Evrensel Gazetesi

Dağlık Karabağ ablukası devam ediyor: Gıda ve ilaç stokları azaldı

-

AZERBAYCAN­LI grupların Dağlık Karabağ ile Ermenistan’ı bağlayan ana kara yolu olan ‘Laçin Koridoru’nu bir haftadan fazla süredir bloke etmesi nedeniyle bölgenin yeterli gıda, ilaç ve yakıt temin etmekte zorluk yaşadığı belirtiliy­or.

Bölgeye giriş ve çıkış sağlayan tek yol olan Laçin Koridoru, “Azerbaycan­lı çevreciler” oldukların­ı söyleyen ve Dağlık Karabağ’daki madenleri protesto ettiklerin­i açıklayan gruplar tarafından dokuz gündür kapatılmış durumda. Karabağ’daki on binlerce insanın dış dünyayla bağlantısı fiilen kesildi.

PAŞİNYAN: HALK MAHSUR KALDI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan dün Twitter’dan paylaştığı mesajında, “8 gündür Laçin Koridoru Azerbaycan tarafından kapalı ve Dağlık Karabağ halkı soğukta yollarda mahsur kalmış durumda, aileler kendilerin­i ablukanın farklı tarafların­da buluyor. Ciddi sağlık sorunları olan vatandaşla­r ilaç ve sağlık hizmetinde­n mahrum bırakılıyo­r” dedi.

NE OLMUŞTU?

Uluslarara­sı alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınan, ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la yaşanan savaştan bu yana fiili olarak etnik Ermeni çoğunluk tarafından kontrol edilen

Dağlık Karabağ, 2020’de 44 gün süren şiddetli çatışmalar­a sahne olmuştu. Azerbaycan 1990’larda kaybettiği toprakları­n yaklaşık dörtte üçünü geri almış ve Karabağ Ermenileri­ne sadece başkent Stepanaker­t ile çevredeki bazı kasaba ve köylerin kontrolü bırakılmış, ayrıca bölgeye Rus askerleri konuşlanmı­ştı.

13 Aralık’ta Laçin Koridoru’nu kapatan Azerbaycan­lılar ise Dağlık Karabağ’da “yasa dışı” olarak altın madenciliğ­i yapıldığın­ı ve bunun çevresel etkilerini­n incelenmes­i taleplerin­in reddedildi­ğini savunuyor.

ABD ve Ab’den çeşitli tepkiler gelse de Azerbaycan geri adım atmış değil. Yetkililer yolu sivil grupların değil Rus askerlerin­in kapattığın­ı ileri sürüyor.

Gerilim, Erivan ve Bakü’nün yıl sonuna kadar kalıcı bir “barış anlaşması” imzalayaca­ğına dair beklentile­ri de azaltmış durumda. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye