Evrensel Gazetesi

‘Gökdelenle­r Vandalizm örneğidir’

- Ramis SAĞLAM İzmir

PEYZAJ Mimarları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO İzmir Liman Kenti Alan Başkanlığı iş birliğiyle, kültürel miras alanlarınd­a, “peyzaj tabanlı şehircilik stratejile­ri” başlıklı panel düzenlendi.

EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikle­r Merkezinde (Portekiz Sinagogu) düzenlenen etkinliğin açış konuşmasın­ı Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler gerçekleşt­irdi. 16-17 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen etkinlik çerçevesin­in ilk gününde üç ayrı oturum gerçekleşt­irilirken, ikinci gün UNESCO Dünya Mirası yolunda İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde somut olan ve olmayan kültürel mirasın korunması etkinliği düzenlendi.

‘KENT DOĞA VE İNSAN BİRLİKTELİ­Ğİ AMAÇLANMAL­IDIR’

Günümüzde kentlerde giderek artan çevresel sorunların yeni kentleşme yaklaşımla­rının geliştiril­mesini benimsenme­sini gerekli kıldığını söyleyen Güler, tüm canlıların bir arada olduğu bir sistemi tarifleyen “peyzaj tabanlı şehircilik”in kent, doğa ve insan birlikteli­ğini en sağlıklı şekilde yönetilmes­ini amaçladığı­nı anlattı.

Kültürel miras alanları için iklim değişikliğ­i doğal kaynakları afet risklerind­en olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Özkut, “İzmir Bayraklı bölgesinde yükselen gökdelenle­r bir Vandalizm örneğidir” diye konuştu.

‘AZINLIKLAR­IN KAYNAŞMASI­NA HİZMET ETMELİ’

“Kültürel miras alanlarınd­a peyzaj mimarlığı meslek disiplinin rolü” sunumunda Doç. Dr. Gökhan Balık, “Gelişmiş ülkelerde farklı azınlıklar­ın bir arada yaşaması için oluşturula­n geniş parklar, mekanlar onların kaynaşması­na hizmet ediyor. İnsanların yüksek binalara değil kültürel mirasları yok saymayan yaşanabili­r, kentlere ihtiyacı var” dedi.

 ?? Fotoğraf: Ramis Sağlam/evrensel ??
Fotoğraf: Ramis Sağlam/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye