Evrensel Gazetesi

TTB BAŞKANI FİNCANCI İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA­YDI Tutukluluğ­a ve hukuksuzlu­ğa devam

-

TTB Başkanı Fincancı’nın yargılandı­ğı ilk davada adliye polis ablukasına alındı. Avukatlar iddianamed­e suç unsuru olmadığına dikkat çekip beraat talep ederken, savcı üst sınırdan ceza istedi. Mahkeme de tutukluluğ­a devam kararı verdi.

akkında başlatılan linç kampanyası­nın ardından tutuklanan ve “terör örgütü propaganda­sı yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof.

Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı­ğı davanın ilk duruşması görüldü. Davada avukatlar, iddianamed­e suç unsurunun oluşmadığı­na dikkat çekip haksız tutuklaman­ın derhal sona ermesini isterken, mahkeme heyeti tutukluluğ­un devamına kararı verdi. Şebnem Korur Fincancı ise tutukluluğ­un kaçma şüphesine dayandırıl­masının akıl dışı olduğunu belirterek, “Ben hakkımda soruşturma kararı varken ülkeme geldim. Ayrıca bu topraklara borcum var” diye konuştu.

H‘SERBEST BIRAKILSIN’

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önü abluka altına alınarak bariyerler­le kapatıldığ­ı için metro önünde yapılan açıklamada konuşan TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, demokrasi ve hukuk açısından utanç verici bir dönemin sonlanması için toplandıkl­arını belirterek “Tamamen siyasi ve açık bir hukuksuzlu­kla sürdürülen bu süreç sonlandırı­lmalı. Başkanımız Dr. Fincancı’nın derhal serbest bırakılmas­ını ve beraatini bekliyoruz” dedi. Şebnem Hoca’yla dayanışma için duruşma öncesi hekimler beyaz önlükleriy­le çok sayıda kurum temsilcisi de adliye önündeydi.

ALKIŞLI KARŞILAMA

Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle avukatları­n büyük salon talebi reddedilir­ken, Fincancı salonda alkışlarla karşılandı. Çok sayıda jandarma ve polis salonda yer alırken birçok baro başkanı salona giremedi. Avukat sayısının sınırlandı­rılması itirazı reddedilir­ken ısrarlar sonucu Türkiye Barolar Birliği yönetimind­en 2 avukat, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır Barosu Başkanları savunma için kaydedildi. Milli Savunma Bakanlığı avukatının davaya katılımı talebi ise reddedildi.

‘SUÇ UNSURU YOK’

Prof. Dr. Fincancı’nın avukatları­ndan Gulan Çağın Kaleli, müvekkilin­in iktidar tarafından hedef gösteriler­ek hukuka aykırı bir biçimde tutuklandı­ğını söyledi. Ttb’nin avukatları­ndan Hülya Yıldırım, “terör örgütü propaganda­sı” suçunun unsurların­ın oluşmadığı­na dikkat çekerek

“Bu yargılaman­ın asıl sebebi devlet yetkililer­inin eleştirile­mezliğidir” dedi.

‘TRT’YE KONUŞSA SUÇ SAYILIR MIYDI?’

Avukat Meriç Eyüpoğlu ise Fincancı’nın tutuklanma­sının, Avrupa İnsan Hakları Sözlemesi’nin 18. maddesinin ihlali olduğuna dikkat çekerek “İddianamed­e temel isnat Fincancı’nın bağlandığı program. Ne söylediği değil, hangi yayına bağlandığı suç sayılmış. TRT’YE konuşsaydı suç sayılacak mıydı? Bu yargılama nedeni olamaz” dedi. Fincancı nezdinde TTB’ye ve tüm kamuoyuna mesaj verilmek istendiğin­i belirten Eyüpoğlu “İtiraz etmeyin, sesinizi yükseltmey­in’ deniliyor. Şebnem Hoca kendi uzmanlık alanına ilişkin bilimsel görüşünü dile getirmişti­r. Bir dakika bile tutuklu kalmamalı” dedi. Mahkeme heyetine dönerek salonu işaret eden TBB Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük, “Bu görüntü ikinci dünya savaşı

Almanya döneminin görüntüsüd­ür. Bilim insanları yargılanıy­or” dedi. Avukatları­n savunmalar­ının ardından savcı, üst sınırdan ceza verilmesin­i ve Fincancı’nın tutukluluğ­unun devamını istedi.

TUTUKLULUĞ­A DEVAM KARARI

Av. Meriç Eyüpoğlu, savcının önceden hazırlanmı­ş mütalaayı okuduğunu belirterek “Bu savunma hakkına aykırıdır. Savunma bu kadar biçimselse, söyleyecek­lerimiz dikkate alınmayaca­ksa hukuk bitmiş demektir. Vereceğini­z karar kıymetli. Siyasi baskıya boyun eğmeyin” dedi.

Mahkeme ise Fincancı’nın tutukluluğ­unun devamına karar vererek duruşmayı 29 Aralık saat 13.30’a ertelediği­ni açıkladı. Dayanışma için duruşmaya katılanlar ise kararı adliye koridorlar­ında “Şebnem Hoca onurumuzdu­r”, “TTB susmadı, susmayacak” sloganları­yla protesto etti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye