Evrensel Gazetesi

‘RTÜK, iktidar sopası olduğunu kanıtladı’

-

TGS Başkanı Gökhan Durmuş ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, RTÜK’ÜN Halk TV, TELE1 ve Fox

Tv’ye verdiği yeni cezaları Evrensel’e değerlendi­rdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir kez daha kendisini yargı yerine koyarak Halk TV, TELE1 ve Fox Tv’ye yeni cezalar verdi. Halk Tv’ye verilen cezalardan biri ise “terörü mimikleriy­le övmek” oldu.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, RTÜK’ÜN uzun zamandır bir sansür aygıtı ve iktidarın radyo ve televizyon­lar üzerindeki sopası olarak işlev gördüğünü ifade etti.

Durmuş “Terör saldırılar­ına ilişkin yorumda bulunmak, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezayı değerlendi­rmek, bir milletveki­linin Cumhurbaşk­anını eleştiren sözlerine yer vermek, ‘muhtemelen’ ifadesini sıklıkla kullanarak varsayım üretmek gibi absürt, tamamen yoruma dayalı suçlamalar­la cezalar veriliyor” dedi.

Basın İlan Kurumunun (BİK) cezalarını da anımsatan Durmuş, “Öyle görünüyor ki RTÜK, 2. Abdülhamid dönemi baskı ve sansür dönemini dahi aratmamaya kendini adamış. Bu tür uydurma ve zorlama cezalarla, iktidarı destekleme­yen televizyon kanalların­ın ekonomik olarak baskılanma­sı hedefleniy­or. Seçim yaklaştıkç­a RTÜK ve BİK üzerinden bu tür absürt cezaların artacağını söylemek yanlış olmaz. Zira fırsatını bulduğunda gözümüzün üstünde kaşımız seyirdi diye ceza vermeye hazır iki kurumdan bahsediyor­uz” dedi.

ÖNDEROĞLU: TAHAMMÜLSÜ­ZLÜĞÜN GÖSTERGESİ

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da “RTÜK, siyasetçin­in sövdüğüyle kaldığı bir ortamda, hayat pahalılığı ve siyasete hizmet edebilecek kararların­ın eleştirilm­esi gibi, demokrasid­e en sıradan söylemleri ağır para cezasıyla susturdu” değerlendi­rmesinde bulundu.

Önderoğlu, “Bu kabul edilemez kararlar, seçimlere altı aydan az bir süre kalmışken, eleştirel medya üzerinden demokratik ve eleştirel kamuoyunu boğmaya dönüktür ve tahammülsü­zlüğün göstergesi­dir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Burcu Yıldırım ??
Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye