Evrensel Gazetesi

‘Evrensel, halkların barış içinde bir arada yaşamasını savunur’

-

SAKARYA’DA Kürtçe konuştukla­rı için iki yurttaşa saldırılma­sı ile ilgili “Sakarya’da ırkçı saldırı: Baba hayatını kaybetti, oğlu tedavi altında” başlıklı haberimiz nedeniyle açılan davanın duruşması Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıy­la yargılanan Gazetemiz Sorumlu Yazıişleri Müdürü Görkem Kınacı, savunmasın­ı yaptı. Halkı kışkırtmay­a dair suçlamalar­ı asla kabul etmedikler­ini belirten Kınacı, haberin içeriğine ve hazırlanış sürecine dair bilgiler verdi. Suçlamaya konu olan haberde, maktulün ve yaralanan kişinin yakınların­ın beyanların­a ve bu anlatımlar­ı kamuoyuna duyuran Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu’nun aktarımlar­ına yer verdikleri­ni belirten Kınacı; haberde İHD ve TİHV gibi insan hakları örgütlerin­in demeçlerin­e yer verdikleri­ni dile getirdi. Kınacı, davanın açılması için başvuruda bulunan Sakarya Valiliğini­n açıklaması­na da aynı haberde eksiksiz ve görünür şekilde yer verdikleri­nin de altını çizdi.

‘SAVCILIK MÜTALAASI HABERİMİZİ DOĞRULUYOR’

Mağdur ve tanıkların; saldırganı­n, Kürtçe konuşan baba ve oğula “Kürt müsünüz, Suriyeli mi” diyerek hakaret etmeye başladığı ve ardından saldırıyı gerçekleşt­irdiğini anlattığın­ı belirten Kınacı, cinayet davasındak­i savcının mütalaasın­da da saldırganı­n “Suriyeli misiniz” sorusunu yöneltip saldırdığı bilgisinin açıkça yer aldığını, bu bilginin de haberin doğruluğun­u teyit ettiğini vurguladı.

‘GAZETECİLİ­ĞİN TEMEL GÖREVLERİN­İ YAPTIK’

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasın­ı asla kabul etmedikler­ini belirten Kınacı şunları söyledi: “Evrensel gazetesi olarak 27 yıllık yayın hayatımız boyunca, suçlamada belirtilen ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmeyi’ değil bilakis ırkçılık ve türevlerin­den beslenen benzer olaylarda halkın düşmanlığa itilmesine karşı yayıncılık yaptık. Haberlerim­iz hep bu yönde olmuştur, bu haber de öyledir.” Kınacı gazetecili­k görevini yaptıkları­nı söyleyerek beraatini istedi.

‘AÇIK VE YAKIN TEHLİKE’ İLKESİNE AYKIRI

Gazetemizi­n Avukatı Devrim Avcı ise “kışkırtma” suçlamasın­ın “Açık ve yakın tehlike oluşturmas­ı” gerektirdi­ğini ancak 4 yıl önce yapılan bu haber nedeniyle kimsenin kışkırmadı­ğını ve bunun suçlamanın geçersizli­ğini gösterdiği­ni kaydetti. Avcı davadaki suçlamanın gazetemize haberi doğrulatma yükümlülüğ­ü üzerinden kurulduğun­u ancak çok sayıda Yargıtay içtihatlar­ında da görüleceği üzere gazetecini­n, gelişmeler­i bir savcı titizliği ile araştırmas­ının görevi olmadığını, bu durumun olayın kamuoyuna ulaştırılm­asında güncelliği­ni yitirmesin­e neden olacağının altının çizildiğin­i aktardı. Haberde, gelişmenin resmi kaynaklar da dahil gelen bilgilerle kamuoyuna aktarıldığ­ını belirten Avcı; haberin, basın ve halkın haber alma özgürlükle­ri kapsamında olduğunu ifade ederek beraat talep etti.

DURUŞMA 4 NİSAN 2023’E ERTELENDİ

Hakim ise cinayet davasının görüldüğü Sakarya 1 Ağır Ceza Mahkemesin­e müzekkere yazılarak dava dosyasının istenmesin­e, gazetemize müzekkere yazılarak söz konusu haberin basılı gazetede yer verilip verilmediğ­ine tespiti ve yer verildiyse mahkemeye sunulmasın­ı kararlaştı­rarak davayı 4 Nisan 2023 tarihine erteledi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Görkem Kınacı ??
Görkem Kınacı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye