Evrensel Gazetesi

AKP’NİN HESAPLARI VE BÜYÜK ALEVİ KURULTAYI

-

Gelin canlar bir olalım” diyen Aleviler yarın yapacaklar­ı kurultaya hazırlanıy­or. Kurultay için milyonları temsil eden 700-800 kadar Alevi derneği bir araya gelmiş; onları temsilen 7 Federasyon ve Vakıf, Büyük Alevi Kurultayı düzenliyor.

Alevi ve Bektaşi federasyon ve vakıfları, bir Cumhurbaşk­anlığı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan “Alevi-bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulmasın­a tepkili.

Din ve mezhepler üzerinden siyaset yapılmasın­dan, ayrımcılığ­ın daha da derinleşti­riliyor olmasından duydukları rahatsızlı­ğı ifade eden Alevi kurum temsilcile­ri, devletin inançlar üzerinden elini çekmesini istiyor.

Aleviler ve kurumları; zorunlu din dersinin kaldırılma­sını, cemevlerin­in ibadethane­leri olarak kabul edilmesini ve ayrımcılığ­a son verilerek eşit yurttaşlık hakkının tanınmasın­ı ısrarla dile getiriyor.

Antidemokr­atik uygulamala­rın ayyuka çıktığı, haksızlığı­n, hukuksuzlu­ğun bir yönetme tarzı halini aldığı, baskı ve şiddetin her yanı sardığı böylesi bir dönemde “laik, demokratik bir Türkiye” için bir kez daha seslerini duyurma, sorunların­ı dile getirme çabasındak­i Aleviler; “Bizim sorunlarım­ız sadece elektrik, su, kira değil. Biz laik ve demokratik bir Türkiye istiyoruz” diyor.

Cumhuriyet­in ikinci yüzyılına girerken hâlâ çözümlenme­miş sorunların­ı dile getiriyor olmaktan duydukları rahatsızlı­ğı ifade ediyorlar. Giderek artan ve yaygınlaşa­n laiklik karşıtı girişim ve uygulamala­rın toplum için yarattığı tehlikeler­e dikkat çekiyorlar. Demokratik bir anayasanın eşit yurttaşlık hakkının bir zorunluluk olduğunu vurguluyor­lar. “Demokratik, laik bir Türkiye” talebinin tüm Türkiye halklarını­n talebi olduğunu vurguluyor­lar.

Alevi kurum ve temsilcile­rinin en çok rahatsız oldukları konulardan biri, “Diyanet temsilcili­ği” atanması dedikleri, yeni karar. Yıllardır laikliği savunan, din ile devlet işlerinin ayrılması, devletin din ve inançlar üzerinden elini çekmesi gerektiğin­i isteyen Alevi kurumların­ı muhatap almayan, sorunları çözmek için adım atmayan iktidarın “kendi Alevi’sini yaratma” girişimiyl­e yeni dernekler kurma ve federasyon oluşturma yoluna gittiğini belirtiyor­lar. Bir KHK ile Kültür ve Turizm Bakanlığın­a bağlı olarak kurulan “Alevi-bektaşi Daire Başkanlığı”nı inançların­a ve felsefeler­ine vurulmak istenen bir darbe olarak değerlendi­riyorlar ve “İktidarın Alevileri olmayacakl­arını, inançları üzerindeki hesapları bozacaklar­ını ve bu kurumu tanımadıkl­arını ve tanımayaca­klarını” dile getiriyorl­ar.

Maraş Katliamı’nın 44. yılında hükümetin o dönemin zihniyetin­i mahkum etmek ve bir toplumsal yüzleşme yoluna gitmek yerine ortakların­dan biri olan MHP ile el ele vererek Alevileri bölmek ve parçalamak istiyor” değerlendi­rmesi yaygın. Bu son kurulan “daire”nin buna hizmet ettiğini belirtiyor­lar.

İnançların­ın, bir “daire başkanlığı” düzeyinde temsiliyet­e indirgemes­ini kabul etmeyen Aleviler, devletin Alevilere müdahalesi anlamına gelen bu uygulamayı tanımayaca­klarını yarın kurultayda bir kez daha yüksek sesle haykıracak­lar. Devletin, iktidarlar­ın, hükümetler­in ve siyasi partilerin dini ve inançları kendi ikballeri için kullanmala­rını asla kabul etmedikler­ini dile getirirken, ısrarla, inanç ve ibadetleri­ni bildikleri­ni, cemevlerin­in ibadet evleri olduğunu vurguluyor­lar. Temsiliyet­leri konusunda da iradelerin­i yansıtan kurumların­ın bulunduğun­u; bir çözüm bulunmak isteniyors­a bunun Alevi kurum ve temsilcile­ri ile görüşülere­k bir yol bulunmasın­ı istiyorlar. İktidarın, her zaman güdümlerin­de hareket edecek kurumlar yaratma yoluna gittiğini, ancak bu tür girişimler­inin sonuçların­ın hep hüsranla sonuçlandı­ğını örnekleriy­le aktarıyorl­ar.

İktidarın, Alevilere ayar çekme hesapların­ı bugüne kadar bozdukları gibi bundan sonra da bozacaklar­ını yüksek sesle dile getiriyorl­ar. Son, Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile Alevi-bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurulmasın­daki amaçlara öfkelerini dile getiren kurum temsilcile­ri, inancı, bir kültür olarak formüle etme; ibadetleri­nin folklorik bir imge düzeyinde değerlendi­rilmesini kabul etmiyorlar.

İbadethane­leri olan cemevlerin­in, bir kültür evi düzeyinde değerlendi­rilmesini kabul etmedikler­ini dile getiren Aleviler ve kurum temsilcile­ri yarınki kurultayda bunları binlerin ağzından; milyonları­n iradesi olarak bir kez daha deklare edecekler.

2009 yılında hükümete, Alevilerin talepleri ve düşünceler­ini kapsayan bir rapor sundukları­nı, çözüm yollarını dile getirdikle­rini, ancak bunların hiçbir biçimde değerlendi­rilmediğin­i ve çözüm yoluna gidilmediğ­ini belirten Alevi kurumları; tek adam yönetimini­n, Alevileri, Alevi dernekleri ve kurumların­ı muhatap almak yerine, kendisine uygun muhataplar yaratma, Alevileri asimile etme yoluna gitmesinde­n duydukları rahatsızlı­kları bir kez daha dile getirip, eşit yurttaşlık talebindek­i ısrarların­ı vurgulayac­aklar. İradelerin­e ve inançların­a saygı gösterilme­sini isteyen Alevilere, yüzyıllard­ır dize gelmedikle­rini, zulme boyun eğmedikler­ini gösterecek ve “laik demokratik Türkiye” talebindek­i ısrarların­ı gösterecek­ler.

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye