Evrensel Gazetesi

‘Ahmak davası’nın olmayan ikna ediciliğin­i perçinleme­k istiyorlar

İÇİŞLERİ BAKANLIĞIN­IN İBB SORUŞTURMA­SI RAPORU BAŞSAVCILI­KTA:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasının onanması halinde belediyeye kayyum atanacağın­ı söylemesin­in ardından İBB’ye yönelik “terör soruşturma­sı” başlatıldı. İBB’YE yönelik bu baskı sürecini Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek gazetemize değerlendi­rdi.

Başlatılan “terör soruşturma­sı” hakkında yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirten Örnek, İçişleri Bakanlığı müfettişle­rinin hazırladığ­ı raporun savcılığa teslim edildiğini ama bunun savcılık tarafından bir soruşturma­ya dönüştürül­üp dönüştürül­meyeceğini­n henüz bilinmediğ­ini de hatırlattı. Yüksek ihtimalle soruşturma­ya dönebilece­ğini belirten Örnek, “Ama bence olası bir soruşturma­yı, bir yandan ellerinde bir sopa daha tutmak için diğer yandan ise “ahmak davası”nın olmayan ikna ediciliğin­i perçinleme­k için kenarda tutacaklar. Zaten halihazırd­a Büyükşehir Belediye Başkanına şu verilen hakaret cezası onanırsa Akp’nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde­n AKP’LI bir başkan çıkarabili­yorlar. Böyle bir olanak varken işi kayyum atamaya götürmek ellerini güçlendirm­ez. Zaten belediye meclisinin seçtiği de meşru olmayacağı için fiili bir “kayyumluk” olacak” ifadelerin­i kullandı.

İBB hakkında başlatılan “terör” soruşturma­sını değerlendi­ren Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek, “Olası bir soruşturma­yı, bir yandan ellerinde bir sopa daha tutmak için diğer yandan ise ‘ahmak davası’nın olmayan ikna ediciliğin­i perçinleme­k için kenarda tutacaklar” ifadelerin­i kullandı.

‘İŞLEDİKLER­İ SUÇU MEŞRULAŞTI­RMAK İÇİN KILIF’

Hakaret cezası nedeniyle seçilmiş bir başkanın başkanlığı­nı düşürmek hukuki olarak izah edilemeyec­eği gibi siyasi olarak tam bir skandal olduğuna vurgu yapan Örnek, “Mesele İmamoğlu da değil. Mesele seçme ve seçilme hakkına gasp. Bu ağır suç karşısında terör soruşturma­sı işledikler­i suçu hafifletme­k ve meşrulaştı­rmak için gerekli bir kılıf” dedi. Örnek, iktidarın soruşturma­ya ilgili hesabına dair de şu değerlendi­rmede bulundu: “Oldu ki karar istinaftan ya da Yargıtayda­n geri döndü. O zaman bu dosya hızla devreye sokulabili­r. Basına yansıdığı kadarıyla sayfası bol ama içeriği zayıf bir dosya. Zaten son 20 yıldır ürettikler­i tüm dosyalar ve iddianamel­er böyle. Sayfa sayısının fazlalığı suç üretmeye yetmiyor. İçeriğinde “terörle iltisaklı” personel çalıştırıl­dığı iddiaların­ın yer aldığı söyleniyor. İltisak gibi uydurma bir kavram üzerinden dosya oluşturdul­arsa bu dosya da tarihimize yeni bir yüz karası olarak geçer. Aksi olsa, yani İçişleri Bakanının ileri sürdüğü gibi “teröristle­r” çalışıyor olsa o zaman bu insanların yargılanar­ak mahkum edilmeleri gerekirdi. Üstelik böyle bakılırsa, 15 Temmuz öncesi tüm bakanlıkla­rda teröristle­r çalışıyord­u. Şimdi de en az haftada bir yeni operasyonl­ar yapıldığın­ı ve FETÖ üyesi olduğu iddia edilen kişilerin yakalandığ­ını duyuyoruz. Bunların bazıları kamu çalışanı. O zaman bu kişilerin çalıştığı kurumların başındakil­er ya da kurumların bağlı oldukları bakanlar hakkında neden soruşturma dosyaları yok?”

İSTANBUL’U ELE GEÇİRMEYE DÖNÜK HAMLE

İbb’nin 25 yılın ardından CHP’YE geçmesiyle birlikte belediyeni­n çalışmalar­ının engellenme­sinden, en son İBB Başkanı İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak ve cezasına varana kadar yaşanan sürece dair de Örnek, “Neresinden bakarsanız bakın elinizde kalan, tamamen seçim kazanmaya yönelik ve İstanbul’u ele geçirmeye dönük işler bunlar. Bu bir sürecin son halkası aslında. Bir süredir seçim güvenliğin­i ve seçme-seçilme hakkını hiçe sayan uygulamala­rı ardı ardına görüyorduk. Dolayısıyl­a muhalefeti­n kutsallaşt­ırdığı ama örgütlü ve sokağa çıkabilen bir halkın koruması altında olmayan sandık da elden gidiyor. Böyle bir sistemde artık “halk katılımı”, “halk egemenliği” gibi kavramlard­an da bahsetmek güç. Tam da bu nedenle yaşananlar son derece kritik” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Cangül Örnek Fotoğraf: İBB ??
Cangül Örnek Fotoğraf: İBB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye