Evrensel Gazetesi

5 gezegen görülebile­cek

-

YILBAŞI akşamı 5’i çıplak gözle, 2’si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebile­cek. 7 gezegene, dolunaya çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. Gezegenlik­ten çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskopla­rla izlenebile­cek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, “Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebil­ir” dedi.

BENZER OLAYIN TEKRARI 2040’DA OLABİLİR

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, 31 Aralık’ta gün batımından itibaren görülebile­cek “gök olayı”nın çok ender bir olay olduğunu söyledi. Gezegenler­in hepsinin bir anda gökyüzünde görüleceği­ni belirten Dr. Özışık, “Benim hatırladığ­ım 2018 yılında dört gezegendi, bir gecede baktığınız­da hepsini görebiliyo­rdunuz. Fakat böyle 6-7 gezegenin birden, belirli bir saatte gökyüzünde olması olasılığı gerçekten çok düşük. Bundan sonraki hesaplamal­ar yaklaşık 2040 yılında buna benzer bir şey olacağını gösteriyor” dedi.

‘GEZEGEN DİZİLİMİ AĞUSTOS AYINDA BAŞLADI’

Çıplak gözle bakıldığın­da 5 gezegen, küçük teleskopla ise 2 gezegenin izlenebile­ceğini belirten Dr. Özışık,

“2022’nin özelliği, ağustostan itibaren bu gezegenler, gökyüzünde belli bir sırada dizilmeye başladı. Tabii, ilginç olması nedeniyle 31 Aralık’ı tarih verdik. İnsanlar, yılbaşı gecesi, hava açık olursa kendilerin­e güzel bir gözlem aktivitesi yapabilir. 30’unda da görülebili­r. Fakat 31’inin özelliği; Ay da güzel bir evrede. Dolayısıyl­a Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay’ı çıplak gözle görebilece­ğiz. Teleskopu olan gözlemcile­rin Uranüs ve Neptün’ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu.

Dr. Özışık, saat 17.30’dan sonra, yılbaşı akşamı gökyüzüne bakıldığın­da bahsi geçen gezegenler­in aynı anda görülebile­ceğini söyledi. Dr. Özışık, “Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebil­ir” dedi. (Antalya/dha)

 ?? Fotoğraf: Alexander Andrews/unsplash ??
Fotoğraf: Alexander Andrews/unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye