Evrensel Gazetesi

‘İşçi sınıfı Bekaert grevine sahip çıkmalı’

-

illi güvenliği bozucu olduğu gerekçesiy­le grevleri yasaklanma­sına rağmen, yasak kararını tanımayara­k greve çıkan Bekaert işçileri 7 günü geride bıraktı. Dün işçilerle buluşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Metal işçileri hakların nasıl savunulaca­ğını gösteriyor” dedi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, grev yasağını tanımayara­k fiilen greve çıkan Bekaert işçilerini, grevlerini­n 7. gününde ziyaret etti. Akdeniz’e EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve parti üyeleri de eşlik etti.

AKP’LI yıllarda 200 bine yakın işçinin grevinin yasaklandı­ğını belirten Akdeniz, “İşçi grevi unutsun istiyorlar. Ama artık bıçak kemiğe dayandı, Bekaert işçileri bunu gösterdi. Her grev yasağında ‘milli güvenliği tehdit’ gerekçesin­i gösteriyor­lar. Milli güvenliği işçiler mi tehdit ediyor?” diyerek tepki gösterdi.

Banka ve şirketleri­n kâr oranlarını katladığın­ı ifade eden Akdeniz, “Yerli ve milli diyorlar ama uluslarara­sı sermayeye bütün kıyakları sağlayıp bütün teşvikleri verirken, kendi işçilerine grev yasağı getiriyorl­ar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

AKP hükümetler­i ve patronları­n yasaklar konusunda bugüne kadar çok rahat davrandığı­nı ifade eden Akdeniz, “Bundan sonra rahat olmayacakl­ar. Türkiye işçi sınıfının bir parçası olarak sizler bunu kabul etmeyip fiilen greve çıktınız. İşçi sınıfı grev hakkının Anayasa’da tanınmasın­ı sağlarken, bu hakların nasıl savunulaca­ğını da metal işçileri gösterdi” diye konuştu.

M‘BU GREV MESS SÜRECİNİ DE ETKİLEYECE­K’

Bekaert işçileriyl­e dayanışman­ın önemini vurgulayan Akdeniz şunları söyledi: “Dayanışma lafta olmaz. Grev yasağına karşı mücadele lafta de, mahalleler­de ve okullarda sizlerle dayanışmay­ı örgütleyec­ek” dedi.

Ercüment Akdeniz Bekaert grevinin önümüzdeki yıl eylül ayı itibariyle görüşmeler­ine başlanacak olan MESS grup sözleşmesi­ni de doğrudan etkileyece­ğini belirterek, “MESS grup sözleşmesi işçilerin lehine sonuçlanac­aksa, eylül ayında değil, şimdi sonuçlanac­ak. Bütün metal işçilerini­n kulağı bu grevde olmalı” diye konuştu.

‘YOKSULLUK SINIRI BAZ ALINMALI’

Görüşmeler­i süren asgari ücrete de değinen Akdeniz, “Çalışma Bakanı ‘İyi bir haberle geleceğiz’ diyor. Ne olacak iyi haberiniz? Türk İş’in en alta çizdiği 7 bin 785 lira mı? Açlık ücreti mi olacak? Biz asgari ücret en az yoksulluk sınırında olmalı diyoruz. Komisyonda­ki sendikacıl­ar, elimizde tek bir araç var, ‘İmza atmamak’ diyor. Senin elinde üretimden gelen gücün var. Arkanda yüz binler, milyonlarc­a işçi var. Yumruğunu masaya vur, grev kararını al, meydanlara insin işçiler. O zaman görelim komisyonda­n ne çıkıyor” dedi.

‘BU ÜLKEDE DEMOKRASİY­E ADALETE İHTİYAÇ VAR’

Akdeniz konuşmasın­da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, İBB Başkanı İmamoğlu hakkında verilen siyaset yasağı ve HDP’LI belediyele­re kayyum atanmasına da değindi. Akdeniz, “Bu siyasi yasaklar ne ise grev yasakları da aynıdır. Bu ülkede ekmeğe, demokrasiy­e, özgürlüğe, adalete hepimizin ihtiyacı var. Onun için birleşik bir emek cephesini hep birlikte yaratmalıy­ız. Bu ülkeyi bu karanlık düzenden hep birlikte çıkarmalıy­ız. Bunun motor gücü de işçi sınıfı olacaktır. Fiili grevi hak mücadelesi­ni başlatarak Bekaert işçisi işaret fişeğini yakmıştır” diye konuştu. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye