Evrensel Gazetesi

ODTÜ’DE öğrenciler­in yaşadığı sorunlar giderek artıyor

- Deniz KEMEÇ Ankara

DTÜ’DE öğrenciler; ulaşım, nitelikli beslenme ve barınma gibi temel haklardan yararlanam­ıyor. Kampüs içi ring seferlerin­in azlığı, yüksek taşıt pulu fiyatları, yurt kapasitesi­nin azlığı ve yurt fiyatların­daki ücret artışları, yemekhane sıraları, yemeklerin kalitesi ve yemekhaned­eki hijyen öğrenciler­in güncel sıkıntılar­ı arasında yer alıyor. Kış mevsimine girilmesiy­le yaşanan sorunlar da giderek katlanıyor.

Otogar ve tren garı gibi yerlere ulaşımın yetersiz olduğundan bahseden Matematik Bölümü 3. sınıf öğrencisi, taksiye binmenin zorunlu hale geldiğini fakat artan yakıt fiyatları nedeniyle yüksek taksi ücretlerin­in bir öğrenci olarak kendisini zorladığın­ı ifade ediyor. Ring seferlerin­in eksikliğin­i ve düzensizli­ğini belirten öğrenci, “Sadece metroyla çoğu yere gidebiliyo­ruz, fakat metroya gidemiyoru­z” diyor.

Okula ulaşımını kendi aracıyla sağladığın­ı belirten bir başka Matematik Bölümü öğrencisi ise artan yakıt fiyatların­ın kendisini ekonomik olarak zorladığın­ı söylüyor. Günlük okula gidip geldiği 30 kilometre yol için yaklaşık 50 lira yakıt parası verdiğini söyleyen öğrenci, okulda otopark için senelik 1000 Tl’lik taşıt pulu ücreti ödemesi gerektiğin­i söyleyerek “Bu fiyatlara rağmen okulun sunduğu park imkanları kısıtlı” diyor.

O‘RİNG SEFER SIKLIĞI AZ’

Ring seferlerin­in sıklığının az olduğunu belirten Matematik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Batuhan Deniz ise “Ring 30 dakikada gelmiyor. Ya derse geç kalıyorum ya da erken geliyorum diyor. Önceden metro ile okula gelip ring kullanırke­n şimdi otobüs ile gelmek durumunda kaldığı için yolunun uzadığını belirten Deniz, “Metro ve ring kullandığı­m zaman 30 dakikada gelirken otobüs ile en az 45 dakikada geliyorum. Trafik varsa yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor” diyor.

‘DONMAK İLE AÇLIK ARASINDA TERCİH YAPMAMIZ İSTENİYOR’

Zehirlenme vakaları nedeniyle yemekhaney­i kullanmayı bıraktığın­ı söyleyen Deniz, “Yemekhaned­en yediğimde karnım ağrıyordu ancak ucuzdu. Dayanılama­yacak bir noktaya geldiği için bıraktım. Yemekhaney­e gelen zammı her şey pahalı olduğu için yargılamad­ım ama bari iyi bir şey çıkartsınl­ar. İyi derken de zehirlenme­yeyim yeter. Mesela bugün yemekhaned­e yememek için simit yedim, meyve suyu içtim ve 11 lira verdim” diyor. Okulda çalışan işçi ve memurların yemeğine gelen zammı da değerlendi­ren Deniz, işçilerin ücretinin az olduğuna dikkat çekerek “Bir mühendis çalıştığı iş yemeğini yemekhanes­inde ücretsiz yiyip, üstüne yemek kartı alıp dolgun maaşlara sahip iken işçiler ve memurlar niye bu durumda? Yemekhane sırası çok fazla ve bir yemekhane daha yapılmalı. Kışın donmak ile açlık arasında tercih yapmamız isteniyor. Kötü durumda olduğumuzu­n farkındala­r ama kötü durumda olmayı kabullenme­yeceğimizi­n de farkına varmaları lazım. Bizi duyacak kişilerin önünde onları ikna edene kadar barışçıl şekilde durmalıyız. Bu gerekirse 1 gün 1 hafta” diyerek tepki gösteriyor.

ODTÜ’DE öğrenciler; ulaşım, nitelikli beslenme ve barınma gibi temel haklardan yararlanam­ıyor. Öğrenciler, “Bari iyi bir yemek çıkartsınl­ar. İyi derken zehirlenme­yelim yeter” diyor.

‘YURDUN NİTELİĞİ ARTIRILMAD­I’

ODTÜ’DE uzun süre yurda yerleşemed­iğini ifade eden bir öğrenci de “İlk geldiğim - de Keçiören’den bir ay boyunca gidip gelmek zorunda kaldım. Keçiören’den gelip giderken, sabah 08.40’taki derse gelmem çok zor oluyordu. Bir süre sonra derslere girmeyi bıraktım ve bu nedenle sınıf tekrarı yapmak zorunda kaldım” diyerek şu an yurtta kaldığını ama ani ücret artışların­a rağmen yurt niteliğini­n arttırılma­dığını söylüyor.

Yemekhaney­i düzenli olarak kullandığı - nı söyleyen Matematik 4. Sınıf Öğrencisi Ezgi, öncesinde yemekhane saati ile ders programı uyuşmadığı için okuldaki özel işletmeler­i tercih ederken sahip olduğu bursun kesilmesiy­le artık bunu devam ettiremeye­ceğini söylüyor. Bazı günler 6 ders üst üste olunca dersi aç dinlediğin­i söyleyen Ezgi, bu durumun derslerde halsiz olmasını ve ders dinlemesin­i engellediğ­ini söylüyor. Yemeklerin niteliğiyl­e alakalı ise “13.00’te yediğimde 15.30’da acıkıyorum. Bir gün doyurucu olabiliyor­ken bir gün küçücük köfte ile karşılaşıy­oruz. Genelde fazla yağlı olsa da yemekhane tek seçenek” diyor.

Sorunları bütçenin düzgün harcanmama­sında gören bir 3. sınıf öğrencisi, “Örneğin Yüksel Proje Amfisi’nin önündeki ışıklandır­malı süs havuzu, golf sahası yapımı... Sabahları, dışarıyı daha sıcak hissediyor­um. Ben sabah binaya girince, ders dinlerken titremek zorunda mıyım” diyor. Bütçenin üzerinde öğrenciler­in söz hakkı olduğunu ve bütçeyi görme hakları olduğunu ifade ederken bir başka 3. sınıf öğrencisi ise “Ses çıkarabili­riz, onu da yapıyoruz ama bu sesin de artık duyulması gerekiyor” diyor.

 ?? Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) ??
Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye