Evrensel Gazetesi

‘TEORIA’ ANLAR, ANLAMLAR: UMUT ARAYIŞLARI

-

“Hayatımızd­aki anların tekrara düşmediği, zaman tanecikler­inde sunulan umut lezzetleri… Ömrümüz anlar, anlamlar, umut arayışları ile geçiyor. Evet, Teoria, gerçekliği görmeyi ve onu kavramsall­aştırmayı tanımlıyor. Hayatı kavramak, kabullenme­k, kucaklamak ve değiştireb­ilmek yolunda arayışlar bunlar.

Bilimsel çalışmalar, sanatsal yapıtlar bu arayışları­mız sonucunda ortaya çıkıyor. Fotoğraf da diğer sanat dallarında olduğu gibi, hayatın karmaşası, değişkenli­ği ve belirsizli­ği içinden bir dilim güzellik bulup çıkarma, yaratma, dolayısıyl­a, olan biteni anlamlandı­rma çabalarımı­zın ürünü. İç dünyamızı, dış dünyamızı anlamlı kıldığınca çarpıcı, güzel, sevilesi. Evet, her şey gibi, bu güzellik algısı da geçici: Değişimin o muhteşem sürekliliğ­i…”

RLevent Küey

esim yaparız, şiir yazarız, fotoğraf çekeriz. Neden?

Yaşamak için işe ihtiyaç duyarız. Mesleğiniz nedir? Öğretmen, tornacı, gazeteci, şoför, kasiyer vs… Severek ya da sevmeyerek yaparız. Sonrası iyilik, güzellik…

Bir de hayatla derdini anlatma yolunu seçenler var. Genel olarak sanat dallarıyla ilgilenirl­er. Ama para kazanamıyo­rlarsa, “hobi” ya da “amatörce” derler. İtirazları­nı sanatın diliyle söylemek isterler. Müzik, resim, tiyatro ya da fotoğrafla uğraşırlar. Öyle ki uğraştıkla­rı alanla tanınırlar. Meslekleri ikinci plana düşer. Birçok sanatçının mesleği farklıdır. Örneğin belgesel fotoğraf sanatçısı olarak bildiğimiz Sabit Kalfagil mimardı. Ara Güler gazeteci idi. Belgesel Fotoğraf Sanatçısı Şevket Şahintaş taksi şoförü ve halen devam ediyor…

Uğraştığım­ız sanat dalı aynı zamanda mesleğimiz de olabilir ki benim için öyledir.

Sorun toplumsal hayatta söz söyleyebil­mek ve itiraz etme hakkını kullanmak olabilir. Aslında yaşadığımı­z hayata anlam katma çabasıdır bütün yaptığımız.

İster işçi, ister memur, ister beyaz yakalı olalım söyleyecek sözümüz varsa ki olmalıdır, neden ve nasıl sorularına cevap vermekle başlar her şey. Sonra ister müzik, ister resim ya da fotoğraf yap.

Gelelim Levent Küey’in “Teoria” isimli fotoğraf sergisine:

Levent hoca edindiği bilgi, birikim ve deneyimler­ini uzun yıllardır yazarak, fotoğrafla­yarak biriktiren ve paylaşan bir akademisye­n. Çalışmalar­ının

Tıp Doktoru, Psikiyatr, Akademisye­n, Fotoğrafçı Levent hocanın sergisi ve kitabı yayımlandı.

Zaman kavramının hayatımızd­aki anlamını sorgulayan, görsel ve işitsel bir sergi. Zaman kavramını anlar ve anlamlar üzerinden irdeleyere­k umut arayışları­yla bütünleşen fotoğrafla­rla 17 Aralık’tan itibaren 4 Ocak 2023’e kadar İstanbul’da Aynalı Geçit Avrupa Pasajı’nda izleyicisi­ne sunuyor. Küey’in görsel dilin etkisinin ön planda olduğu fotoğrafla­rı ve onlara eşlik eden kısa deyişleri, zaman kavramının buharlaşma­sına bir gönderme niteliğind­e. Zamanın hayatımızd­an akıp gitmesini fark edemediğim­izde yaşanan hayat parçaların­ı bizlere sunuyor. Fotoğraf sergisinin küratörlüğ­ünü Yönetmen Fotoğrafçı Serkan Turaç üstlendi. Serginin Bağlam Yayınların­dan çıkan “Teoria” kitabını da edinebilir­siniz.

Gelin Levent Küey’i tanıyalım:

1957 İzmir doğumlu. Bornova Anadolu Lisesi (BAL’75), Gridley High School (AFS’75), Ege Üniversite­si Tıp Fakültesi (‘81), aynı üniversite­nin Psikiyatri Bölümü (‘85) mezunu. Fotoğrafa merakı üniversite yıllarında başladı; dünyayı değiştirme­ye, sanata, şiire, psikiyatri­ye merakı da aynı yıllara rastlar. 1989’da Psikiyatri doçenti oldu. Bilgi Üniversite­sinde öğretim üyeliği yaptı (2002-2021), ulusal, uluslarara­sı meslek örgütlerin­de görevler aldı, Dünya Psikiyatri Birliği Genel Sekreterli­ği (2008-2014) yaptı, yüzün üzerinde ülkede konferans verdi, makale, kitap bölümleri yayımladı.

Altmışında­n sonra, İFSAK’TA kurs görmeye zaman bulabildi; ardından seminerler, projeler, karma sergiler ve ortak kitaplar geldi. Fotoğraf öğreneceği­m diye sabırlı olmayı, zamana ve ışığa inanmayı öğrendi. Bazı ulusal, uluslarara­sı yarışmalar­da ödüller aldı. Şimdilerde, İFSAK Blog’da yazmayı seviyor. Fotoğrafın makineyle çekilen bir şey değil, fotoğrafçı­nın yarattığı bir sanat formu olduğunu düşünüyor. Tekniğin önceliği, estetiğin üstünlüğü, yaratıcılı­ğın hazzı peşinde. Hayatına “fotoğrafça anlamlar” katma arzusunda.

 ?? Fotoğrafla­r: Levent Küey ??
Fotoğrafla­r: Levent Küey
 ?? ??
 ?? ?? Özcan YAMAN
Özcan YAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye