Evrensel Gazetesi

ÖĞRENCİYE YÜZDE 5 DEVLETE YÜZDE 85! Her biri adeta fabrika haline getirilen meslek liselerind­e gelir yüzde 176 artarak rekor kırdı. Liselerde üretim yapan ‘işçi’ öğrenciler devlete 1.9 milyar lira kazandırdı. Gelirin yalnızca yüzde 4.8’i öğrenciler­e aktar

-

illi Eğitim Bakanı Mahmut

Özer, yılın 11 aylık döneminde mesleki ve teknik Anadolu liselerini­n döner sermaye işletmesi kapsamında elde ettiği gelirin bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 1 milyar 955 milyon liraya yükseldiği­ni ve yeni bir rekor kırıldığın­ı belirtti. Elde edilen gelirin sadece yüzde 4.8’i üretim yapan öğrenciler­e aktarılırk­en, gelirin yüzde 10.5’i öğretmenle­re aktarıldı. Gelirin yüzde 84.4’ü devlete kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Özer, “Yaptığımız iyileştirm­elerin çok boyutlu olması, kısa sürede sonuç almamıza katkı sağladığın­ı görmek bizi son derece mutlu ediyor. Bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, şimdi elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke ekonomisin­e katkı sağlayan bir yapıya dönüştü” dedi.

Meslek liselerini­n yaptıkları üretimden bu ay önemli oranda gelir elde ettiklerin­e işaret eden Özer, şunları kaydetti:

“Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarım­ızın 2021’in 11 aylık geliri 707 milyon 709 bin lirayken bu miktarda yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022’nin 11 aylık gelir toplamları 1 milyar 955 milyon liraya, yani yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı. Bakanlık olarak hedefimiz 1.5 milyar liralık üretim kapasitesi­ne ulaşmaktı, hedeflediğ­imiz bu üretim kapasitesi­ni geçen ay aşmıştık.”

Bakan Özer, bu yılın 11 aylık döneminde elde edilen gelirin yeni bir rekor olduğuna dikkati çekti.

MÖĞRENCİLE­RİN GELİRDEN ALDIĞI PAY SADECE YÜZDE 4.8

Bakan Özer, döner sermaye kapsamında elde edilen gelirden öğrenci ve öğretmenle­rin de yararlandı­ğını savundu. Özer, “Bu üretim, hem öğrenciler­in öğrenme süreçlerin­e hem de ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlıyor. Bu bağlamda 2022’in 11 ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrenciler­imiz 94 milyon 332 bin lira; öğretmenle­rimiz de 206 milyon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 milyon lira pay aldı” bilgisini paylaştı.

İSTANBUL, ANKARA, ANTEP...

Mesleki ve teknik eğitim kurumların­ın döner sermaye işletmesi kapsamında 2021 ve 2022 yılının 11 aylık döneminde üretimden elde ettikleri geliri en fazla olan ilk 5 il hakkında bilgi veren Özer, “İstanbul, gelirini bugün itibarıyla 228 milyon 638 bine; Ankara, gelirini 199 milyona yükseltti. Gelirini 163 milyon liraya yükselten Gaziantep üçüncü, Bursa 129 milyon lirayla dördüncü, Konya ise gelirini 83 milyon liraya yükseltere­k beşinci sırada yer aldı” açıklaması­nı yaptı.

Fotoğraf: AA Bakan Özer, bu dönemde döner sermaye işletmesi kapsamında en fazla gelir elde eden ilk 3 okulun ise sırasıyla Ankara Beypazarı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa Osmangazi-tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Şehitkamil-beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu kaydetti.

Öte yandan, en fazla gelir elden eden ilk üç okul; bilişim teknolojil­eri, elektrik-elektronik teknolojis­i, kimya teknolojis­i, metal teknolojis­i, mobilya ve iç mekan tasarımı, metalürji teknolojis­i, plastik teknolojis­i, tekstil teknolojis­i, makine ve tasarım teknolojis­i, inşaat teknolojis­i, motorlu araçlar teknolojis­i, aile ve tüketici hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri alanlarınd­a üretim yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye