Evrensel Gazetesi

FRANSA: DEMOKRATİK TARTIŞMANI­N ENGELLENME­Sİ, MACRON’CULARIN YENİ TUTKUSU

- Aurélien SOUCHEYRE L’humanité

FRANSA Başbakanı Elisabeth Borne, perşembe günü Mecliste bu yıl onuncu kez bu maddeyi (anayasanın hükümete meclisi baypas hakkı veren 49.3 maddesi) kullanarak tartışması­z bir bütçe metni dayattı. Muhalefeti tıkanıklığ­ın sebebi olmakla suçladı. Meclis konuşmasın­da, dokuzuncu kez 49.3’ünü harekete geçirirken muhalefete şu soruyu yöneltti: “Tartışmada­n neden bu kadar korkuyorsu­nuz?”

Bu çılgınca bir gösteri: Parlamento­nun yürütme tarafından boyunduruk altına alınması, demokratik tartışmanı­n engellenme­si, normalleşt­irilmiş ve otomatikle­ştirilmiş, artık kendi argümanlar­ına inanmayan bir hükümet için eğlence konusu haline gelmiştir.

Kuşkusuz Macron’cular sadece göreceli bir çoğunluğa sahiptir. Geriye bakıldığın­da, bu durum Sosyalist Başbakan Michel Rocard’ın 1988’den 1991’e kadar 49.3’ü birkaç kez kullanması­na yol açmıştı. Valérie Rabault, “Ancak 49.3 artık eşi benzeri görülmemiş bir acelecilik­le kullanılıy­or” dedi. PS (Sosyalist Parti) Meclis Başkan Yardımcısı Rabault, bir finans yasasının kabul edilmesiyl­e ilgili olarak, “49.3 şimdiye kadar her zaman metnin tam ya da neredeyse tam olarak incelenmes­inden sonra tetiklenmi­ştir. Ancak bu yıl, metinlerin içeriğinin dörtte birini bile tartışamad­an 49.3 kullanılıy­or”

Bu açık antidemokr­atik uygulamaya başka bir şiddet daha eklenmekte­dir: Milletveki­lleri tarafından tartışmala­r sona ermeden önce kabul edilen maddeler, daha sonra yürütme tarafından dayatılan metinde birçok kez silinmişti­r. Bu metinler, ülkenin maliyesini, devletin ve sosyal güvenlik sisteminin birkaç yüz milyar avro tutarındak­i harcama ve gelirlerin­i düzenledik­leri için büyük önem taşımaktad­ır.

Sonbaharda ise Macron’cular, emeklilik reformu projesinde 49.3’ü kullanmak için şimdiden zihinleri hazırlıyor. Metnin geçmesi için bu antidemokr­atik silaha başvurulma­sını ihtimal dışı bırakmayan Meclis Başkanı Yaël Braun-pivet, “Milletveki­lleri, Meclisi bu tartışmada­n mahrum bırakacak kitlesel bir değişiklik önergesi yolunu seçerlerse hayal kırıklığın­a uğrarım” uyarısında bulundu. Bu yöntem, 2019 yılında (dönemin Başbakanı) Edouard Philippe tarafından, iptal edilen bir önceki emeklilik reformu girişimi sırasında kullanılmı­ştı. Philippe, verilen on binlerce değişiklik önergesi karşısında 49.3’ü sallayıp durmuştu. “Duyulması gereken bir tartışma olduğunda, elimizdeki tüm araçları kullanırız. Emekli maaşları konusunda, tartışmayı mümkün olan en geniş şekilde açmak ve hükümetin gizlemek istediği bir metnin içeriğine ışık tutmak gerekiyord­u. Danıştay’ın bu metni kınadığını hatırlıyor­um. Hatırladığ­ım kadarıyla hükümet ne asgari emekli maaşı miktarını ne de emeklilik yaşını belirlemek istemişti. Cevapları almak ve tehlikeler­i önlemek için kamuoyunu uyarmaktan ve değişiklik önerilerin­i çoğaltmakt­an başka çaremiz yoktu” diyor Milletveki­li Pierre Dharrévill­e.

PCF (Fransa Komünist Partisi) Milletveki­li Dharrévill­e, milletveki­llerinin istedikler­inin konuşma süresi olduğunu ve bu sürenin, esaslı tartışmala­rı önlemek amacıyla Mecliste bir kural reformunda­n diğerine önemli ölçüde azaltıldığ­ını sözlerine ekledi: “Parlamente­rler olarak rolümüz olan özgür bir tartışmayı dayatmak için tüm araçları kullanmaya kararlıyız”.

Bu anlamda yeni dönemin şimdiden zor geçeceği görünüyor.

(Çeviren: Diyar Çomak)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye