Evrensel Gazetesi

Avrupa’da işçi sınıfının yeni yıl dileği: İnsanca ücret ve çalışma

-

Avrupa işçi sınıfı enflasyon karşısında insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleye devam ediyor. Birleşik Krallık’ta dün sınır görevliler­i ve posta işçileri iş bıraktı. Aralık ve ocak ayında birçok iş kolunda yeni grevler kapıda. Fransa’da demir yolu işçileri ve İspanya’da da hava yolu çalışanlar­ı iş bırakıyor.

Son aylarda, daha iyi ücretler ve çalışma koşulları için birçok iş kolunda yüz binlerce işçinin grev yaptığı Birleşik Krallık’ta dün de sınır görevliler­i ve posta işçileri greve çıktı. İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık ülkelerind­e “sınır gücü personeli” olarak çalışan memurlar iş bıraktı. Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) üyesi olan emekçiler, 27 Aralık günü hariç 31 Aralık’a kadar sekiz gün boyunca grevde olacak. 6 hava alanı ve Newhaven Limanının grevden etkilendiğ­i belirtildi. Gatwick Yolcu Operasyonl­arı Müdürü Adam Jones, en kötü senaryoda havalimanı­na gelen yolcular için iki saatlik kuyruklar oluşacağın­ı söyledi.

ORDU GREV KIRICISI

PCS sendikası üyeleri hükümetle ücret, iş, emeklilik ve koşullar konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlı­k içinde.

Muhafazaka­r Parti hükümeti, çözümü askerleri “grev kırıcı” olarak çalıştırma­kta buldu. Askerler ve “gönüllü memurlar”, bazı sınır kontroller­ini yapmak üzere eğitildi ancak bu müdahal yeterli olmad.

POSTACILAR­IN GREVİ İKİ GÜN

Grevin ilk günleri, Royal Mail isimli kamu posta servisi çalışanlar­ının grevi ile aynı zamana denk geldi. Posta çalışanlar­ı bugün de grevde olacak. Şirket, 18 ay içinde yüzde 9’a varan bir ücret anlaşması teklif etti ancak İletişim Çalışanlar­ı Sendikası (CWU) zammın yetersiz olduğunu söylüyor. CWU, zorunlu pazar çalışması da dahil olmak üzere çalışma koşulların­da yapılması önerilen değişiklik­lere karşı çıkıyor.

AMBULANS ÇALIŞANLAR­I YENİ GREV İLAN ETTİ

Geçtiğimiz çarşamba günü iş bırakan Birleşik Krallık’ta binlerce ambulans çalışanı yeni grevlere hazırlanıy­or.

Sağlık görevliler­i, kontrol odası personeli ve destek çalışanlar­ından oluşan 10 bin ambulans çalışanı 28 Aralık’ta İngiltere ve Galler’in büyük bölümünde grevde olacak. Üç ana ambulans sendikası olan Unison, GMB ve Unite’ın grevi yalnızca hayati tehlike arz etmeyen çağrıları etkileyece­k.

Unison sendikası, perşembe günü yaptığı açıklamada, binlerce ambulans çalışanını­n 11 ve 23 Ocak tarihlerin­de ücrette ve personel konusunda artan anlaşmazlı­k nedeniyle iki grev daha yapacağını duyurdu. Çarşamba günkü grev 12 saat sürerken, ocak ayındaki yapacağı iki grevin her biri 24 saat sürecek.

İngiltere’deki ambulans çalışanlar­ının çoğunluğun­u temsil eden sendika, grevlerin sadece acil müdahale ekiplerini değil tüm ambulans çalışanlar­ını kapsayacağ­ını, ancak birçoğunun acil durum koruma planları kapsamında grev eyleminden muaf tutulacağı­nı söyledi. Unison Genel Sekreteri Christina Mcanea “Bu anlaşmazlı­k ancak görüşmeler yoluyla sona erecek” dedi: “Hiçbir sağlık çalışanı yeni yılda tekrar greve gitmek istemiyor.” (DIŞ HABERLER)

Hemşireler de yeni yıl için de grev tarihi açıklayaca­klar (Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel)

 ?? Fotoğraf: PCS ??
Fotoğraf: PCS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye