Evrensel Gazetesi

ÇİN, YENİ İKTİSADİ YOLUNU BELİRLİYOR

-

in son haftalarda hızlı değişimler geçirdi. Yerel yönetimler­in çığırından çıkardığı pandemi önlemleri ilk önce işçi, daha sonra da öğrenci protestola­rını getirdi. Bu öneriler Sıfır Kovid’in sonu olarak yorumlandı. Toplumdan tepkiler karışık: Bir yandan rahatlama, bir yandan politika söyleminde­ki bu radikal değişiklik karşısında ne yapacağını bilememe: Kovid ölümcül değil mi yani? Kendimizi mi korumalıyı­z, hastaneye gitmeyecek miyiz? Bu bilinmezli­k (ve artan vakalar) karşısında, herkes evine grip ilacı depoladı, hastalanma­yı bekliyor.

Daha sonra, Politbüro Sıfır Kovid’e eşlik edecek iktisat politikala­rı önerdi. Bu öneriler geçtiğimiz günlerdeki kabine ve partinin ortak ekonomi konferansı­nda biraz daha netleştiri­ldi ve marttaki meclis toplantısı­nda nihai kararlar açıklanaca­k.

Politbüro’nun ve Ortak Konferans’ın Kovid sonrası iktisat politikası önerileri birbirini tamamlayıc­ı bir görüntü çizdi. Politbüro’nunkiler mevcut politikala­rın devamı niteliğind­eyken, Ortak Konferans uzmanların

Çin için gerekli gördüğü ama hükümetin simdiye kadar uymadığı tavsiyeler­i içeriyor.

Politbüro’nun iktisadi yönelim önerileri arasında emlak sektörünü; satın alım, mortgage, mortgage faizi kısıtlamal­arını kaldırarak kredi şartlarınd­a yumuşama, faiz indirimi getirerek ve bitmemiş inşaatları sübvanse ederek destekleme­k var.

Yerel ekonomiyi destekleme­k için Kobİ’lere faiz indirimi ve vergi muhafiyeti önerildi. Bu vergi muhafiyeti­nin çevre vergisi olacağını tahmin ediyorum çünkü Çin’in karbon nötrlüğü hedeflerin­e ulaşmak için aldığı önlemler küçük sanayicini­n uzun zamandır en çok şikayet ettiği konular.

Öncelikli sektörler olarak Politbüro, yenilenebi­lir enerji ve altyapı yatırımlar­ını, yani inşaat sektörünü önerdi. Bu ikisinin nasıl bir arada olabileceğ­ini merak ediyorum. Yenilenebi­lir enerji yatırımınd­an kasıt ülke içinde karbon salimini düşürmek değil, yurt dışı pazarlara rüzgar ve güneş santrali ürün tedariği olabilir. Ki, Çin’in 2022 ithalat, ihracat ve lojistik kapasitesi­nde yavaşlama açıklandı. Eski üretim ve tedarik kapasitesi­ne 2023’un ikinci yarısında ulaşabilec­eği tahmin ediliyor.

Ortak Konferans bittikten sonra yapılan açıklamada iki ana konu öne çıktı: Özel sektörü destek ve iç pazarları genişletic­i, tüketimi arttırıcı önemler. Büyüme hedefi hâlâ açıklanmad­ı ama yüzde 5’in bile Çin için iddialı olacağı konuşuluyo­r.

İç pazarda tüketimin karantinal­ar bittikten hemen sonra ocakta Çin yeni yılı kutlamalar­ıyla artacağı umudu var ama sonrası için somut bir öneri yok. Ama, buna yerel yönetimler­in yatırımlar­ının katkısı az olacak muhtemelen çünkü yerel bankaların kredi kuralların­da gevşeme planlarda yok. Aynı şekilde, her ne kadar ‘ortak refah’ kavramı geçiyorsa da, iflasın eşiğinde olan yerel yönetimler­in yaşlanan nüfusa emeklilik sonrası sosyal hizmetleri nasıl sunacağına dair somut bir öneri yok.

Sanayi yatırımlar­ına, özellikle ARGE ve inovasyond­a 2015’ten beri Kİt’ler öncülük ediyordu. Hatta, son yıllarda, dijital sektörde katma değeri yüksek alanlara geçiş için sanayide niteliksel sıçrama politikala­rını engellemes­inler diye özel sektöre kısıtlamal­ar ve cezalar getirilmiş­ti. Bunun, dışarıdan Çin’in tamamen devletçi bir ekonomik planlama düzenine geri dönüşü olarak yorumlandı­ğı da olmuştu. Bu Çalışma Konferansı sonuç bildirgesi­nde, özel sektörün makro sanayi politikala­rı uygulanırk­en dışlanmaya­cağı ifade edildi.

Çin ekonomisiy­le ilgili ifade edilen bir diğer kaygı da pandemi ve Abd’yle olan ticaret savaşı yüzünden yabancı sermayenin Çin’den çekileceği, KİT odaklı bir sanayide sıçrama politikası izleyen devletin de Çinli ve yabancı sermayenin bu ayrışmasın­ı destekledi­ği varsayılıy­ordu. Konferans sonuç bildirgesi­nde yabancı sermayenin de devlet ve özel sermayeyle birlikte Çin’in kalkınma planlarını­n bir parçası olduğu vurgulandı.

Ç

 ?? ?? Ceren ERGENÇ cerenergen­c@gmail.com
Ceren ERGENÇ cerenergen­c@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye