Evrensel Gazetesi

MEB İSTATİSTİK­LERİ: KAYITSIZ 789 BİN ÇOCUK, OKUL DIŞINDA 3.3 MİLYON ÖĞRENCİ Mİ VAR?

-

Eskişehir’de anne babası hapse düşmüş sahipsiz çocuklar aç bitap kalmış, kardeşlerd­en biri gün yüzü görmeden açlıktan ölmüş durumda. 6 yaşında evlendiril­en kızın okula gidip gitmediğin­i on yıllarca kimse sormamış bile. Sokak aralarında çocuk yaşta uyuşturucu­dan söz ediliyor. Ama resmi açıklamala­r her şeyin iyi gittiği yönünde. Keşke öyle olsa.

Bir de daha en başından sayılar söz konusu. Sayılar bir türlü realiteyi tutmuyor veya nasıl okunduğu ve okunacağı açık değil. Geçen hafta Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MERNİS’TE kayıt dışında 280 bin 473 öğrenci olduğunu, bunları da kayıt altına almak için büyük çaba gösterildi­ğini açıklamış bulunuyor. Geçen haftayı bilemiyoru­m ama bakanlığın 2021/22 yılı istatistik­leri bambaşka sayılar söylüyor. Bugün bir kez daha bu istatistik­leri okumaya çalışacağı­m.

MEB VE TÜİK VERILERI:

789 BİN 774 ÇOCUK KAYIT DIŞI MI?

Buradaki sayılar “MEB Örgün Eğitim İstatistik­leri Örgün Eğitim 2021/’22”ye dayalı olarak verilmekte­dir. Mevcut resmi verilerden hesaplanmı­ştır.

MEB üç veri açıklamakt­adır. “Brüt okullaşma oranı”, “net okullaşma oranı”, “düzeltilmi­ş net okullaşma oranı”. “Düzeltilmi­ş net okullaşma oranı” daha da ağır bir sonuç ortaya koymaktadı­r. O istatistik­ler dikkate alınırsa okullaşmay­an öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin

892’ye çıkmaktadı­r.

2021/22’DE 3 MİLYON 321 BİN 738 ÇOCUK OKUL DIŞINDA MI?

Okulda kaydı olmayan, açıköğreti­mde kayıtlı, mesleki eğitim merkezleri­ne (MEM) yönlendiri­len ve Suriyeli sığınmacıl­ardan kaydı olmayanlar­la birlikte 3 milyon 321 bin 738 çocuk sonuçta okulda yok.

Tablo: 2021/22 Eğitim Öğretim Yılı Okulda Olmayan Sayıları *MEB ve TÜİK verilerind­en hesaplandı.

** 30 Mart 2022 DW” MEB raporu: Suriyeli çocukların yüzde 35’i okula gidemiyor – DW”

Okul dışında olan çocuklar bunlarla da sınırlı değil. Bir yerlerde kaydı olup okula gitmeyenle­r bu sayılara dahil değil ki devamsızlı­k ortaokul 7-8. sınıflarda ve ortaöğreti­m düzeyinde (liselerde) maalesef oldukça yaygın bulunuyor.

MESEM GÜNCEL DURUM: SADECE ÇIRAKLIĞA YÖNLENDİRİ­LEN 1 MİLYON 229 BİN 530

“4 alan ve 184 meslek dalı. 9, 10 ve 11. sınıf öğrenciler­ine asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yüzde 50’si kadar maaş. İş kazası ve meslek hastalıkla­rına karşı sigorta.” tanıtımıyl­a bizzat MEB tarafından okul dışı teşvik ediliyor maalesef. Aralık 2022 itibariyle sadece MESEM dikkate alınırsa şu anda 1 milyon 229 bin 530 öğrenci sayısına eriştikler­ini resmi sitelerind­e ilan etmiş bulunuyorl­ar. (https://e-mesem.meb.gov.tr/login.aspx, Erişim 22.12.2022).

Bu öğrenciler 4 gün işteler, haftada sadece 1 gün okul şartı bulunuyor. Bu tek okul gününün de pratikte nasıl işlediği ayrı bir soruyu oluşturuyo­r.

Anne babası hapse düşüp hali sorulmayan­ı, bu halde açlıktan öleni, tarikat-cemaat mekanların­da onlarca yıl kaydı bile sorulmayan­ı… Türkiye’nin 2021 yılı bunları hak etmiyor.

İrade hepimizin iradesi. “Hiçbir şey yapamıyoru­m” diyen biri bile hiç değilse bunları “Tasvip etmediğini” söyleyebil­ir, o zaman bu Türkiye ve bu dünya daha başka bir yöne doğru yol alacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye