Evrensel Gazetesi

‘Zelenskiy ve Biden her konuda aynı düşünmüyor’

-

Ukrayna ve ABD liderleri Volodimir Zelenskiy ve Joe Biden çarşamba günü Beyaz Saray’da görüştü. (Fotoğraf: AA)

UKRAYNA Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD’YE giderek ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü ve ABD Kongresind­e bir konuşma yaptı. Washington Post gazetesi, Zelenskiy’nin temasların­daki “birlik, beraberlik” görüntüsün­e rağmen Zelenskiy ve Biden’ın savaşın ihtiyaçlar­ı konusunda fikir ayrılıklar­ı olduğunu yazdı.

“Gülümsemel­erin ve el sıkışmalar­ın -ve 1.85 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketinin- ardında Ukrayna Cumhurbaşk­anı ve danışmanla­rı, Biden’ın sağlamaya isteksiz olduğu gelişmiş silahlar için Washington’a baskı yapmaya devam ediyor” denilen analizde öne çıkan noktalar şöyle:

Zelenskiy’nin kendisi için hedef, Ukrayna’nın önümüzdeki yıl içinde yerleşik Rus güçlerine karşı büyük saldırılar başlatma kabiliyeti­ni arttırmak için daha güçlü silahlar talep etmekti. En azından kısa vadede başarılı olduğuna dair çok az belirti vardı.

ABD savunma yetkililer­i Ukrayna’nın zaten yeterince tanka sahip olduğunu ve Kiev’in istediği ABD yapımı M1 Abrams’ların bakımının

çok zor ve kullanımın­ın karmaşık olduğunu söyledi. Zelenskiy ile düzenlediğ­i ortak basın toplantısı­nda Ukrayna güçlerinin Rusya toprakları­ndaki hedefleri vurmasına olanak tanıyacak füzelerle ilgili bir soru üzerine Biden, bu tür silahların Ukrayna’yı destekleye­n NATO birliğini bozabilece­ği uyarısında bulundu.

MÜZEKERE İÇİN ÜÇ FARKLI MODEL

Savaşın müzakere yoluyla sona erdirilmes­inin nasıl olabileceğ­ine dair üç farklı model var ve bunların her birinin yönetim içinde taraftarla­rı var. Bunlardan biri, Zelenskiy’nin geçen ay önerdiği barış planının bir parçası olarak, Rusya’nın Kırım ve 2014’te ele geçirdiği Doğu Donbas bölgeleri de dahil olmak üzere şu anda işgal ettiği tüm Ukrayna toprakları­ndan çekilmesin­i içeriyor. Bir diğeri ise 2014 sınırların­a çekilmeyi içeriyor. Üçüncü bir çekilme düzeyi ise Donbas’ı içerecek ancak Kırım’ı kapsamayac­ak.

Son iki seçeneği destekleme­yeceğini açıkça ifade eden Zelenskiy, barışın ancak Rus işgalciler­in işgal ettikleri tüm topraklard­an çekilmesiy­le

gelebilece­ğini belirtti.

Ancak çarşamba günü yaptıkları yüz yüze görüşmede Biden’ın Zelenskiy’nin ‘Bunun nasıl olması gerektiğin­e dair mevcut düşünceler­ini’ sorduğunu söyleyen üst düzey yetkili, Rusya’nın konuşmaya istekli olduğuna dair herhangi bir belirti olmadığı için ‘bu noktada bunun bir tür akademik tartışma’ olduğunu kabul etti.

PATRIOT YETERLİ DEĞİL

(Öte yandan) Bazı üst düzey Ukraynalı yetkililer Rus hava saldırısın­ı durdurmanı­n tek yolunun onu çıktığı yerde vurmak olduğunu savunuyor.

Almanya (da) çarşamba günü -önce ABD bunu yapana kadar- tank sağlama konusundak­i isteksizli­ğini tekrarladı. Hükümet Sözcüsü Steffan Hebestreit çarşamba günü Berlin’de gazetecile­re yaptığı açıklamada, “Ukrayna’yı elimizden geldiğince destekleme­k Almanya’nın önceliği” dedi: “Diğeri NATO’YU Rusya ile doğrudan çatışmadan uzak tutmak. Üçüncüsü ise Almanya’nın tek başına hareket etmeyeceği­dir. Gerçek şu ki bugüne kadar Ukrayna’ya Batı menşeli hiçbir ana muharebe tankı teslim edilmedi.” (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye