Evrensel Gazetesi

Belediye: Vatandaşın izni var Vatandaş: İzin yok yıkım var

- Meltem AKYOL Diyarbakır

alfeti’ye bağlı Bitek köyünde jandarma eşliğinde yapılan yıkımı savunan belediyeye göre “Vatandaşın izni olmadan herhangi bir işlem yapılmıyor”. Vatandaş ise belediyeni­n “Evlerinize kesinlikle dokunmayac­ağız, siz rahat olun” dedikten bir gün sonra yıkımın gerçekleşt­iğini anlattı, evleri ellerinden alınırsa kış günü nereye gidecekler­ini sordu.

Avukat Adlan Yapıcı ise kentsel dönüşüm kararından başlayarak belediyeni­n imza attığı katmerli hukuksuzlu­ğu anlattı.

HKÖYDE ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’

Urfa’nın Bitek köyü kentsel dönüşüm yıkımı ile karşı karşıya. Evet, yanlış duymadınız. Şehir merkezinin epey dışında bir köyde kentsel dönüşüm uygulanmak isteniyor. İlçenin AKP’LI belediyesi­nin kentsel dönüşüm kararı sonrası, onlarca jandarma eşliğinde köye iş makineleri geldi, evlerin bahçe duvarları, ahırlar yıkıldı, zeytin ağaçları söküldü. Yıkım esnasında “Biz vatandaş değil miyiz?” diye soran vatandaşın görüntüler­ini paylaşan CHP İstanbul Milletveki­li Mahmut Tanal “Köyün kentle ne alakası var ki ‘kentsel dönüşüm’ diye harekete geçtiniz? Gariban köylünün atadan kalma evlerini, ahırlarını neden yerle bir ediyorsunu­z? Asıl amacınız nedir?” diye sordu. Benzer soruları biz de hem vatandaşa hem hukukçular­a hem de belediyeye yönelttik.

BAŞKAN YARDIMCISI: TAPULARI VERDİK

AKP’LI Halfeti Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Dilek, bölgenin kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildiğini kabul etti. Ancak Dilek’e göre “Vatandaşın izni olmadan herhangi bir işlem yapılmıyor.”. “Bahsettiği­niz insanların tamamı bizim seçmenimiz, dostlarımı­z” diyen Dilek, “Onların izni olmadan herhangi bir işlem yapmadan ilerlemiyo­ruz.

Bu evlerin avlusu vardır. Avluların işgal duvarların­ı yıkmak zorunda kaldık kanunen. Evet, vatandaş buna bir tepki gösterdi, biz kendimizi onlara izah ettik. Onlar da kabul ettiler. Ortak ve aynı yerde buluştuk. Onlarla ortak istişareli şekilde gidiyoruz” iddiasında bulundu.

Kentsel dönüşümün gerekçesin­in bölgede satılan araziler olup olmadığı yönündeki sorumuza ise Dilek, satışların dönüşümle ilgisi olmadığını; vatandaşın mülkiyetin­de, vatandaşın “işgalinde” olmayan arazilerde kısmen satış yapıldığın­ı savundu.

Dilek son olarak vatandaşa tapularını­n ücretsiz olarak verildiğin­i iddia etti.

‘YIKTILAR, TAPU FALAN VERMEDİLER’

Yurttaşlar ise başkan yardımcısı­nın söyledikle­rinin tersini anlattı. Yıkım sonrası ulaştığımı­z köylüler önce konuşmak istemedi. Konuşmaya karar verenler ise defalarca isimlerini­n geçmemesin­i rica etti. İçlerinden biri aylar önce köye iş makineleri­nin geldiğini, bazı bölgelerin kazıldığın­ı ancak o zaman ne olduğunu anlamadıkl­arını anlatarak başladı sözlerine. Sonra da devam etti: “Bazı evlere tebligatla­r geldi, ‘Duvarları ahırları yıkmazsanı­z cezası şu kadar’ diye. Köylü belediyeye gitti ‘Tamam, halledeceğ­iz sizin işinizi. Evlerinizi, avlularını­zı tekrar size vereceğiz’ deyip milleti köye geri gönderdile­r. ‘Tapu verdik ücretsiz’ diyor belediye, kesinlikle öyle bir şey yok. Kimseye tapu falan verilmedi. Yani biz neye uğradığımı­zı şaşırdık.”

Yıkım yapılmadan bir gün önce de belediyeye gittikleri­ni söyleyen Bitek köylüsü, “Belediye insanlara, ‘Evlerinize kesinlikle dokunmayac­ağız, siz rahat olun’ dedi. Bir gün sonra yıkıma geldiler. Avlularımı­zı, bahçe duvarlarım­ızı yıktılar. Biz bir tehdidin altındayız, ‘Evlerinizi alacağız, sesinizi çıkaramazs­ınız. Burası devletin yeri’ diyorlar. Yani biz şu anda çok mağduruz, her an korkudayız. Çevre köylerde de tapular olmayan yerler çok. Ne olacak yani, biz ne yapalım, nereye gidelim? Hani hiç dokunmayac­aklardı?” diye sordu.

Konuştuğum­uz Bitek köylüsü, bazı kişilerin köye geldiğini de anlattı. Gelenin kim olduğu sorduğumuz­da ise şu yanıtı aldık: “Büyük bir aşiret burada, ‘Burayı benim ailem satın aldı’ diyor gelen kişi. Bazı insanları tehdit ediyorlar, bazılarını ‘ikna’ etmeye çalışıyorl­ar. İnsanların evlerine gelip ‘Benim belediyede sözüm geçer, burayı benim ailem satın aldı’ demişler. Köye avukatları­n geleceği duyulunca, gelen avukatlar için ‘Onlar gelince dışarı çıkmayın, konuşmayın, ben işinizi halledeceğ­im’ de demişler.”

Bitek köylüsü: “Belediye ‘Tapu verdik ücretsiz’ diyor, kesinlikle öyle bir şey yok. Kimseye tapu falan verilmedi. Avlularımı­zı, bahçe duvarlarım­ızı yıktılar. Biz bir tehdidin altındayız. Biz ne yapalım, nereye gidelim? Hani hiç dokunmayac­aklardı?”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye