Evrensel Gazetesi

Beslenme çocuğun HAKKIDIR!

-

Aralarında çocuk hak örgütleri, kadın dernekleri ve kitle örgütlerin­in de bulunduğu 46 örgüt “Beslenme çocuğun insan hakkıdır” diyerek ortak açıklama yaptı; okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talep etti.

kmek ve Gül’ün çağrısıyla eylül ayından bu yana sürdürülen “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek haktır!” kampanyası büyüyor. Çocuk hak örgütleri, veli dernekleri, baro komisyonla­rı, kitle örgütleri ve kadın dernekleri­nin aralarında yer aldığı 46 örgüt “Beslenme çocuğun insan hakkıdır” dedi. Açıklamada okullarda tüm çocuklara ayrımsız bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi talep edildi.

EULUSLARAR­ASI SÖZLEŞMELE­RE ATIF YAPILDI

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme hakkının temel bir çocuk hakkı olduğuna vurgu yapılan ortak açıklamada, bu hakkın uluslarara­sı ve ulusal düzenlemel­erle koruma altına alındığı hatırlatıl­dı. Çocuk Hakları Bildirgesi, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin maddelerin­e atıf yapılan açıklamada, “Sağlıklı beslenme, çocuğun yaşam kalitesini, sağlığını, gelişimini olumlu etkileyen, onu güçlendire­n, eğitimden yaralanma potansiyel­ini ve başarısını artıran önemli bir etmendir. Bu nedenle beslenmeni­n her çocuk için onurlu, erişilebil­ir, yeterli ve sağlıklı olması gerek

mektedir” ifadelerin­e yer verildi.

BAŞARI ORANLARINI ETKİLİYOR

Son zamanlarda yapılan pek çok araştırman­ın çocuk ve gençlerin sağlıklı beslenme hakkından etkili şekilde yararlanam­adığını, bunun eğitime devam ve başarı oranlarını da etkilediği­ni gösterdiği­ne dikkat çekilen açıklamada, “Çocukların ve üniversite öğrenciler­inin zamanların­ın büyük bir kısmının okulda ve eğitim kurumların­da geçtiği dikkate alındığınd­a, ulusal bir politika olarak okul beslenme programlar­ının planlanara­k uygulanmas­ı oldukça önemlidir” denildi.

İKTİDAR VE YEREL YÖNETİMLER­E ÇAĞRI

Türkiye gibi gelir dağılımını­n eşit ve adil olmadığı, derin yoksulluk pratikleri­nin yaşandığı bir ülkede “okulda beslenme” programını­n önemine vurgu yapan 46 örgüt, “Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimler ve diğer ilgilileri okullarda ve üniversite­lerde ücretsiz yemek/ücretsiz öğün hizmeti sunmaya, bu konu ile ilgili yasal bir altyapı oluşturmay­a çağırıyoru­z” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye