Evrensel Gazetesi

AVUKAT YAPICI KATMERLİ KANUNSUZLU­ĞU SIRALADI

-

URFA Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Adlan Yapıcı, barodan bir grup avukatla birlikte bölgeye gitti. Süreci anlamak için aradık tane tane anlattı:

4 Birincisi, bu bölge ilk etapta tapulama harici, tescil harici dediğimiz bir alan. Hiç tescil edilmemiş. Ne mera edilmiş ne hazine edilmiş ne de tapu edilmiş. Köylüler de gidip oraya ev yapmış ama kimse de belediyeye gidip ‘Burası tescil harici, ben de yıllardır buraya ev yaptım, bana tapumu verin’ dememiş. Belediye de almış orayı önce hazineye tescil ettirmiş, ondan sonra da kalkıp kendine tapulamış. Köyün tarihine baktığımız­da köy eski yerleşim yeri. Eski kuyular mevcut, sarnıçlar, mağaralar var. Bunlar eskiden beri insanların burada yaşadığını gösteren şeyler. Kanunda tescil işlemi yapılırken bir yerde bir insan işgalciyse ya da gayri menkul kurduysa sen orayı tescil edemezsin. Önce o şahıs adına tescil ettirmen gerekiyor. Yine ağaçlandır­ma yapılmış alanlar da tescil edilemez. Belediye kanunları göz ardı etmiş, gidip burada dağa taşa, ovalara yol yapmış ve parsel parsel satışa çıkarmış.

4 İkincisi de belediye bundan sonra Bitek köyünde kentsel dönüşüm 1. ve 2. etap diye dönüşüm planlaması çıkarmış. Bakın, bir yerde kentsel dönüşüm yapılabilm­esi için öncelikle kentin olması gerekiyor. Kentin olmadığı yerde kentsel dönüşüm diye bir proje olamaz.

4 Üçüncüsü; belediye köylülere ihtar çekerek alanın belediyeye geçtiğini, alanda parselizas­yon işlemi yapıldığın­ı ve alanın dönüştürül­eceğini bildirmede­n yıkım kararı çıkarmış. Bu da kanunlara aykırı.

Urfa Barosu olarak Şehir Plancıları Odası ve TMMOB’UN diğer bileşenler­i ile birlikte vatandaşın mağdur olmaması için çalışacakl­arını söyleyen Yapıcı, idare tescilleri­ne ilişkin belgeler bekledikle­rini, belgeler gelir gelmez de iptal işlemleri için başvuru yapacaklar­ını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye