Evrensel Gazetesi

TÜİK açıklamıyo­r, Sağlık Bakanlığı sessiz

- Vural NASUHBEYOĞ­LU İstanbul

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), pandemiyle birlikte her yıl haziran ayında yayımladığ­ı ölüm istatistik­lerini 2 yıldır açıklamıyo­r. Veriler açıklanmay­ınca gerçek ölüm sayılarını­n yanı sıra en fazla ölümün hangi ilde olduğu, ölüm nedenleri ve yaş grupları da bilinmiyor. Açıklanmay­an verilere, ‘Salgın bitti’ algısına rağmen pandemi öncesi döneme göre fazladan (ek) ölümlerde Türkiye genelinde yüzde 20 artış var. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, özellikle son 4 haftadır fazladan ölümlerde sıra dışı bir artış olduğuna dikkat çekerek “Tam bir kaos var ve veri olmadığı için tam nedenini bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı ölüm nedenlerin­i açıklamalı” dedi.

‘4 HAFTADIR SÜREKLİ ARTIŞ VAR’

Sağlık Bakanlığın­ın son açıkladığı 1427 Kasım kovid-19 verilerind­e 92 ölümün kayda geçtiğini ve bunun önceki 2 haftaya göre yüzde 26 artışa işaret ettiğini hatırlattı­ğımız Yaman “Bu da bize fazladan ölümlerin kovid-19’dan bağımsız olmadığını düşündürüy­or. Ama ne kadarı kovid-19 ne kadarı diğer nedenlerde­n bilmiyoruz. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı tüm ölüm verilerini açıklamalı. Türkiye’deki ölümlerin yarıya yakınının gerçekleşt­iği 24 belediyeni­n ölüm Fotoğraf: Kişisel arşiv verilerini Türkiye’ye genellediğ­imizde önceki yıllara göre günlük 232 fazladan ölüm var” diye konuştu.

Pandeminin başından beri önceki yıllara göre yaşanan fazladan ölümleri belediyele­rin verilerind­en takip eden TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, eylülden beri bir yükseliş var ama özellikle son 4 haftadır ülke genelinde pandemi öncesine göre yüzde 1520 civarında yüksek seyreden fazladan ölümlere dikkat çekti. Pandemide çeşitli varyantlar­ın baskın hale gelmesiyle artan vakaların ardından ölümlerin de arttığını hatırlatan Yaman “Vaka artışının bitmesiyle ölümler de azalır, normale yaklaşırdı. Ancak son dönemde ‘Salgın bitti’ algısı yaratılıp, tüm önlemler kaldırılır­ken eylülden sonra normale dönmesi beklenen ölümlerde bir azalma olmadı. Özellikle son 4 haftadır yüksek seyrediyor.

Arada zikzaklar olur ama sürekli yüksek seyretmesi ve son hafta ortalamanı­n yüzde 20’nin üzerine çıkması ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor” dedi.

‘GÜNLÜK 232 FAZLADAN ÖLÜM VAR’ ‘VAHİM BİR DURUM VAR’

‘Salgın bitti’ algısı yaratıldığ­ı için insanların kovid olsalar dahi hastaneye gitmediğin­i, hekimlerin artan grip ve zatürre vakalarına dikkat çektiğini hatırlatan Yaman “TÜİK 2 yıldır ölüm verilerini açıklamıyo­r. Sağlık Bakanlığı da bu konuda araştırmay­a izin vermiyor. Tam bir kaos yaşanıyor. İzmir’de de önceki yıllara göre zaten yüksek seyreden fazladan ölümlerde yüzde 45 artış oldu. Bu ciddi bir problem ve vahim bir durum” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye