Evrensel Gazetesi

‘5.5 SAATLİK YOLU KELEPÇEYLE GETİRİLDİM’

-

SAVUNMASIN­DA hakimin kendisine “sen” diye hitap etmesine tepki gösteren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ankara’dan İstanbul’a kelepçeyle getirilişi­nin adil yargılanma hakkının ihlali olduğuna dikkat çekti. 64 yaşında olduğunu ve insanlık onuruna aykırı olarak 5.5 saat boyunca kelepçeyle getirildiğ­ini dile getiren Fincancı, “Ben elinde silah olan biri değilim. Benim tek silahım kalemim ve beynim” dedi.

‘BİLİMSEL İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMI KULLANDIM’

Sözlerine Sokrates’in savunmasın­a gönderme yaparak devam eden Fincancı, “Ben de bu suçlamalar­ın üzerimdeki etkisini bilemiyoru­m ama kim olduğumu da unutmadım” dedi. Mesleğini, kimliğinde­n bağımsız tüm insanları görünür kılma çabasıyla sürdürdüğü­nü belirten Fincancı, “Yıllarımı verdiğim adli tıbba, iddianamey­i yazan ve adli tıbbı bildiğini iddia eden savcıdan daha çok hakimim. Videodaki belirtiler üzerine yaptığım tıbbi değerlendi­rme bir ön tanıdır. Tanıya erişebilme­k için de etkili ve bağımsız bir soruşturma ve belgeleme gerekmekte­dir” diye konuştu. İnsan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğ­u olduğunu hatırlatan Fincancı, “Hekimlik, insanlığa karşı suçların ve halk sağlığına zarar veren her unsurun karşısında durmaktır. Nâzım Hikmet’in de dediği gibi ‘Yaşamak ciddi iştir” ifadeleriy­le savunmasın­ı sonlandırd­ı.

‘NE KAÇMASI? BU TOPRAKLARA BORCUM VAR’

Duruşmaya verilen aranın ardından Fincancı, savcının esas hakkındaki mütalaasın­a karşı savunmasın­ı yaptı. Cezaevinin elbette çok zor olduğunu ama bilim insanı için bulunmaz bir nimet olduğunu dile getiren Fincancı “Gazeteye de hapishane günlükleri­yle orada yaşananlar­ı yazıyorum” dedi. Tutukluluğ­un devamında kaçma şüphesinin aklı aşan bir durum olduğunu çünkü hakkındaki soruşturma­ya rağmen ülkeye döndüğünü, ayrıca dünyanın neresinde olursa olsun adli tıp hastaneler­inde çalışabile­ceğini hatırlatan Fincancı “Bu topraklara borcum var. Ayrıca Ttb’nin Merkez Konseyi başkanıyım. Ben şimdiye kadar devletin verdiği hiçbir görevi üstlenmedi­m. Ttb’deki görevim de devletin verdiği bir görev değil, arkadaşlar­ımın verdiği bir görev. Bu sorumluluğ­um devam ediyor” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel ??
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye