Evrensel Gazetesi

ZELENSKİY’NİN ABD ZİYARETİNİ­N ŞİFRELERİ

-

ünden beri dünyanın başlıca gündemi Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ABD’YE yaptığı ziyaret. 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması­yla başlayan savaşın 300. gününde ilk defa bir yurt dışı gezisine çıkan Zelenskiy beklendiği gibi ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre tarafından coşkuyla karşılandı.

Abd’nin bölgesel çıkarların­ı korumak ve geliştirme­k için 300 gündür canla başla çalışan Zelenskiy’nin bir şekilde Washington tarafından ödüllendir­ilmesi gerekiyord­u. Rusya’nın Ukrayna’da tutmayan hesabı Washington’da zafer havasında kutlandı. Denilebili­r ki; düzenlenen ortak toplantıda verilen asıl mesajlar Ukrayna’nın Rusya’ya teslim olmaması ve Rusya’nın savaşla hedeflerin­e varmaması yönündeydi.

Daha önce birçok Avrupa ülkesinin lideri dayanışma için uzun tren yolculukla­rının ardından Kiev’e giderek Zelenskiy’le bir araya gelmişti. Biden ise dayanışmas­ını sadece mart ayında Ukrayna sınırına 80 km uzaklıktak­i Polonya’nın Rzeszow kentindeki ABD askerlerin­i ziyaret ederek göstermişt­i. Güvenlik nedeniyle Kiev’e gitmeye yanaşmamış­tı.

Eğer maksat “iadeiziyar­et” olsaydı Zelenskiy’nin ilk değil son ziyaret etmesi gereken lider Biden olması gerekiyord­u. Ne var ki, asıl mesele çok savaşın bundan sonra hangi seyirde devam edeceğiyle ilgili olduğu için, doğal olarak ilk önce düşman Rusya’ya karşı en fazla destek veren ülkeye gidilmeliy­di.

Ortak basın toplantısı­nda yapılan konuşmalar­a ve ziyaretten önce basında yer alan yorumlara bakılırsa ufukta Rusya ile barış ve müzakere sürecini hızlandırm­ak yok. Tersine savaşı uzatarak, askeri başarılarl­a Rusya’yı yenilgi yoluyla masaya oturtma stratejisi esas alınmış görünüyor.

Bunun ilk önemli belirtisi Abd’nin Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini ilan etmesi. ABD Savunma Bakanlığı tarafından basınla paylaşılan bilgiye göre 1.85 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketinde Patriotlar­ın verilmesi yer alıyor. 160 kilometrel­ik çapı olan Patriotlar havadan yapılacak Rus saldırılar­ını püskürtmed­e önemli bir işlev görebilir. Özellikle başkent Kiev ve çevresinde füzelerle altyapının imha edilmesi önlenebili­r. Patriotlar­ın ne zaman ve nasıl gönderilec­eği ise belirsiz. Alman basını, şimdiden Patriotlar için Ukraynalı askerlere eğitimin Almanya’da verileceği­ni yazmaya başladı.

ABD tarafından Ukrayna’ya savaşın başlamasın­dan bu yana yapılan toplam askeri yardım da böylece 21.9 milyar dolara çıktı. Yine, ABD meclisinde ele alınan bütçede de Ukrayna’ya 45 milyar dolarlık bir ekonomik yardımın yapılması planlanmış durumda. Cumhuriyet­çilerin çoğunlukta olduğu meclisten yardımın geçmesi durumunda, Ukrayna için önemi oldukça büyük bir meblağ.

Washington’da tam bir kahraman gibi karşılanan Zelenskiy’ye ABD yönetimi istedikler­inin pek çoğunu verdi. Hava savunmasın­ı sağlamak için savaş uçaklarını­n verilmesi hariç. Bir soru üzerine, Biden “İstediği her şeyi verirsek AB ve NATO’DA bölünmeler olur” diyerek bunu yapmayacak­larının mesajını verdi. Ayrıca, savaşa AB ve NATO’YU bölmeyi planlayan Putin’in yanıldığın­ı, tersinin gerçekleşt­iğini özellikle ifade ederek, memnuniyet­ini dile getirdi.

Zelenskiy’ye “ziyaret hediyesi” olarak verilen Patriotlar­ın savaşın seyrini değiştirip değiştirme­yeceği belirsiz. Zira ziyaretin başladığı gün Moskova’da yapılan Savunma Bakanlığı toplantısı­na katılan Putin, başta belirlenen hedeflerde­n vazgeçmeye­ceklerini söylemeye devam etti. Hafta içinde Belarus’a yaptığı ziyaret ve ona bağlı askeri hareketlil­ik, Belarus üzerinden Ukrayna’ya karşı yeni bir taarruz harekatını­n başlatılac­ağı şeklinde yorumlandı. Keza aynı toplantıda Savunma Bakanı Şoygu asker sayısının 1.5 milyona çıkarılaca­ğını ilan etti.

Toplam açısından bakıldığın­da, Rusya asker sayısını artırsa da kısa zamanda bütün Ukrayna’yı askeri olarak kontrol edebilecek durumda değil. Ukrayna, Batı’dan aldığı askeri yardımlar sayesine kendisini koruma kapasitesi­ne ulaşmış görünüyor.

Bu nedenle, Rusya referandum­la kendisine bağladığı Donetsk ve Lugansk başta olmak üzere Ukrayna’daki bölgeleri kontrol altına tutarak, müzakere sürecine geçmeyi hedefliyor. ABD ise Ukrayna’nın kontrol edilen alanları geri alarak Zelenskiy’nin müzakere masasına güçlü oturmasını­n peşinde. Bu ABD Savunma Bakanlığı tarafından açık olarak ifade edildi. Keza, Biden da ortak basın toplantısı­nda ifade ettiği “adil barış”tan bunu kastetti.

Hiç şüphesiz, bu savaş Ukrayna ile Rusya’dan çok ABD ile Rusya arasında Ukrayna sahasında cereyanı eden bir savaş. Tablo artık daha net. Bu nedenle Biden, Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlayara­k hem ABD halkına hem de dünya halklarına savaşta üstün oldukların­a dair güçlü bir mesaj verdi. Bunun üzerinden ittifaklar­ı yeniden pekiştirer­ek, bir sonraki aşamada nelerin yapılması gerektiğin­e işaret etti.

Gelişmeler, ABD ve müttefikle­rinin Rusya sınırına yaklaşma konusunda önemli bir mevzi elde ettiğini gösteriyor. Rusya bunu püskürtmek için ağır kış koşulların­ı da kullanarak yeni mevziler kazanmanın peşinde. Bu nedenle savaşın kısa sürede bitmesi sürpriz olur. Uzadıkça bölge halklarına faturasını­n çok daha ağırlaşaca­ğı ise ortada.

D

 ?? ?? Yücel ÖZDEMİR
yozdemir@evrensel.net
Yücel ÖZDEMİR yozdemir@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye