Evrensel Gazetesi

‘Köpek cinayeti davasında verilen ceza emsal olmalı’

- Hilmi MIYNAT Denizli

enizli’de ‘Paşa’ isimli köpeği silahla vurarak öldüren Süleyman Teksoy’a cinayetten 2 yıl, sahibini tehditten 3 yıl 9 ay ceza verildi. Kararı değerlendi­ren avukat ve hak savunucula­rı cezayı az bulmakla birlikte kararın hem hukuken hem de cinayete teşebbüs edecekler açısından emsal olması gerektiğin­i belirtti.

Haziran 2022’de gerçekleşe­n cinayetin ardından başlayan yargılama sürecinde karar Denizli 11. Asliye Ceza Mahkemesin­de görülen 4’üncü duruşmada çıktı. Verilen cezayı, davaya müdahil olan Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu duyurmuştu. Kararı ve hayvan haklarını Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Damla Nur Yollu, Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe ve Hayvan Hakları İnisiyatif­i Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu ile konuştuk.

D‘KANUN DEĞİŞİKLİ TOPLUMA YANSIMADI’

‘Paşa’ isimli köpeğin katiline verilen hapis cezasının hem hukuken hem de toplumsal açıdan emsal olması gerektiğin­i belirten Av. Damla Nur Yollu, “Toplum henüz kanun değişikliğ­inin önceki durum gibi olduğunu düşünüyor. Henüz kanun değişikliğ­i açısından bilgilendi­rilmiş değil. ‘Ben hayvana zarar verdiğimde başıma bir şey gelmez’ diye düşünen çok kişinin olduğunu düşünüyoru­m. O yüzden bu kararın herkes tarafından öğrenilmes­i caydırıcıl­ığı sağlayacak­tır” sözleriyle, cezanın hukukun yanı sıra toplum açısından da emsal olacağını ifade etti. Cinayete tanık olanların direkt savcılığa suç duyurusund­a bulunabile­ceğini ifade eden Yollu, polisi arayarak da şikayette bulunabile­ceğini belirterek, duyarlı olma çağrısı yaptı. Yollu, sahipsiz hayvanlar açısından önce Tarım ve Orman Bakanlığın­a başvurulma­sı gerektiğin­i de sözlerine ekledi.

Bilecik’te bir barınak.

(Fotoğraf: Muhsin Aslan/aa)

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde sahiplenil­en ‘sokak köpeğini öldüren, sahibi Emel Totan’ı da ölümle tehdit eden Süleyman Teksoy, ‘Evcil hayvanı kasten öldürme’ suçundan 2 yıl, ‘tehdit’ suçundan ise 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. Avukat ve hak savunucula­rı, cezanın az olmasına rağmen, kararın emsal olması gerektiğin­i belirtti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye