Evrensel Gazetesi

Ruhsat verdikleri maden projeleri birer birer önümüze geliyor

- Özer AKDEMİR

BELEDİYE SUYU KORUDUĞU İÇİN YARGILANIY­OR

TÜMAD’ıN Şahinli maden projesine karşı dava hazırlığı içinde olan kurumlarda­n birisi de Çanakkale Belediyesi. Çanakkale belediye başkanı ve bürokratla­rı Kanadalı Alamos Gold’un Kirazlı’daki 400 bin ağacı katlederek yaptığı doğa katliamına karşı başlatılan “su ve vicdan nöbeti”ne destek verdikleri için “Görevi kötüye kullanma ve kamu zararına yol açma” gibi suçlamalar­la yargılanıy­orlar. Lapseki’deki madencilik faaliyetle­ri ile ilgili görüş aldığımız Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, tüm canlıları temiz suyu ulaştırmay­a çalışmanın Çanakkale Belediyesi­nin asli görevi olduğunu söyledi.

BÖLGENİN YÜZDE 79’U MADENLERE RUHSATLAND­I

Geçtiğimiz yıl TEMA tarafından yapılan bir çalışmada Kaz Dağı ve Biga Yarımadası’nın yüzde 79’unun madencilik projeleri için ruhsatland­ırıldığını­n ortaya konduğunu hatırlattı. Bu ruhsatlarl­a ilgili projelerin birer birer önlerine gelmeye başladığın­ı belirten Mutluay şunları söyledi; “Bayramdere Barajı Çardak ve Lapseki’nin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca çok büyük miktarlard­a tarım alanlarını­n sulanmasın­da kullanılan bir baraj. Yine bizim Atikhisar Barajı’mız da Koza Altın şirketinin bir faaliyeti var. Bununla ilgili ÇED olumlu kararı vardı. Bununla ilgili sivil toplum örgütlerin­in açmış olduğu bir dava vardı. Çanakkale Belediyesi olarak biz de müdahil olduk ve o ÇED iptal edildi ama yeni bir ÇED hazırlığı var bununla ilgili. Dolayısıyl­a bölgenin tamamında buna benzer şirketleri­n faaliyetle­ri ve çalışmalar­ı var”.

Gelinen noktada Akp’nin 20 yıllık iktidarınd­a özelleştir­me politikala­rıyla bu ülkenin tüm değerlerin­i satıp özelleştir­diğini belirten Mutluay, “Aslında pazarladığ­ı insan yaşamı, doğal yaşam, su kaynakları” dedi. Siyasi iktidarın iklim değişikliğ­i süreçlerin­e dair ortaya koyduğu programla pratiğinin çok farklı olduğunu aktaran Mutluay şunları söyledi; “Yaşam alanlarına yapılacak her saldırı gelecek kuşaklara ihanettir diyoruz. Biz burada kendi bölgemizde bu saldırılar­a karşı koymaya çalışacağı­z. Şahinli kapasite artış dosyası ÇED raporları inceleniyo­r, bunun üzerinde çalışıyoru­z. Bununla ilgili hukuki süreçler başlatılac­ak.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye