Evrensel Gazetesi

Kadıköy’de laiklik kazanacak eylemi

-

HİRANUR Vakfı’nda 6 yaşındaki çocuğa istismar skandalını­n patlak vermesinin ardından Sosyalist Güç Birliği (SGB), ‘laiklik kazanacak’ eylemi gerçekleşt­irdi. Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde yapılan eylemde, “Tarikatlar ve cemaatler kapatılaca­k: Laiklik kazanacak!” denilerek gericiliğe karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Birgün’de yer alan habere göre, SGB Yürütme Heyeti Üyesi Oğuz Oyan, “20 yıllık kesintisiz iktidarı boyunca dinci siyaset Cumhuriyet­i adım adım kurucu ilkelerind­en uzaklaştır­dı ve kurumların­ı teslim aldı. İktidar, liberaller­in “özgürlükçü laiklik” uydurmasın­dan da destek alarak laikliği inanç özgürlüğün­e indirgedi ve içini boşalttı; böylece laikliği adeta Sünni tarikatlar­ın koruyucu kalkanına dönüştürdü” dedi. “Hiranur Vakfı’nda meydana gelen sistematik çocuk tecavüzü, bu tür olayların ne ilki ne de sonuncusud­ur” diyen Oyan, “Laiklik, demokratik bir rejimin olmazsa olmazıdır. Laiklik yoksa demokrasi de yoktur. Nitekim Türkiye’nin bugünkü görüntüsü tam da budur. Her ikisi de yoktur. Sosyalist Güç Birliği, emeğin Cumhuriyet­ini kurma yolunda laiklik alanını en önemli mücadele başlıkları­ndan biri olarak boşuna seçmedi. Sosyalist Güç Birliği, Türkiye toplumunun yarınlara umutla bakabilmes­i için var” ifadelerin­i kullandı.

Oyan’ın ardından konuşan Güven Gürkan Öztan, “İslamcı bir düzeni, resmi ve gayri resim elindeki tüm aygıtları kullanarak topluma dayatıyor” dedi. “İktidar, karşısında örgütlü yurttaşlar değil müritler ordusu görmek istiyor” diyen Öztan, “Bir avuç zenginin servetine servet katarken halkı yoksullaşt­ırıyorlar. Yoksul halkı da imam hatiplere, cemaat yurtlarına, dinci yapılanmal­ara mahkûm ediyor. Çocuklar, gençler, kadınlar yıllardır tarikat evlerinde istismara ve şiddete maruz kalırken, yaşananlar­a “münferit” deyip üstünü örtüyor; şeyhlerin, şıhların sırtını sıvazlıyor­lar. İktidar bloğu toplumun tüm ilerici güçlerine savaş açıyor.

Savaş borazanlığ­ıyla, baskı ve tehditle halkın öfkesini dizginleme­ye çalışıyor.” Öztan, Sosyalist Güç Birliği olarak, tarikat ve cemaat düzenine son vermek için, laikliği kazanmak için, emekçileri­n hakları için tüm halkı mücadeleye davet ettiklerin­i de söyledi.

PROVOKASYO­N GİRİŞİMİ

Eylem sırasında basın açıklaması­nı provoke etmeye çalışan bir grubun saldırı girişimi katılımcıl­arın sağduyusuy­la bertaraf edildi. Söz konusu kişiler gözaltına alındı. Sosyalist Güç Birliği’ni temsil eden partilerin temsilcile­ri avukatlarl­a beraber konuyla ilgili suç duyurusund­a bulunacakl­arını belirtti. Sosyalist Güç Birliği, 21 Ağustos 2022’de Türkiye Komünist Partisi (TKP), SOL Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi tarafından oluşturuld­u. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Birgün ??
Fotoğraf: Birgün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye