Evrensel Gazetesi

AYM kararına rağmen HDP’LI eski eş başkanlara 11’er yıl ceza!

-

Aym’nin adil yargılama hakkı ihlali sonrası yeniden yargılanan Hakkâri Belediyesi Eski Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’ye 11 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Hakkâri merkezde 14 Ağustos 2015’te yapılan ‘öz yönetim’ açıklaması­na katıldıkla­rı için gözaltına alınan Eski Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, 23 Ağustos 2015’te çıkarıldık­ları mahkemece tutuklandı. Hakkâri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Mart 2016’da “Devletin birlik ve beraberliğ­ini bozmak” iddiasıyla Hatipoğlu ve Çiftçi’ye 15’er yıl ceza verdi. Yargıtay verilen bu cezaları bozdu. Yeniden yapılan yargılamad­a, 26 Ocak 2018’de belediye eş başkanları­na 11 yıl 3’er ay hapis cezası verildi. Eş başkanları­n avukatları bu kez Anayasa Mahkemesin­e (AYM) başvurdu. Yüksek mahkeme, Fotoğraf: MA

‘Makul sürede yargılanma, yüz yüzelik ilkesi ile kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiy­le yeniden yargılama kararı verdi. Dosya, Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesin­e yeniden gönderildi. Yeniden başlayan yargılaman­ın ilk duruşması dün görüldü.

8 YILDIR SÜREN ADALETSİZL­İK

Mezopotamy­a Ajansında yer alan habere göre duruşmada savunma yapan Hatipoğlu ve Çiftçi, 8 yıldır adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dikkat çekti, bu koşullarda savunma yapamayaca­klarını söyledi. Hatipoğlu, “Mahkemeniz­in savunma hakkımı kullanabil­mem için uygun şartları, süreyi tanıması gerekiyor. Aym’nin kararı üzerine 1300 kilometre uzaklıkta olan cezaevinde­n duruşma için getirildim. Ring aracıyla getirilmem ve sevk edildiğim cezaevinde 15 gün tekli hücrede tutulmam savunma yapmam önünde engeldir” diyerek tahliyesin­i talep etti.

Ardından savunma yapan Çiftçi de yaşadığı benzer sorunlara dikkat çekti, tahliye istedi.

Mahkeme heyeti ise bu talepleri ‘susma hakkı’ olarak değerlendi­rdi.

TEKRAR AYNI CEZALAR VERİLDİ

Kısa bir aranın ardından karar veren mahkeme, daha önce verilen 11 yıl 3’er ay hapis cezasını tekrar ederek, tahliye taleplerin­i reddetti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye