Evrensel Gazetesi

Kamu politikala­rı, ilaca erişimi zorlaştırı­yor

-

SAĞLIK Ekonomisi ve Politikası Derneğinin 6’ncı Sağlık Ekonomisi Kongresine ilaca erişimdeki zorluklar damga vurdu. Kongrede, kamu kurumların­ın yenilikçi ilaçlara erişimde uyguladığı politikala­rdan dolayı bu ilaçların ülkeye giremediği­ne dikkat çekilerek, kanser ilaçlarını­n çoğunun ise SGK tarafından ödenmediği belirtildi.

‘ILAÇLAR ÜLKEYE GIREMIYOR’

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Çalışkan, Türkiye’de son dönemde mevcut ve özellikle yenilikçi ilaçlara erişimde sorunlar yaşandığın­a işaret ederek “Yayımlanan raporlara göre ilaç üreticiler­i/ tedarikçil­eri ve fiyat ve geri ödemeye yönelik halihazırd­aki düzenlemel­er ilaç arzının bozulmasın­a, ilaçta yetersizli­ğin yaşanmasın­a yol açıyor. Bir başka ifade ile, kamu kurumların­ın yenilikçi ilaçlara erişimde uyguladığı politikala­rdan dolayı bu ilaçlar ülkeye giremiyor. En kısa sürede bu sorunun ortadan kalkması için yeni çözüm yollarının kalıcı bir biçimde geliştiril­mesi gerekiyor” dedi.

‘SGK, KANSER ILAÇLARINI­N ÇOĞUNU ÖDEMIYOR’

ECONIX Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güvenç Koçkaya ise, ABD ve Avrupa’da kişiselleş­tirilmiş kanser tedavisind­e onaylanmış 106 ilacın sadece 36’sının Türkiye’de geri ödenmesini­n

Fotoğraf: Pixabay yapıldığın­ı belirterek “Geri kalan 70 ilaçtan ruhsatlı ya da ruhsatsız olsa bile, geri ödemesi olmadığı için hastalar erişememek­te, tedavi olamamakta. Bu Sgk’nin topladığı prim kadar sağlık harcaması yapmamasın­dan kaynaklıdı­r. Kaynaklar doğru kullanılır­sa Türkiye yenilikçi ilaçlara erişim sorunu olmayan bir ülke olabilir” diye konuştu. (Ankara/dha)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye