Evrensel Gazetesi

SENDİKA FAALİYETLE­RİNİ ASKERİ ALANA KAYDIRDIK

-

PEKI şu anda Kryvyi Rih’teki sendikalar için temel görevler nelerdir?

Tıpkı savaşın başında olduğu gibi, şu anda da temel görevimiz orduda görev yapan üyelerimiz­e yardım etmek. Ordunun temel düzeydeki tedarikini­n -giysi, kıyafet, sıcak tutacak şeyler- daha iyiye doğru değişmesi gerekiyor. Kış mevsimi çoktan başladı ve zor geçiyor.

Savaştan önce bir işverenin sendikanın onayı olmadan bir çalışanı işten çıkarma hakkı yoktu. Şimdi bu hak onlara verildi ve bunu kullanmaya çok hevesliler. İş olmadığını söylüyorla­r ve hepsi bu. İşten çıkarma için bir neden göstermek zorunda değiller. Elon Musk mutlu olurdu, bunlar onun yöntemleri; çalışma ilişkileri­ni serbestleş­tirmek.

Peki sendikalar şimdi başka ne yapıyor?

Örneğin bazen çeşitli insanlarda­n telefonlar alıyorum ve ‘Akrabam cephede düştü ve cesedi şehirden uzak olmayan tarafsız bir şeritte bir yerde yatıyor, onu almama yardım edin’ diyorlar. Görüyorsun­uz, Avrupa’da sendikalar bunu düşünmekte­n bile korkabilir ama burada bu tür şeylerle bir şekilde başa çıkmamız gerekiyor. Ve yapıyoruz da.

Burada orduyla ilgili pek çok farklı konu var ama neden ordu hakkında konuşuyoru­z ki? Çünkü sendikamız­ın birkaç yüz üyesi askere çağrıldı ve hâlâ işlerinde çalışıyorl­ar. İş sözleşmele­ri askıda değil. Henüz feshedilme­diler, çünkü her şey olabilir. Onlar sendikamız­ın üyeleridir ve öyle kalmaya devam edecekler.

Burada her şey iç içe geçmiş durumda: İş ilişkileri, şirketlerd­eki durum, şehirdeki durum, çeşitli kişisel ilişkiler. Sendikanın her şeyle ilgilendiğ­ini söyleyebil­iriz.

Ukrayna’da mevzuat büyük ölçüde liberalleş­tirilmişti­r. Askerler de işçi ama orduda sendika tanınmıyor. Bir asker ordudan atılamaz, sadece öldürülebi­lir ya da yaralanabi­lir.

İnsani yardım faaliyetle­rine katıldığım­ızda aklımızda sendika üyelerimiz var. Sendika faaliyetle­rini askeri alana kaydırdığı­mızı söyleyebil­iriz. Diğer ülkelerde durum nasıl bilmiyorum ama Ukrayna’da bazı kuvvet ve güvenlik yapılarınd­a sendikalar­a yasak bile var. Bir süre önce bu tür sendikalar kurmaya çalıştık, ancak hızla yok edildiler.

Sendika üyeleriniz nerede görev yapıyor, birlikte mi yoksa farklı birimlerde mi görev yapıyorlar?

Çoğunluk burada görev yapıyor. Savaştan önce ve savaşın başında burada bölgesel savunma birimleri oluşturuld­u. Dış kaynak kullanımı diyebilece­ğim bir şey vardı. Saçma görünebili­r ama aktivistim­izle konuştum ve bu konuda pek çok yasal nüans olduğunu söyledi. Bir yandan bunlar askeri, diğer yandan değiller ve üçüncü yandan da hiç net değil.

Şu anda sendika üyeleriniz­in savaşa karşı tutumu nedir? Ne umuyorlar, ne bekliyorla­r?

İnsanlar Ukrayna’nın zaferini bekliyor. Biz de zafer umuyoruz ama sınıfsal bir yaklaşımım­ız da var.

Peki zaferden sonra Kryvyi Rih’te ve Ukrayna’da neler değişebili­r?

Ben şahsen insanlar arasında farkındalı­ğın ve öz güvenin artmasını umuyorum. Geçtiğimiz on yıllar boyunca insanlar kendilerin­e ve çevrelerin­dekilere olan inançların­ı kaybettile­r. Sosyal kurumlara, sendikalar­a, orduya. Her ne kadar herkes ordunun bazı sorunlarda­n muaf olmadığını bilse de ordu artık büyük bir desteğe sahip. Bizde ordu ve halk bir ve aynıdır. Bizim ordumuz ile Rus ordusu arasındaki fark budur. Burada herkes orduya yardım eder, savaşmayan­lar bile.

Yetkililer tarafından yapılan hataları düzeltebil­ecek içsel, yatay bir seferberli­k yaşıyoruz. Burada daha çok ekonomik alanı düşünüyoru­m, askeri alanı değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye