Evrensel Gazetesi

SÜRESİ BİR YIL VE FAZLA OLAN İŞ SÖZLEŞMELE­Rİ YAZILI ŞEKİLDE YAPILMALI

-

ORU: Merhaba kolay gelsin. Bir işyerinde 8 yıldır çalışmakta­yım. İş sözleşmesi yapacaklar­ını söylediler. Ben bu sözleşmeyi hemen imzalamak zorunda mıyım yoksa yasal olarak bir sürem var mı? Yani avukatıma falan danışmak için süre isteyebili­r miyim? Ayrıca işverenin sunduğu sözleşmeye ben de isteklerim­i ilave edebilir miyim?

Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

SCEVAP: İyi günler. Bireysel iş sözleşmesi genel kural olarak özel bir şekle tabii değildir. Yani örneğin, geçerli olabilmesi için noter onaylı olması gibi bir kural yoktur. İş Kanunu’nun “İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi” başlıklı ikinci bölümünün ilk maddesi olan 8. maddede iş sözleşmesi­nin tanımı ve şekli yapılmakta­dır. İş sözleşmesi, kanunda aksi belirtilme­dikçe özel bir şekle tabii değildir. Buradaki ‘Kanunda aksi belirtilme­dikçe’ ifadesinde­n kasıt, bir iş sözleşmesi türüne ait özel bir düzenlemen­in varlığıdır. Örneğin, çağrı üzerine çalışma ya da uzaktan çalışma sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıd­ır. Ya da Basın İş Kanunu’na tabi çalışan gazetecile­rin iş sözleşmele­ri de yazılı olarak yapılmalıd­ır.

İş Kanunu yine 8. maddesinde, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmele­rinin yazılı şekilde yapılmasın­ı zorunlu kılmıştır. Bu durumda, sizin de işyerinde çalışmanız bir yıllık süreyi geçen bir belirsiz süreli iş olduğuna göre, iş sözleşmeni­zin yazılı olarak yapılması gerekir.

Bir sözleşme taraflar arasında kanun hükmündedi­r. Yani her iki tarafın da mutlaka uyması gereken düzenlemel­er içerir ve bu her iki tarafı da bağlar. Sözleşme taraflar arasında mutabakatl­a imzalanabi­leceği için elbette sizin de sözleşmeye, tıpkı sözleşmeni­n diğer tarafı gibi kendi şartlarını­zı yazdırmanı­zda hiçbir engel yoktur. Ancak, uygulamada işverenler tek taraflı olarak hazırlanmı­ş matbu iş sözleşmele­rini işçilere sadece boş bırakılan yerlerin doldurulma­sı şeklinde imzalatmak­tadırlar. 8 yıl boyunca yazılı bir sözleşmeni­z olmadan çalıştıysa­nız, elbette iş sözleşmesi­nin maddelerin­i avukatınız­a danışabilm­ek için de süreniz olabilir.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde de işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşulların­ı, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmeni­n süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Ancak, bu durum süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmele­rinde uygulanmaz. Bu belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline her bir işçi için idari para cezası uygulanır.

Ayrıca, iş sözleşmeni­zin sona ermesi halinde yazılı olmasa da kıdem tazminatın­ızın şartları varsa, almaya hak kazanırsın­ız. Zira, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi işçi alacakları iş sözleşmesi­nin yazılı olup olmamasına göre değil, kanundan doğan haklar olarak vardır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye