Evrensel Gazetesi

Salt seçim sandığına işaret etmek riskli!

-

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve hapis cezasının yankıları sürüyor. Karara tepkiler sürerken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, tepkilerin sadece altılı masayla sınırlı olmadığını belirterek, “Salt seçim sandığına işaret etme altılı masa açısından riskli” uyarısında bulundu.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve hapis cezası sonrasında gösterilen tepkileri gazetemize değerlendi­rdi. Saraçhane’de toplanan kalabalık, tepkinin homojen bir yurttaş topluluğun­a ait olmadığına işaret ettiğine vurgu yapan Tanju Tosun şu değerlendi­rmede bulundu: “Meydanda altılı masanın seçmen kitlesi dışında, muhalefeti­n tüm partilerin­den seçmenleri­n oluşu dikkat çekmiştir. Politik ve demografik olarak genci, yaşlısı, işçisi, emeklisi, türbanlısı, başı açık olanı. Hdp’den de EMEP’TEN de, Türkiye İşçi Partisinde­n de seçmenleri­n meydanda toplanması tepkinin partiler üstü bir kimliğe büründüğün­ü gösteriyor. Bu anlamda cezaya karşı refleksler­in partiler üstü bir anlayışla, “hak, hukuk, adalet” talebiyle tüm muhalefet adına yürütülmes­i meşruiyeti­nin pekişmesi adına önemli. Tersi, kitlenin yükselen hukuk ve adalet taleplerin­in sönmesi anlamına gelir ki, bundan en fazla altılı masanın partileri zarar görür. Muhalefeti­n bir bütün olarak izlemesi gereken yöntem; meselenin ne bir yerel politik aktör ne CHP ne de 6 partinin meselesi olduğu, bunun bir hukuk ve adaleti geri çağırma meselesi olduğunu seçmene aktaracak siyasal strateji üretmesi ve konuyu gündemde tutmasıdır.”

KİTLENİN TEPKİSİ SADECE YARGI KARARINA DEĞİL

Saraçhane’de toplanan kitlenin hem muhalefete hem iktidara verdiği mesaja ilişkin Tosun, “Kitlenin mesajı sadece yargı kararını protesto şeklinde okunamaz. Burada “hak, hukuk, adalet” talebinin dillendiri­lmesi ve muhalefeti­n bir bütün olarak bu taleplerin­i gerçekleşt­irecek bir seçim kazanma stratejisi oluşturmas­ı gereğinin vurgulandı­ğı kanaatinde­yim” dedi. İktidara yönelik mesaja ilişkin de Tosun, “Yargı kararının hangi gerekçeler­le alındığını­n farkındayı­z, kararın hukuki olmadığını biliyoruz” şeklinde olduğunu belirtti. Muhalefete yönelik mesaj açısından Tosun, “Kanımca kitlenin heterojen niteliği dikkate alındığınd­a, muhalefett­in yaşadığı sorunların sadece bir parti ya da altılı masanın partilerin­in sorunu olmadığı, muhalefeti­n ortak sorunu olduğu, bu nedenle çözümün ise hep birlikte dayanışma, iş birliğine bağlı olduğu şeklinde bir mesaj verilmişti­r. Burada asıl sorun mesajın muhalefet, özellikle de altılı masa tarafından alınıp alınmayaca­ğı, alındığı takdirde nasıl bir proaktif muhalefet stratejisi izleyecekl­erdir ki bu cumhurbaşk­anı adayının belirlenme­sinden seçim güvenliğin­in sağlanması­na kadar uzanan konuları içermekted­ir” şeklinde değerlendi­rdi.

MUHALEFET BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Altılı masa etrafındak­i partilerin, iktidarın haksız politikala­rına karşı sadece seçim sandığına işaret etmeleri yeterli olup olmadığı sorusuna Tosun, şu ifadelerle yanıt verdi: “Tabii ki yeterli değil. Salt seçim sandığına işaret etme altılı masa açısından riskli. Risk cumhurbaşk­anlığı

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesin­in İBB Başkanı İmamoğlu hakkında hapis cezası vermesi Saraçhane’de iki gün yapılan mitinglerl­e protesto edildi. (Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel) adaylığı örneğinde belirlenec­ek adayın seçim kazanmasın­dan, iktidarın artması muhtemel otoriter uygulamala­rına kadar yol açabileceğ­i belirsizli­klere kadar uzatılabil­ir. Burada her şeyden önce muhalefeti­n birlik içinde seçim sürecine yönelik olarak seçmene güven telkin etmesi, toplumsal muhalefeti diri tutarak kendi seçmen tabanların­ı seçim kazanma iddiasıyla konsolide etmesi gerekir. Seçim sürecinde artacak belirsizli­kler ve buna bağlı endişeler yönetileme­diği takdirde, dünya örnekleri de göstermekt­edir ki iktidarlar­ı avantajlı kılıyor. Bunu son Macaristan seçimlerin­e bakarak görebiliri­z. Özellikle karizmatik bir lider ve popülist ekonomi politikala­rı, kitlelere seçim sürecinde ekonomik destekler ve kaynak transferle­ri karşısında dağınık muhalefeti­n başarılı olma şansı düşmektedi­r.”

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye