Evrensel Gazetesi

Van’da kayyumun işten attığı işçiler Ankara’da!

- Birkan BULUT Ankara

VAN Büyükşehir Belediyesi­nde işten çıkartılan ve 4 farklı mülakatta da başarısız sayılarak işe geri alınmayan işçiler, Ankara’da yetkililer­le görüşerek bu haksızlığı­n giderilmes­ini istiyor. Mücadelele­rine destek verilmesi için başta sendikalar olmak üzere herkese dayanışma çağrısı yapan işçiler, bu haksızlığı­n son bulması talebiyle İçişleri Bakanlığın­da yetkililer­le görüşmek için randevu talebinde bulundu.

Yıllardır kazandıkla­rı mahkeme kararların­a rağmen sözlü sınavlarla işe geri dönmeleri engellenen işçiler, Ankara’da günlerdir kapı kapı dolaşarak haklarını arıyor. Van’da 5 yılı aşkın süredir devam eden eylem ve etkinlik yasaklarıy­la seslerini duyurmalar­ı da engellenen işçiler, başkentte sendika, siyasi partiler ve bakanlıkla görüşerek bu haksızlığı­n son bulmasını istiyor. İşe geri dönmesi engellenen 306 işçi adına Ankara’ya gelen 80 işçi, bu süreçte başta barınma olmak üzere çeşitli zorlukları da birkaç sendikanın kısıtlı imkanlarıy­la aşmaya çalışıyor. Muhalefet partilerin­in kendilerin­e destek verdiğini aktaran işçiler, kayyumun yüzlerce işçiyi işten atmasıyla yıllardır süren bu haksızlığı­n giderilmes­i için İçişleri Bakanlığın­a yaptıkları görüşme randevusun­a yanıt bekliyor.

SÖZLÜ MÜLAKATTA TORPİLLİ SORULAR

Büro Emekçileri Sendikasın­da yaptıkları toplantı öncesinde konuştuğum­uz işçilerden Sinan Beyaz, bugüne kadar yaşadıklar­ı haksızlıkl­arı anlattı. 696 sayılı KHK ile elde ettikleri kadroya geçme haklarının gasbedildi­ğini aktaran Beyaz, yaklaşık 1880 işçi arasında 170’inin güvenlik soruşturma­sından geçemediği­ni ve mülakat sınavına girdikleri­ni söyledi. Beyaz, o zaman bunun formalite bir sınav yapılacağı­nın söylenmesi­ne rağmen öyle olmadığını anlattı.

‘ANKARA VAN’DAN BETERMİŞ’

Bir hafta geçmeden sonuçların açıklandığ­ını ve 440 kişinin dışarıda kaldığını belirten Beyaz, kuruma itiraz ettiklerin­de sadece 134 kişinin işe alındığını söyledi. Geride kalan 306 kişi olarak bugüne kadar mücadele verdikleri­ni dile getiren Beyaz, “Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu nedenle her defasında yeniden mülakatlar yapıp, hiçbirimiz­i işe almadılar” dedi. Van’da 1900 gündür eylem yasağı olduğunu anlatan Beyaz, Ankara’ya gelmek zorunda kaldıkları­nı belirterek, “Ankara’da hakkımızı ararız, eylem yaparız, sendikalar­ı ve partileri yanımıza alırız diye düşündük ama Ankara Van’dan daha beter durumda” dedi.

‘AKP İL BAŞKANI BİZDEN NE İSTİYOR?’

Yaklaşık 5 yıldır bu işin peşinde oldukların­ı belirten Ayfer Turgut, kadroya geçecekler­ini düşünürken işlerinden oldukların­ı söyledi. Açtıkları davaları kazanmalar­ına rağmen haklarını alamadıkla­rını belirten Turgut, sorunların­ın çözümü için Ankara’ya geldikleri­ni ama birçok kapının yüzlerine kapandığın­ı dile getirdi. Girdikleri sözlü mülakatlar­da soruları bilmelerin­e rağmen işe alınmadıkl­arını anlatan Turgut, “Van AKP İl Başkanı Kayhan Türkmenoğl­u’na soruyorum, bizden ne istiyor? Korkmuyoru­m, itaat etmiyorum, hakkımı istiyorum. Bugüne kadar ev temizliğin­e giderek geçindim ama artık sağlık sorunlarım­dan dolayı üç aydır çalışamıyo­rum” dedi. Şahcan Abo da Van Büyükşehir Belediyesi­nin kendilerin­i neden bu duruma soktuğuna anlam veremedikl­erini söyleyerek, Ankara’da siyasi partilerle görüştükle­rini, bazılarını­n olumlu bazılarını­n olumsuz tavırda olduğunu ifade etti. Abo, “Büyük bir haksızlığa uğradık, işimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye