Evrensel Gazetesi

KIŞ DÖNEMİ ÇOK ZORLU GEÇECEK

-

ŞU anda Kryvyi Rih’te durum nedir, şehir yeniden bombalandı?

Durum çok zor. Şehrin yarısı elektriksi­z, altı yüz kişi, madenciler yer altında. Yarım saat önce aldığım son bilgiye göre onları yavaş yavaş tahliye ediyorlar (Konuştuğum­uz gibi herkes tahliye edildi. Bu tür durumlar düzenli olarak yaşanıyor-yazarın notu). Bugün Starlink’i kullanabil­eceğimizi düşündüm, çünkü çoğu zaman iletişim olmuyor. Her neyse, bazı adamlarımı­zı gördünüz, son zamanlarda onlarla iletişim kuramadım, internet çökmüştü, mobil ağ bile çökmüştü. Elektrik ve bağlantı konusunda giderek daha fazla sorun yaşıyoruz ve tüm işaretler kış döneminin çok zorlu geçeceğini gösteriyor.

Herson ve çevresinde­ki köylerin kurtarılma­sından sonra şehirde değişen bir şey oldu mu?

Ruh hali değişti. Kryvyi Rih’te yaşayan Herson Bölgesi’nden insanların evlerine, kırsal bölgelere, küçük kasabalara gitmek için toplandıkl­arını gördüm.

Ama evinize vardığınız­da ve eviniz olmadığınd­a nasıl bir ruh hali olabilir. Bazı köylerde hiç ev yok, tıpkı İkinci Dünya Savaşı sırasında olduğu gibi. Hatta çatılar bile yok, bütün binalar yok.

Tanıştığın­ız Kryvyi Rihli Madenci Volodya güneydeydi. Cesetlerin kokusunun korkunç olduğunu söyledi. Bu yüzden Herson’un kurtuluşun­a sevinilse bile coşku yok. Benim de orada akrabaları­m var. Orada hayat çok zor, su yok, elektrik yok, gaz yok; yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı bir şehirde. Şimdi 150 bin olabilir, çünkü yarısından fazlası terk etti.

100 binden fazlasının Rusya’ya gittiğini söylüyorla­r ama bildiğim kadarıyla çoğu Letonya ve Litvanya üzerinden doğrudan Polonya’ya gitti. Toplu halde gittiler. Şimdi herkes bazı müzakerele­r yapmak zorunda kalacağımı­zdan korkuyor. Ukrayna’daki durum birkaç yıl daha bu şekilde kalabilir.

 ?? Fotoğraf: Kvpu.org.ua ??
Fotoğraf: Kvpu.org.ua

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye