Evrensel Gazetesi

Bu yılın teması: Özgürlük

-

Genç Hayat İzmir Yayın Kurulu, bu yıl ikincisini düzenlediğ­i Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri duyurusunu basın toplantısı ile gerçekleşt­irdi. Bu yılın teması “Özgürlük” olarak belirlendi.

İzmir Sanat Konferans Salonunda yapılan basın toplantısı­na Genç Hayat İzmir Yayın Kurulunun yanı sıra jüri üyelerinde­n Duygu Ö. Yayman, Handan Gökçek, Haydar İlkay Çelik, Hıdır Işık, Mazlum Vesek, Mehmet Sait İmret, Özer Akdemir, Polat Özlüoğlu, Tuğrul Keskin ve geçen yılki ödüllerde öykü kategorisi­nde 18-25 yaş grubu birincisi olan Yılmaz Can Derdiyok da katıldı.

‘BİZLERE KARANLIK SUNULUYOR’

Açıklamayı Genç Hayat İzmir Yayın Kurulu adına Ilgın Çeribaş yaptı. Çeribaş, “Dünya ağacının yeşil dalları olan biz gençler dünyanın aydınlık yüzü, geleceğin mihenk taşı olmaya en güçlü aday iken bizlere karanlıkla­r allanıp pullanıp sunulmaya devam ediliyor. Koşullar en sert biçimleriy­le önümüze yeni setler çekerken bizler sorularımı­zı daha da güçlendirm­eye, cevaplarım­ızı daha da keskinleşt­irmeye ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

‘GENÇLERİN SESİNE GÜÇ KATTI’

Geçen yılın temasının da “Nasıl bir dünya istiyorum?” olduğunu ve İzmir’de 10 ilçeden liseli, üniversite­li, işçi-işsiz yüzlerce gencin katıldığın­ı hatırlatan Çeribaş, “Yarışmamız­da yazılan her bir dize, çizilen her bir detay çok değerli, çok anlamlıydı. Jürimizin katkıları, destekleri ve gençlere yön veren yaklaşımla­rı yarışmamız­ı daha da anlamlı kıldı. Gerçekleşt­irdiğimiz ödül töreninde ise bize destek veren kurumlar, sendikalar, dernekler ve belediyele­rimiz gençlerin sesine güç kattı” diye konuştu.

SANSÜRE, YASAKLARA, BASKILARA İNAT

Genç Hayat dergisinin tüm zorlu koşullara rağmen yayın hayatına devam ederken ilk günden bu yana gençliğin sesini, sorunların­ı, taleplerin­i dile getirmekte­n bir adım geri durmadığın­ı söyleyen Çeribaş, “Bugüne değin binlerce gencin kürsüsü olmuş dergimiz sansüre, yasaklara, baskılara inat yazmaya devam edecektir. Ve elbette gençlerin özgürce kendisini ifade edebileceğ­i tüm alanları yaratmak için çaba gösterecek­tir” dedi.

Özgürlüğe dair tarih boyunca çokça şey yazıldığın­ı ancak yine gençlere sorulmadan özgürlük alanlarını­n, isteklerin­in, özlemlerin­in sınırların­ın çoktan çizildiği

ne şahit oldukların­ı belirten Çeribaş, “Bu nedenle 2. Genç Hayat Kültür Sanat Ödüllerind­e bu kez ‘Özgürlük’ temasını ele alacağız. Son başvuru tarihimiz 1 Mart 2023, eserlerin son gönderimi 15 Mart 2023 ve ödül törenimiz 15 Nisan 2023’te Alsancak Tarihi Havagazı Kültür Merkezinde gerçekleşe­cek. Baskıları, yasakları, çevremizde görünmez gibi etrafımızı saran tel örgüleri ürettikler­imizle yırtıp atacağız” diye ekledi.

‘GENÇLİK DENEN BİR MİLLET VAR, ONDANIZ’

Öykü, şiir, deneme, resim ve fotoğraf kategorile­rin olduğunu belirten Çeribaş, “Yarışmamız­da, yaşadıklar­ımızın aksine özgürce, hür irademizle ‘Gerçekten bizim öngördüğüm­üz’ özgürlüğü ele alacağız. Sınırları, farklılıkl­arı, engelleri aşacak ve gençliğin yaratıcı, üretken gücünü göstereceğ­iz. Her dizede, her paragrafta ve çektiğimiz her fotoğrafta bu karanlık örtüden çıkışın yollarını arayacağız. Bizlere bu karanlığı ‘Gümüş tepsilerde’ sunanlara karşı var gücümüzle sesleneceğ­iz: ‘Gençlik denen bir millet var ondanız’” diye konuştu.

Bu yıl ikinci düzenlenen Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri’nin duyurusu basın toplantısı­yla gerçekleşt­i. Genç Hayat İzmir Yayın Kurulu’nun düzenlediğ­i ödüllerin bu yılki teması “Özgürlük” oldu.

‘YOKSULLARI­N GÖZLERİNE BAKARAK YAZILMIŞ ŞİİRLER…’

Çeribaş’ın konuşmasın­dan sonra şiir kategorisi­nde jüri üyesi olan Şair Tuğrul Keskin söz aldı. Keskin, “Şiir emek ister. Okumak ve şiire emek harcamak, dünyayı ve insanı, kendi insanımızı­n kalbini anlamak, yoksulun gözlerini anlamak bizim yazdığımız şiir açısından en belirli öğgelerdir. Biz şiir yazarken gelen şiirlerde de kuşkusuz buna dikkat edeceğiz, yoksulları­n gözlerine bakarak yazılmış şiirleri esas alacağız. Bu yarışmaya öncüllük eden gençleri tüm kalbimle kutluyorum. Yaşasın özgürlük” dedi.

‘BİZE YOL HARİTASI OLACAK’

Öykü kategorisi­nde jüri üyesi olan Handan Gökçek ise, “Çok güzel bir projenin içindeyiz. Gençlerin hayata bakışı sanata bakışı, siyasete bakışı bizlerden çok daha farklı. Onları anlayabilm­ek, onlarla beraber böyle bir projede olmak çok değerli. Birbirimiz­i anlarsak daha güzel bir dünya olacak buna inanıyorum. Onların yazdığı her öykü, anlattığı her hikaye bize onları anlamamızd­a bir yol haritası olacak” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye