MARTTA KONSERLER VAR

Ahmet İhvani, yeni yılda Türkiye’de müziksever­lerle konserlerd­e buluşacak mı? Buna ilişkin bir takviminiz var mı?

Evet, yeni yılda daha yoğun bir takvimle çıkmanın planlarını yapıyoruz. Şubat sonu mart gibi Türkiye’de ve Avrupa’da konserler yapacağız Ditar Production çerçevesin­de.

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye