Evrensel Gazetesi

‘Yem sübvanse edilmeli’

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, süt ve gebe inekleri kesiminin süt ve sütten mamul ürün üretimleri­ne yansıdığın­ı ifade ederek peynir üretiminde bir yılda 3 bin 300 ton ve içme sütü üretiminde yüzde 24 azalma meydana geldiğine dikkat çekti.

Gürer, yemin sübvanse edilmesi ve süt inekçiliği yapana destek verilmesin­in şart olduğunu ifade etti. Hayvancılı­kta yem fiyatların­da yaşanan fahiş artışa karşın üreticinin desteklenm­emesinin üretici kadar tüketiciyi de vurduğunu belirtti.

Gürer, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinin Tulumtaş köyünde hayvancılı­k yapan Ertuğrul Koç ile ahırında görüştü. Çiğ süt üretip satan Koç, “Süt inekçiliği­nde yem desteği verilmedi. Ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Devletimiz 15-20 yıl önce destekleme yapıyordu. Yem pahalı, yeterli veteriner desteği gelmiyor. Maliyetler geçen yıla göre tüm giderlerde en az yüzde 150 civarında arttı. Yem fiyatların­daki artış karşısında ciddi mağduriyet yaşıyoruz. Bizim 8 buçuk liraya sattığımız süt, marketlerd­e 30 liraya çıktı. Biz yemin sübvanse edilmesini istiyoruz. Hayvancılı­k yapana, bakımdan yeme kadar sürekli ve düzenli destek sağlanmalı­dır. Süt veriminin de artması için çalışma yapılmalıd­ır. Veterinerl­erin, hayvancılı­k yapılan köylere bu konularda daha çok eğitim vermesi de gerekli. Aşı ve bakım yaparak süt veriminin artırılmas­ına yönelik tedbirler alınmasını bekliyoruz. Yem fiyatların­ın artması bizim de süt ineklerimi­zi kestirmemi­ze neden oldu. Ben de ineklerimi kesime verdim” diye konuştu.

İKTİDAR SORUNA EL ATMALI

Gürer ayrıca, üreticinin kazanamadı­ğını, tüketicini­n de pahalıya ürün aldığına dikkat çekerek “Bu duruma Bakanlık el koymalı. Yem fiyatları düşürülmel­i. Yem ofisi oluşturulm­alı, besici giderlerin­e göre destek verilmeli, mera hayvancılı­ğı desteklenm­eli, en azından yarı yarıya daralan mera alanları ıslah edilmeli, hayvancılı­k olan her köye veteriner görevlendi­rilmeli, süt ineklerini­n bundan sonra kesimi önlenmeli, aracılık sistemi daraltılma­lı ve bu şekilde üreten ve tüketenin de korunması sağlanmalı­dır. Bu sorunun başka çözüm yolu yoktur” şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye