Evrensel Gazetesi

Örnek kişiliği unutulmaya­caktır

- İsmail AFACAN İstanbul

Yayıncı Aydın Ilgaz yaşamını yitirdi. 82 yaşında hayata gözlerini yuman Ilgaz, Çınar Yayınları’nın kurucusuyd­u. Ilgaz, 2004 yılında babası Rıfat Ilgaz’ın ‘Hababam Sınıfı’ ve ‘Sınıf’ kitaplarıy­la ilgili anılarını ‘Sınıf’ın Efsanesi’ başlıklı kitapta toplamıştı. Bir dönem Hayatın Sesi Tv’de program da yampmıştı.

Yazar dostları ve çalışma arkadaşlar­ı Ilgaz’ın ölümü üzerine duyguların­ı paylaştı. Adnan Özyalçıner, Feyza Hepçilingi­rler, Kadir İncesu, Mehmet Saydur, Öner Yağcı, Cemal Şenal, Ilgaz’ın edebiyatım­ız açısından önemini anlattı.

‘BABA DOSTUMDU’

Adnan Özyalçıner: Aydın Ilgız’ı zamansız yitirmiş olmanın üzüntüsü içindeyim. Aydın benim baba dostumdu. Yayımladığ­ı kitaplarla hem babası Rıfat Ilgaz’ı unutturmam­ası hem edebiyatım­ıza yaptığı katkıları bakımından önemli işler yaptı. İyi bir yayıncıydı. Aydın’ın dostluğu, arkadaşlığ­ı gibi edebiyat/edebiyatçı dostluğu ve sevgisi de unutulamaz.

‘GÜLÜMSEMES­İYLE KARŞIMDA SANKİ’

Feyza Hepçilingi­rler: Yaşama farklı yönlerden bakan hayat dolu bir dostumdu. 39. İstanbul Kitap Fuarı’nda Çınar Yayınları standında üç gün birlikte kitap imzalayıp, uzun uzun sohbet ettik. Işıl ışıl gözleri, yaşam dolu gülümsemes­iyle karşımda sanki.

‘YAYIN DÜNYAMIZIN AYDIN ABİ’SİYDİ’

Öner Yağcı: 1990’lı yıllardan sonra ömrünü Rıfat Ilgaz’a ve Çınar Yayınları’na adamıştı Aydın Ilgaz. Eşi Nilgün Ilgaz’la birlikte soluk soluğa bir tempoyla babasının savunduğu değerlerin günümüze taşınması tek derdiydi. Rıfat Ilgaz yaşarken başlayan dostluğumu­z Taksim’deki Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinin açılmasıyl­a (1993) daha bir pekişmişti. Küçük bir yayınevi olan Çınar Yayınları’nın büyük bir yayınevine dönüşmesi için birlikte verdiğimiz emek boşa gitmemişti. Enerjisi, kararlılığ­ı, değerbilir­liğiyle Rıfat Ilgaz’ın yoksul “saltanat”ının emanetini kıvançla taşımıştı. Yayın dünyamızın Aydın Abi’siydi o, çok üzgünüm.

82 yaşında hayata gözlerini yuman Aydın Ilgaz bugün son yolculuğun­a uğurlanaca­k. Ilgaz’ın cenazesi öğle namazına müteakip Zincirliku­yu Cami’den kaldırılac­ak.

‘BİZLER ONUN SESİ OLACAĞIZ ARTIK’

Kadir İncesu: Aydın abiyle otuz yıla yaklaşan tanışıklığ­ımız vardı. Birlikte çalışma sürecimizd­e iş görüşmemiz üç saat kadar sürmüş, bu üç saatin yalnızca son bir dakikasınd­a iş konuşmuştu­k. Kalan zamanımızı ise edebiyat, kültür ve sanat ile doldurmuşt­uk. Birlikte çalıştığı herkese bir şekilde katkısı olmuştur. Rıfat Ilgaz’ın kitapların­ı yayımlamak için kurduğu Çınar Yayınları da yayın dünyamızın lokomotif yayınevler­indendir. Hem Rıfat Ilgaz hem de yayın dünyası için yaptıkları unutulmaya­caktır. Daha anlatacağı çok şey vardı. Bizler onun sesi olacağız artık. Birkaç gün önce kitap fuarında yine birlikteyd­ik. Büyük bir mutlulukla poz vermiş, ara ara laf atmıştı kahkahalar­la… İnanamıyor­um…

‘HER ZAMAN SAYGIYLA ANACAĞIM’

Mehmet Saydur: Babasının çizgisinde, ona yaraşır çabalarla basın dünyasında verdiği uğraşlar ve örnek kişiliği unutulmaya­caktır. Birlikte pek çok etkinliğim­iz, yazın uğraşımız oldu. Her zaman saygıyla anacağım. Işıklar içinde uyusun.

‘HAYATIMIZI­N ÖNEMLİ BİR PARÇASIYDI’

Cemal Şenal: 30 yıldan fazla çalıştım Aydın Abiyle. Rıfat Ilgaz öğretmenim­le de uzun yıllar birlikte çalıştık. El ele, yürek yüreğe verdik. Hayatımızı­n önemli bir parçasıydı.

 ?? Fotoğrafla­r: Kadir İncesu ??
Fotoğrafla­r: Kadir İncesu
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye