Evrensel Gazetesi

Tunus’ta tek adamın yüzde 10’luk demokrasis­i

-

rap halk hareketini­n fitilinin ateşlendiğ­i Tunus’ta geçtiğimiz günlerde resmi rakamlara göre bile yüzde 11’lik katılımla gerçekleşe­n parlamento seçimleri şimdiden hem katılım oranı hem de antidemokr­atik gerçekleşm­e şekliyle dünya siyaset tarihine girmiş durumda denirse abartı olmaz. Başta Tunus Emekçileri Partisi olmak üzere birçok oluşumun boykot çağrıların­ın da etkisiyle halk sandığa gitmedi.

Şüphesiz ki arkasına ordunun desteğini alarak tek adam rejimini inşa eden Cumhurbaşk­anı Kays Said’in hazırladığ­ı yeni anayasa ile girilen seçimlere halkın bu güçlü tokadı sebepsiz değil. Hatırlanac­ağı üzere Tunus’ta halk ayaklanmas­ı sonucu Zeynel Abidin bin Ali’nin 23 yıl süren diktatörlü­ğü 2010’da son bulmuş ve bin Ali, Suudi Arabistan’a kaçmak zorunda kalmıştı. 2019 yılında ise bağımsız olarak seçime giren Kays Said, ülkenin altıncı cumhurbaşk­anı seçilmişti. Ancak Said, seçildiği andan itibaren geniş bir mutabakatl­a hazırlanan 2014 Tunus Anayasası başta olmak üzere bütün demokratik kazanımlar­ı hedefe aldı. İşte Said’in icraatları­ndan bazıları:

Geçen yıl ülkenin bağımsızlı­k günü olan 25 Temmuz’da, Başbakan Hişam Meşişi’yi ve İslamcı Ennahda Partisi destekli hükümetini görevden aldı. Meclisi askıya alan ve milletveki­li dokunulmaz­lıklarını da kaldıran Said, “yolsuzlukl­a mücadele” iddiasıyla başsavcılı­k görevini de üstleneceğ­ini açıkladı. Ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceği­ni duyurdu.

Yeni başbakan atamadan önce anayasanın çoğu maddesini askıya aldığını, yasama ve yürütme yetkilerin­i tek başına üstlendiği­ni, anayasaya uygunluk denetimi yapan organı kaldırdığı­nı ve sistemde değişiklik içeren taslaklar hazırladığ­ını açıkladı.

Cumhurbaşk­anını ve uygulamala­rını eleştirmek fiili olarak suç haline geldi. Kays Said bu konuyla ilgili olarak mahkemeler­e bizzat talimat verdi.

Kays Said’in parlamento­yu askıya aldığı 25 Temmuz’un yıl dönümünde anayasa referandum­u yapıldı. Tek adam rejiminin inşasının en önemli kavşak noktası olan bu yeni anayasaya Tunus Emekçileri Partisi başta olmak üzere birçok oluşum ve hareket boykot çağrısı yaptı. Yapılan çağrı neticesind­e bütün devlet imkanların­ın kullanılma­sına rağmen ancak yüzde 30.5 katılım gerçekleşt­irilebildi.

Arap Araştırma ve Politika Çalışmalar­ı Merkezi Tunus seçimleriy­le ilgili hazırladığ­ı raporda düşük katılımla seçilen yeni anayasanın “partisel değil, bireysel adaylığı öne çıkarması, ülkeyi 10 seçim bölgesine bölmesi, meclisi sadece onay merciine dönüştürme­si ve cumhurbaşk­anının herhangi bir gerekçeyle millet vekillerin­i görevden alabilmesi” gibi birçok antidemokr­atik maddeler içermesi nedeniyle krizi derinleşti­rdiği görüşünde. Raporda krizin çözümünün ancak muhalefeti­n ortak bir program etrafında birleşmesi­ne bağlı olduğuna dikkat çekildi. Lübnanlı Akademisye­n Celbir el Aşkar da resmi olarak yüzde 11.2 olarak açıklanan ama gerçekte daha düşük olan katılımla Tunus halkının “Halk rejimi destekleme­k istemiyor” mesajını verdiğini vurguladı.

A

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye