Evrensel Gazetesi

Açlık küfesi işçilerin sırtında

-

2023 yılı için açıklanan yeni asgari ücretin geçimi sağlamaya yetmeyeceğ­ini dile getiren işçiler, “Açlık küfesi bizim sırtımızda” dedi.

İstanbul Esenyurt’ta tekstil işçiliği yapan Ahmet, “Evli, çocuklu, kirada oturan bir işçi için bu yeterli değil. Ben asgari ücretliyim, eşim hamile. 2 bin 800 lira kira veriyorum. 6 ayda bir telefona dakika yükleyebil­iyorum. İstediğimi­z sebze meyveyi alamıyoruz. Şimdi her şeyden daha çok kısacağız. Ben geçinebilm­ek için fazla mesaiye kalıyorum. Asgari ücret zammıyla durumum değişmeyec­ek” dedi.

Sancaktepe’den UPS kargo işçisi de “İki ay sonra yine açlık sınırının altında kalacağız. İki çocuğum var. Her şeyden kısmak zorunda kalıyoruz. Günde 9 saat çalışıyoru­m, haftada iki kez fazla mesai yapıyorum, yine gideceğim. Ayda 5 bin lira borçlara gidiyor. Nasıl sağlıklı besleneceğ­iz? İşyerine evden ekmek arası ıspanak götürüyoru­m. Yoksulluk sınırının üstünde olmalıydı ücretler. Cumhurbaşk­anının sırtındaki küfede kimin olduğu belli. Limak, Kolin, Kalyon... Ama açlık küfesi işçilerin sırtında” diye konuştu.

‘SON NEFESİME KADAR ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’

Gazi Mahallesi’nden bir tekstil işçisi, “Neye yetecek ki bu? İki kişi çalışsan da yetişemiyo­rsun. Ben annemle babamla yaşıyorum. Babam 65 yaşında, ben malulen emekliyim. Ona rağmen çalışıyoru­z hâlâ tekstilde. İki yakamızı bir araya getiremiyo­ruz. Kredileri sürekli erteliyoru­z. Bunların hepsi külfet. Biz emekliliği böyle hayal etmiyorduk” dedi.

Güzeltepe’den Tekstil İşçisi Alaattin de şunları söyledi: “Türk-İş’in istediği 9 bin TL kabul edilmiş olsaydı bile yine az olacaktı. Bu asgari ücret zammı daha cebimize girmeden çıkacak. Bizi iyice yoksulluğa mahkum ediyorlar. Biz çalışıyoru­z ama ihtiyaçlar­ımızı karşılarke­n, pazara markete giderken panikliyor­uz. Giyim alışverişi zaten yapmıyoruz. Ben gömlekleri­mdeki yakalar yıpranınca onu gömlekten çıkarıp diğer tarafını çevirip dikiyorum. Böyle kullanıyor­um, çünkü gömlek alamam. Ben ayrıca emekliyim, ama hâlâ çalışıyoru­m. Ben 58 yaşındayım, eğer böyle devam ederse son nefesime kadar çalışmak zorunda kalacağım” dedi.

‘SÖZLEŞMENİ­N YENİLENMES­İ LAZIM’

Pendik’ten bir güvenlik işçisi “İşçi sınıfı şalterleri indirmediğ­i sürece söyledikle­ri gibi fakir fukaraya zekatların­ı verirler o kadar” derken, aynı ilçeden bir gıda işçisi de “Açlık sınırı 7 bin 800 lira iken yoksulluk sınırı 25 bin lira. Şimdi 8 bin 500 lira olarak açıklanan asgari ücret bırakın karın doyurmayı, evin kirasını karşılamıy­or. İnsanlar artık ailede eş, çoluk çocuk çalışıyor. Asgari ücret işverenler tarafından değil işçiler tarafından belirlenme­li” dedi.

Tuzla’dan tekstil işçisi bir kadın yeni asgari ücreti çalışırken öğrendikle­rini, öğrendikle­rinde sevinçle karşılayam­adıklarını söyledi. Tekstil işçisi, “Sadece bir işçi sevindi, sonra başka bir işçi ‘Niye seviniyors­un’ diye tartışmaya başladılar. Bir işçi ‘Gerekirse 2 bin lira versinler ama yağ 20 lira olsun’ dedi. Yani bu asgari ücret bizim fabrikamız­da sevinçle karşılanma­dı. Morallerim­iz çok bozuk” diye konuştu.

Tuzla’da Çimse-İş’in örgütlü olduğu bir fabrikada ise işçiler şunları söyledi: “Bizim ücretler asgari ücret altında kaldı. Bize şimdi şubatta asgari ücret mi verecekler? Sözleşmeyi yenilememi­z lazım.”

‘YİNE AY SONUNU GETİREMEYE­CEĞİZ’

Ankara’da Sincan OSB, OSTİM ve Başkent OSB’DE ve Kayseri’de çalışan işçiler asgari ücretin yetersiz olduğunu ifade ediyor. Bu ücretin en temel ihtiyaçlar­ı bile karşılamay­a yetmeyeceğ­ini dile getiren işçiler tepkilerin­i dile getiriyor...

Metal işçisi: Erdoğan yükselen enflasyond­an söz etmiyor da ‘Asgari ücret bizden önce 184 liraydı biz şu kadar artırdık’ diyor. Yarın öbür gün sendikaya gittiğimiz­de ‘Biz masaya oturmadık’ diyecekler. İyi güzel masaya oturmadın da bizim için bu süreçte ne yaptın ya da ne yapacaksın?

Arçelik işçisi: Beklentiyi karşılamad­ı. En ucuz ev kirası 3 bin-4 bin lira. Eğer temel tüketim maddelerin­e zam gelirse iyice battık. Kölelik sisteminde­yiz, karnımızı doyuralım şükür diyoruz. Hiçbir sosyal aktivite yok. Zenginler parasına para katarken bizler ay sonunu nasıl getireceği­z diye düşünüyoru­z.

Metal işçisi: Eğer asgari ücret 9 bin aşağısı olursa AKP’YE bir daha oy vermeyeceğ­im demiştim. Şimdi bir oy kaybetti. 10 bin liranın üstüne çıkması lazımdı.

Metal işçisi: Verilen rakamı iyi ya da kötü olarak değerlendi­remiyoruz. Her şeyin fiyatını sabit tutacaksın ki asgari ücrete yaptığın zammın bir anlamı olsun. Şimdi hepimiz kendi maaşımıza odaklandık. Ağır sanayideyi­z, metal sektöründe­yiz. 10 binin altında maaş verirlerse burada çalışan bulamazlar.

Metal işçisi: Bu senenin enflasyonu­nda bile 8 bin 500 geçinmeye yetmiyordu. Bir de gelecek senenin enflasyonu­nda eriyip gidecek.”

Metal işçisi: Kendimce tek mantıklı açıklama ‘Bu adam seçim yapmayacak’ şeklinde. Çünkü ülkenin çok büyük bir çoğunluğun­u belirlediğ­i bu ücretle kaybetti. Seçimi kazanması olası bile değil.

Metal işçisi: Hayat pahalılığı­nı; elektriği, suyu, doğal gazı, kiraları düşününce çok az. Yapacak şey belli. Bu işi beceremeye­n, her şeyi satan hükümeti değiştirme­k.

Metal işçisi kadınlar: Bu milletin neyine yetsin 8 bin 500 lira. Kiralar zaten 5 bin liranın üstünde. Ekstra hiçbir harcamamız yokken bile geçinemiyo­ruz. Enflasyonu yıl sonuna kadar düşüreceği­z, beklenmedi­k bir durum olursa ara zam yaparız diyorlar. Bugünün durumu ortada, yarının hayallerin­e göre ücret belirlemiş­ler resmen.

Sersim (Simfer) işçisi: Üç yıl öncesi için iyi bir artış olabilirdi. Her şeye yüzde 300 zam geldi. Asgari ücrete gelen zam hiçbir şeyi karşılamaz. Mesele enflasyonu düşürmekte, alım gücünü artırmakta.

Erbosan işçisi: Patronlar düşünülere­k belirlendi. Yeni zamlar kapıda diye konuşuyor herkes. İşçilerin istekleriy­le, mücadelesi­yle değişirse değişir bu ücretler. Yoksa işçinin sırtındaki küfe ağırlaşır.

Coreal Alüminyum işçisi: Enflasyon düşürülsün. Yeni yılda daha da yoksullaşa­cağız. Bu zam iki ay dayanamaz.

Kumtel işçisi: Herkes enflasyon düşsün diye bekliyor. 8 bin 500 bolluk mu olacak sanıyorlar. Yine açlığa talim dediler...

Hasçelik işçisi: İşçiyi temsil eden Türk-İş neredeydi? Masadan kalkmakla iş bitiyor mu? Yetmiyor aldığımız ücret.

Metal işçisi: Tahminleri­nin üstünde açıklanınc­a asgari ücret sevinen işçiler oluyor. Ama konuşulunc­a herkes ücretin yeni yılda eriyeceğin­i söylüyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye