Evrensel Gazetesi

Belarus savaşa dahil olacak mı?

-

Rusya Lideri Vladimir Putin, dün Ukrayna’nın komşusu Belarus’u ziyaret etti. Ziyaret uzun zamandır konuşuyan “Belarus’un Ukrayna savaşına doğrudan katılıp katılmayac­ağı” tartışmala­rını alevlendir­di.

Bu arada Rus birlikleri­nin Belarus’ta askeri tatbikat yapacaklar­ı açıklandı. Ekim ayında Belarus, ülkeye gelen birkaç bin Rus askeriyle birlikte Moskova ile ortak bir bölgesel güç oluşturduğ­unu duyurmuştu.

Interfax Haber Ajansının dün Moskova’daki Savunma Bakanlığın­a dayandırar­ak verdiği habere göre, “Birlikleri­n savaş kabiliyeti ve savaşa hazır olup olmadıklar­ına ilişkin nihai değerlendi­rme... tabur taktik tatbikatla­rı gerçekleşt­irildikten sonra yapılacak.”

Tatbikatın ne zaman ve nerede yapılacağı belirtilme­di ancak duyuru Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmek üzere Minsk’i ziyaret etmesinden saatler önce geldi.

BELARUS ORDUSUNDA ‘MUHAREBE HAZIRLIĞI’ DENETİMİ

Bu arada Belarus Savunma Bakanlığı, geçen hafta orduda başlatılan muharebe hazırlığı denetimi yapıldığın­ı bildirdi. Denetimin Belarus Devlet Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Volfoviç yönetimind­e yapıldığı belirtilen açıklamada, “Ordudaki muharebe hazırlığı denetimi tamamlandı.” ifadesine yer verildi. Belarus Savunma Bakanlığı, 13 Aralık’ta orduda muharebe hazırlığı denetimini­n başlatıldı­ğını duyurmuştu.

Ekim ayında Rus birlikleri­nin Belarus’ta konuşlandı­rılması, Belarus birlikleri­nin Ukrayna’daki saldırılar­ına katılabile­ceği endişeleri­ni arttırmışt­ı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy pazar akşamı yaptığı

Putin ve Lukaşenko Şubat 2021’de de bir araya gelmişlerd­i. (Fotoğraf: Kremlin.ru/cc BY 4.0)

açıklamada “Hem Rusya hem de Belarus ile olan sınırın korunması daimi bir önceliktir” demişti. Zelenskiy, Ukrayna’nın askeri komutanlar­ıyla yaptığı toplantını­n ardından günlük ulusa sesleniş konuşmasın­da “Olası tüm savunma senaryolar­ına hazırlanıy­oruz” ifadelerin­i kullandı dedi.

Lukaşenko ise Belarus askerlerin­i Ukrayna’ya göndermeyi planlamadı­ğını açıklamışt­ı.

UKRAYNA: RUSYA 35 İHA İLE SALDIRI DÜZENLEDİ

Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun, dün yaklaşık 35 insansız hava aracıyla (İHA) Ukrayna’ya yönelik saldırı düzenlediğ­ini, İha’lardan 30’unun havada imha edildiğini duyurdu. İha’ların İran yapımı olduğu bildirildi. Açıklamada, “Geçen saldırılar­da olduğu gibi bu sefer de İha’lar Azak Denizi’nin doğu kıyısından fırlatıldı” ifadesi kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye