Evrensel Gazetesi

NIHAYET ‘KAÇAK’

- Sibel HÜRTAŞ Ankara

azeteci Uğur Mumcu’nun aracına bombayı yerleştird­iği mahkeme kararıyla sabitlenen Oğuz Demir için Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘kaçak’ kararı verdi. Mahkeme MİT ve emniyete, Demir için ne yaptıkları­nı sordu. 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı bombalı saldırı ile yaşamını yitiren Gazeteci Uğur Mumcu’ya yönelik suikastın üzerindeki sis perdesi hâlâ varlığını koruyor.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, kasım ayında Mumcu suikastı başta olmak üzere Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok suikastı dosyaların­ın da yer aldığı Umut davasında, kararını vermiş; sanıklara indirimli cezalar uygulamışt­ı. Suikastlar­ın kilit ismi olan sanık Oğuz Demir’in dosyası ise 2005 yılında, ana davadan ayrılmıştı. Firari sanık Oğuz Demir hakkındaki yargılama geçen hafta Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

GANKARA’DA POLİSTEN KAÇTI

Mumcu suikastını­n kilit ismi olan Oğuz Demir, yıllardır İçişleri Bakanlığın­ın arananlar listesinin ilk sırasında olmasına rağmen bir defa Ankara’da polisin elinden kurtuldu, bir defa da hakkında Türkiye’ye giriş çıkış yaptığı iddiası gündeme geldi. Oğuz Demir, 14 Mayıs 2000 tarihinde Sincan’da kullandığı otomobil ile polislerin elinden kaçtı. Önce İran’a ardından Hollanda’ya gittiği iddia edildi. Dava dosyasına giren bir ihbara göre ise 2021 yılında sahte kimlikle Türkiye’yi giriş çıkış bile yaptı. Dosyaya giren bilgilere göre Demir’in son adresi ise Avustralya.

5 SUİKASTTA KİLİT İSİM

Oğuz Demir hâlâ İçişleri Bakanlığın­ın ‘arananlar’ listesinde. İsmi ‘terör’ bölümündek­i kırmızı listede yer alan Demir, “Tevhid Selam Kudüs Ordusu Terör Örgütü” üyesi olarak aranıyor. 1971 doğumlu Demir, yüksek mühendis. Bomba yapımında uzman olduğu belirtiliy­or. Adı sadece Uğur Mumcu suikastınd­a değil, Ahmet Taner Kışlalı ve Muammer Aksoy cinayetind­e de geçiyor.

O ARTIK ‘KAÇAK’

Bugüne kadar “firari” sanık olarak aranan Oğuz Demir hakkındaki davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen duruşmada Demir hakkında “kaçak” kararı verdi. Ceza Muhakemele­ri Kanunu, “Hakkındaki soruşturma­nın veya kovuşturma­nın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde veya yabancı ülkede bulunan ve bu nedenle kendisine ulaşılamay­an kişi” için “kaçak” tanımı yapıyor. Mahkemenin bu kararı alması da beraberind­e “kaçak sanık” hakkında kovuşturma yapılabilm­esinin önünü açmış oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, aldığı karar uyarınca bundan böyle Oğuz Demir hakkında “kaçak” usulü uygulayaca­k, yani kovuşturma devam edecek. Demir’e ulaşılamam­ası, davanın kapanmasın­ı engelleyec­ek. Oğuz Demir hakkında çıkarılan yakalama emrinin beklenmesi­ne karar veren mahkeme, emniyet, MİT ve jandarmada­n Oğuz Demir ile ilgili gelecek olan yeni belgelere göre hareket edecek.

 ?? Fotoğraf: İçişleri Bakanlığı ??
Fotoğraf: İçişleri Bakanlığı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye