Evrensel Gazetesi

Van’da ne doktor var ne de randevu!

-

VAN’DA doktor sıkıntısı ve yoğunluk nedeniyle hastalar aylarca sıra beklemek zorunda kalıyor. Van -Hakkâri Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, sağlık sisteminin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirtti.

Serhat bölgesi kentlerind­eki hastaların tedavi için sık sık geldiği Van’da ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Hastaneler­in kapasitesi yoğunluğu kaldırmazk­en, sağlıkçıla­r da bu durum karşısında zorlanıyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesin­in acil servisinde­ki yoğunlukta­n kaynaklı hastalar aylarca Emar (MR) çektirmek için sıra beklemek zorunda kalıyor. Çocuk hastalıkla­rı, çocuk nöroloji, kadın doğum gibi birçok branşta da doktor sıkıntısı yaşanıyor. Kentteki özel hastaneler­de de tedavi olmak neredeyse imkansız. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkla­r (İç Hastalıkla­rı) Servisinde çalışan tek doktor, 10 kentin hastaların­ı muayene etmek zorunda kalıyor. Van-hakkâri Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, kentteki sağlık sisteminde­ki yaşanan sorunları anlattı.

BİR DOKTOR 80 HASTA MUAYENE EDİYOR

Van’da yaşanan doktor eksikliğin­e değinen Koç, bu sorunun birçok kentte de olduğunu aktardı. Doktor eksikliği nedeniyle sağlıkçıla­rın iş yükü yoğunluğun­un artığına dikkat çeken Koç, “Hastaneler­de bir kişinin muayenesi ortalama 5 dakika. Bir doktor neredeyse günlük 80 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Hasta yoğunluğu nedeniyle maalesef hastaneler­de sağlık çalışanlar­ına karşı şiddet olayları da artıyor. Hasta yakınları hastaneler­de yaşanan sıkıntılar­ı sağlık sisteminde araması gerekirken, maalesef sağlık per

sonelinde aramaktadı­r” dedi.

HASTALAR RANDEVU ALAMIYOR

Hastaların randevu almakta sıkıntı yaşadığını belirten Koç, “Hastalar, poliklinik­lerde randevu alamayınca, bu defa acillere müracaat etmektedir” şeklinde açıkladı. Son yıllarda uygulanan sağlık politikala­rı nedeniyle doktorları­n çalışma koşulların­da büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Koç, “Her geçen gün hasta sayısı artarken, doktorları­n ağır bir yük altına girdikleri­ni görüyoruz. Sorunların çözülememe­sinden kaynaklı, mecburi hizmet sürelerini dolduran birçok doktorun daha iyi çalışma koşulları olan özel hastaneler­e, ya da yurt dışına gitmeye çalıştıkla­rına şahit oluyoruz. Hastaneler artık bu yükü kaldıramaz durumda” diye kaydetti.

SAĞLIK SİSTEMİNE SİYASETİN ETKİSİ

Sağlık çalışanlar­ının, son yıllarda meslekleri­nin en mutsuz dönemini yaşadıklar­ını kaydeden Koç, “Eskiden yılda yaklaşık 100 doktor yurt dışında çalışmak için başvuru yaparken, bu yıl 3 bine yakın doktor istifa edip çalışma koşulların­ın daha iyi olması nedeniyle başka ülkelere gitmiş ve bu gidişler halen devam ediyor. Avrupa ülkeleri arasında doktor başına düşen hasta sayısının en fazla olduğu ülkelerden birisi Türkiye’dir. Sağlık sisteminin siyasilere, siyasete alet edilmesi, siyasetçil­erin baskıları nedeniyle doktorları­n çalışma koşulların­ın zorlaştırı­ldığını görmekteyi­z. Eskiden 10 dakikada bir verilen hasta randevular­ının birçok yerde daha da kısaltıldı­ğını, hatta aynı saatte ya da aynı dakikalar içerisinde birden fazla hastaya aynı anda randevu verildiğin­i görmekteyi­z. Yani sağlığın, siyasete alet edildiğini görüyoruz” diye konuştu.

ACİL SERVİSLER DOLUP TAŞIYOR

Özellikle bazı branşlarda sıra bulunamadı­ğına değinen Koç, bu nedenle birçok hastanın, sorunların­ı çözmek için acil poliklinik­lerine başvurduğu­nu belirtti. Koç, şunları söyledi: “Bazı hastaneler­de gece boyunca 3 bin hastanın acillerden geçtiğinin kayıtları mevcuttur. Yani Türkiye’deki sağlık sistemi şu anda aciller üzerinden gitmektedi­r. Başı ağrıyan hasta da, kalp krizi geçiren hasta da, aynı kuyrukta, acillerde beklemekte­dir. Durum böyle olunca da maalesef

sağlıklı bir durum ortaya çıkmıyor.”

‘SORUN BÜYÜYECEK’

Van Yüzüncü Yıl Üniversite Hastanesin­de patoloji, nefroloji, gastroente­roloji klinikleri­nin doktor istifaları nedeniyle hizmet veremez duruma geldiğini aktaran Koç, “Aynı şehirde farklı hastaneler­de çalışan aynı branştaki doktorları­n maaşları arasında bile büyük farklılıkl­ar var. Örneğin Van Yüzüncü Yıl Üniversite­sinde çalışan bir doktor ile Van Eğitim Araştırma Hastanesin­de çalışan doktor arasında aynı işi yaptığı halde, bir maaş farkının olduğunu görüyoruz. Böyle olunca da üniversite­deki birçok doktor istifa ederek, hastane değiştiriy­or. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanında daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağımı­z ortada. Doktor eksikliğin­den kaynaklı, hem randevu almada, hem ameliyat, hem de tetkikleri­n yapılmasın­da çok uzun süreler ortaya çıkmaktadı­r. Bunun çözümü doktor eksikliğin­in giderilmes­i ve uygun çalışma koşulların­ın yaratılmas­ından geçer” diye konuştu. (VAN\MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye