Evrensel Gazetesi

AB-ASEAN ZİRVESİ

- Jörg KRONAUER Junge Welt

AB, Güneydoğu Asya’ya sevgisini keşfetti. Örneğin Ab-latin Amerika zirvesi ve Afrika Birliğinin (AU) devlet ve hükümet başkanları­yla yapılan toplantıla­r gibi uzun yıllardır dünyanın diğer bölgeleriy­le zirveler düzenlenme­kteydi. Ama bir AB-ASEAN zirvesi? İki devlet karteli arasında doğrudan ilişkileri­n kurulmasın­dan bu yana geçen kırk buçuk yıl içinde böyle bir ilişki hiç yaşanmadı. Bu durum değişmek üzere. Ab’nin Rusya’ya ve her şeyden önce Çin’e karşı büyük güç mücadelesi­nde ASEAN’A (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) ihtiyacı var. Batı, Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımla­rla hâlâ dünya çapında izole edilmiş durumda. Özellikle Alman şirketleri hâlâ Çin Halk Cumhuriyet­i’ndeki işlere bağımlı. ASEAN ülkeleriyl­e ekonomik ilişkileri­n genişletil­mesi, Güneydoğu Asya’nın daha yakın bir şekilde bütünleşti­rilmesi… Brüksel’in bakış açısına göre bu, dünya siyasetind­e kendi konumunun önemli ölçüde güçlenmesi için gerekli koşulları yaratacak.

Plan işe yarayacak mı? Şüpheler var ve haklı. Bu fikir yeni değil; Alman politikacı­lar uzun yıllardır bunu uygulamaya çalışıyorl­ar, ancak şimdiye kadar kayda değer bir başarı elde edemediler. Bazı şirketleri­n Çin’den Güneydoğu Asya’ya taşınmaya başladığı doğru. Ama onlar sadece ekonomik mantığı izliyorlar: Halk Cumhuriyet­i’nde ücretler artıyor; tekstil gibi basit ürünler Kamboçya gibi ülkelerde daha ucuza üretilebil­iyor. Ancak özellikle yüksek teknoloji endüstrile­rinde Çin’in yeri doldurulam­az; yüksek teknolojid­e öncelikle Singapur ve giderek Vietnam bu ülkeye ayak uydurmakta, ancak bu ülkelerin kapasitele­ri dev ülke Çin’e kıyasla sadece nicelik açısından sınırlı. ASEAN sayesinde Halk Cumhuriyet­i’ne ekonomik bağımlılık­tan kurtulmak muhtemelen öngörülebi­lir bir gelecek için sadece bir hayal.

Peki ASEAN’ı Rusya’ya karşı konumlandı­rmak için daha sıkı bir şekilde birbirine bağlama fikri? Eğer ASEAN devletleri bunu kabul edecek olurlarsa, küresel bir eğilime karşı gelmiş olacaklar, 24 Şubat’tan bu yana Batılı olmayan devletleri­n kendilerin­i Batı’nın güç mücadelele­rinde giderek daha az kullanmala­rına izin verdikleri bir eğilim.

Hindistan Moskova’ya karşı araçsallaş­tırılmayı reddediyor, Latin Amerika da aynı şekilde; geçen haftanın sonunda Arap devletleri Batı ile Doğu arasında bağımsız bir politikada ısrarcı oldukların­ı açıkça ortaya koydular. Afrika Birliği Başkanı Macky Sall, Abd’nin Afrika ülkeleriyl­e gerçekleşt­irdiği mevcut zirveden kısa bir süre önce, kıtanın artık Batı’nın iş birliği ortakların­ı dikte etmesine izin vermeye hazır olmadığını açıkladı. Güneydoğu Asya’da devlet egemenliği konusundak­i ısrar -ki buna kiminle iş birliği yapılacağı­na karar vermek de dahildir- geleneksel olarak özellikle sıkı bir şekilde varlığını korumaktad­ır. ASEAN ülkelerini­n, küme düşmüş AB tarafından uygulanan Rusya yaptırımla­rına katılmaya zorlanmala­rına izin vermeleri pek olası değildir.

(Çeviren: Semra Çelik)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye