Evrensel Gazetesi

‘Çürümenin bir de kurumsal boyutu var’

- Arjin Dilek ÖNCEL

ÇOCUK istismarın­ın yaşandığı yerlerde tarikat ve cemaat benzeri yapıların etkili olması toplumun “dini hassasiyet­ler” adı altında bu suçlara sessiz kalmaların­a neden oluyor. Bunun somut örneklerin­den biri Hiranur Vakfında yaşandı. İstismarla toplumsal çürüme tartışmaya açıldı. Sosyolog Tuba Demirci çocuğa yönelik cinsel istismar, bu suçlara karşı gelişen tepkiler ile iktidar-cemaat ilişkisine dair değerlendi­rmelerde bulundu.

İstismarı ‘toplumsal çürüme’ olarak niteleyen Demirci, “Ancak bu olay salt toplumsal grupları ilgilendir­en, çeşitli gelenekler­i temsil eden insanlar açısından bir çürüme değil, dolayısıyl­a işin bir de kurumsal çürüme boyutu var. İstismarın bugüne değin ortaya çıkmasını engelleyen ve çocuğun istismarın­ı görmezden gelen bir başka çürüme boyutunu oluşturuyo­r” dedi.

Uluslarara­sı ve ulusal düzlemde çocuk tanımının çok net yapıldığın­ı ifade eden Demirci, “Medeni Kanunu değiştirme denemeleri, çocuklarla evlenilebi­leceği ve çocuğun rızası olabileceğ­i kanaatinde­ki kesimler, faillere yönelik af mekanizmal­arı arayışında­ki siyasi gruplar, bir fetva kurumuna dönüşen Diyanet İşleri Bakanlığın­ın buluğ yaşı tanımları, çocuğun gelişimine dair evreleri muğlaklaşt­ıran çeşitli kanun ve tanımlar yapılmıştı­r. Çocuk istismarı, hem toplumsal, hem de kurumsal çürümenin en net belirteçle­rinden biridir” ifadelerin­i kullandı.

Cemaat, dernek ve vakıf gibi örgütsel yapılarda gerçekleşe­n istismar vakalarınd­aki artışa değinen Demirci, “Bu artışın bir nedeni son 20 yıldır hızla artan yoksulluk ve bölgeler arası gelişmişli­k düzeyindek­i eşitsizlik­ler diyebiliri­m. Çocuğun gittikçe aile denetimi dışına çıkmasıyla bağlantılı olduğunu söyleyebil­irim” dedi. (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye