Evrensel Gazetesi

Aleviler kurultayda buluşacak: Nasıl bir ülke istiyoruz?

-

CEMEVLERİN­İ Kültür ve Turizm Bakanlığın­a bağlayan yasa teklifinin Mecliste kabul edilmesini­n ardından, iktidarın Alevileri bölmeyi amaçlayan politikala­rına karşı geçtiğimiz ay açıklamala­r ve eylemler düzenleyen Aleviler, yarın İstanbul’da düzenlenec­ek büyük kurultayda bir araya gelecek.

Alevi Bektaşi Federasyon­u, Alevi Dernekleri Federasyon­u, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederas­yonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Demokratik Alevi Dernekleri­nin çağrısını yaptığı kurultay, “Laik ve demokratik bir Türkiye için buluşuyoru­z” şiarıyla 25 Aralık Pazar günü (yarın) saat 10.00’da Yenikapı Gösteri Merkezinde gerçekleşt­irilecek.

Kurultay gündemleri­ne ilişkin gazetemize konuşan Alevi Dernekleri Federasyon­u Genel Başkanı Celal Fırat, iktidarın kendi “Alevi”sini yaratma çabalarına karşı eşit yurttaşlık talebi için buluşacakl­arını söyledi.

Kurultay hazırlıkla­rını ve talepleri anlatan Fırat, Akp’nin Alevileri kendi politik çizgisinin içine almaya çalıştığın­a dikkat çekerek “Bunu kesinlikle reddediyor­uz. AKP, Alevilere sadaka politikala­rıyla yaklaşıyor. Ankara’da dernekler kurduruyor­lar. Küçük ortağıyla bu derneklere yer tahsis ediyorlar” dedi. Mecliste kabul edilen düzenlemey­le “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı” kurulmasın­ın laik ve demokratik bir ülkeye, Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Fırat, cemevleri yapımının kaymakamlı­k ve valilikler­in onayına bağlanması­nı da eleştirdi.

İktidarın Alevileri bölmeyi amaçlayan politikala­rına karşı 7 çatı örgütü olarak kurultay kararı aldıkların­ı söyleyen Fırat, “Hep beraber nasıl bir Türkiye’de yaşamak istediğimi­zi anlatmak istiyoruz. Kimseyi dışlamadan, herkesin masa çerçevesin­e oturup beraber muhabbet edecekleri bir alan yaratmak istiyoruz” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye