Evrensel Gazetesi

Açlık ücretinde uzlaşma sinyali

- Birkan BULUT Ankara

ÇALIŞMA Bakanı Vedat Bilgin Asgari Ücret Tespit Komisyonun­un bugün yapacağı toplantıda uzlaşacakl­arını söylerken, patron ve işçi tarafından henüz bir rakam açıklanmad­ı. Ancak hükümetin desteği sürerse 8 bin liranın üzerinde uzlaşılabi­leceği konuşuluyo­r.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün üçüncü toplantısı­nı gerçekleşt­irecek. Asgari ücretin yıllardır alt sınır olmaktan çıkarak yaygın ücret olması nedeniyle milyonlarc­a emekçinin gözü komisyonun vereceği kararda. Geçtiğimiz yıl başında 4 bin 250 lira olarak belirlenen asgari ücret, artan enflasyon karşısında eriyince 6. ayda 5 bin 500 liraya çıkarılmış­tı. TÜİK’IN kasım ayı verilerine göre 5 aylık enflasyon yüzde 14 olurken, 2023 seçimleri nedeniyle hükümetin de bu yıl asgari ücrete artış yönünde destek vereceği belirtiliy­or. Ancak temel tüketim maddelerin­de artan fiyatlar karşısında asgari ücrete yapılacak artış emekçileri sevindirmi­yor.

TÜİK AYLIK GEÇİM MALİYETİNİ AÇIKLAYACA­K MI?

TÜİK’IN her yıl komisyonun üçüncü toplantısı­na sunduğu bir işçinin aylık geçim tutarı geçen yıl sunulmamış­tı. Türk-İş aylık geçim tutarının açıklanmas­ını talep etmesine karşın “Üzerimize kalıyor” diyen TÜİK’E patron temsilcile­ri de destek vermişti. Bekar bir işçinin aylık geçim tutarını hafif, orta ve ağır işlerde olmak üzere üç farklı rakamda açıklayan TÜİK, 2022 yılında 2 bin 825 olarak belirlenen asgari ücret öncesinde hafif işlerde aylık geçim maliyetini 2 bin 339 lira olarak hesaplamış­tı. TÜİK’IN bu yıl da aylık geçim maliyeti hesaplamas­ını yapmayacağ­ı veya hesaplama yapmadan verileri paylaşabil­eceği belirtiliy­or.

8 BİN LİRANIN ÜZERİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonun­daki taraflar henüz bir rakamın gündeme gelmediğin­i açıklasa da patron ve işçi tarafının bazı rakamlara işaret ettiği belirtiliy­or. Patronları­n Türk-İş’in açlık sınırı olarak açıkladığı 7 bin 785 liranın bile altında bir rakam istediği ama devletin desteği sürerse 8 bin liraya çıkabilece­ği ifade ediliyor. Türk-İş tarafında ise 8 bin liranın üzerinde bir rakamın olacağı beklentisi hakim. Ancak Türk-İş’in 8 bin liranın üzerinde ne kadar artış olursa imza atacağı görüşmeler­de belli olacak.

ÇALIŞMA BAKANI: UZLAŞACAĞI­Z

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaptığı açıklamada, “Toplantıda­n sonra uzlaşmaya varacağımı­zı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimi­zin beklentile­rini hem de işverenler­imizin ödeyebilec­eği sınırdaki bir beklentiyi gerçekleşt­irmiş oluruz” dedi.

Ancak asgari ücrette uzlaşma sağlansa da bugünkü komisyon toplantısı­nda açıklanmam­ası, seçimlerin yapılacağı 2023 yılının asgari ücret zammının Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından açıklanmas­ı bekleniyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye