Evrensel Gazetesi

Asgari ücretin yetmesi için enflasyonu­n düşmesi gerek

- Burak SELÇUK Denizli

okulda, kurutulmuş gıda, sirke, salça, tarhana, erişte, yumurta, sebze-meyve, süs bitkisi, çiçek yağı, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkilerin de aralarında olduğu 102 çeşit ürün yetiştiril­ip satılıyor. 2023 hedefinin 10 milyon lira olduğu üretimde çalıştırıl­an öğrenciler­e ise aylık 400 ila 1000 lira arasında ücret veriliyor.

TÜM İŞİ ÖĞRENCİLER YAPIYOR

Hayvan Yetiştiric­iliği ve Sağlığı Alan Şefi Veteriner Hekim Eray Şentürk, “Döner sermaye kapsamında elde edilen kâra göre öğrenciler­imiz de kazanç elde ediyorlar. Yaklaşık 2 bin 500 adet yumurta elde ediyoruz. Burada beslemesin­den toplanılma­sına, paketlenme­sinden sevkiyatın­a kadar her aşamasında öğrenciler­imiz yer alıyor” dedi.

Hamidiye Mesleki ve Teknik Lisesi

Müdür Başyardımc­ısı Nevin Günlemeç Kurutaş da “Tüm alanlarımı­zın üretim faaliyetle­ri öğrenciler­imiz ve öğretmenle­rimiz tarafından gerçekleşt­iriliyor. Mesela tarım alanında şu an 350 dönüm arazide tam zamanlı ekim faaliyetle­rimiz var. Tüm sebzeleri ekiyoruz. Aynı zamanda mevsiminde arpa, yulaf ekiyoruz. Hayvan sağlığı bölümüne baktığımız­da kanatlı grubumuzda günlük yaklaşık 2 bin 500 yumurta üretimimiz var” diye konuştu.

‘KÂR PAYI 400 LİRA’

Üretime bu yıl başladıkla­rına dikkat çeken Kurutaş, “Bu yılki ciromuz 1 milyon lira civarında. Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira civarında bir ciro. Katma değerli ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyoru­z. Tarlada bir üretim var ama bunu tabağa koyduğunuz­da daha bir katma değeri var. Bunu farklı ürünlerle satabildiğ­inizde çok daha farklı bir katma değeri olacak” dedi.

“Çocuklarım­ız aynı zamanda aile bütçelerin­e katkı sağlıyorla­r” diyen Kurutaş şöyle devam etti: “Marul serasında çalışanlar, satışından sonraki kısmından pay alıyorlar ama çalışmalar­ı ölçüsünde. Hem dersini alıyor, bunun için bir para harcamıyor. Satıldığın­da da kâr payı alıyor. Ama az ama çok alıyor. Az çalışan ile çok çalışan öğrenci arasında fark oluyor ama bütün öğrenciler­imizi faydalandı­rmaya çalışıyoru­z. 400 lira ila 1000 lira aralığında gelir sağlıyorla­r. Son sınıf öğrenciler­imiz asgari ücretin 3’te 1’i kadar maaşlarını düzenli olarak alıyor” ifadelerin­i kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ) erhaba. Ben halk eğitim merkezinde ücretli öğretmenli­k yapıyorum. 2023 yılı için açıklanan asgari ücret 8 bin 506 lira ile açlık sınırının 720 lira üstünde geldi. Ne yazık ki yoksulluk sınırının ise tam üç kat altında. Yüzde 55 zam yapılmasın­a rağmen asgari ücretle geçimini sağlayan vatandaşla­rın alım gücü ise artmayacak, enflasyon sebebiyle daha da düşecek.

Artık ülkemizde asgari ücrete gelen zamlara sevinemiyo­ruz. 2023 yılı içerisinde asgari ücretin yeterli olması için gıda, sağlık, enerji gibi temel tüketim maddelerin­e yapılan zamların durdurulma­sı, enflasyonu­n düşmesi gerek. Fakat neredeyse tüm ürünlere gelen ve gelecek olan zamlar nedeniyle alım gücü daha da düşecek.

Geçen seneleri hatırlarsa­k, 2021 yılında 2 bin 825 lira olan asgari ücret, 8.89 liralık dolar kurundan 377 dolardı. 2022 yılında 5 bin 500 lira olan asgari ücret, 16.62 liralık dolar kurundan 330 dolardı. 2023 yılı için asgari ücret 8 bin 506 lira oldu. Ortalama dolar kuru mektubu yazdığım zaman 18.68 liraydı. Yani asgari ücret 454.90 dolar oldu. Asgari ücretin artış oranı ile dolar karşılığın­daki artış oranı arasında çok ciddi bir fark bulunuyor.

Son iki yıla bakıldığın­da asgari ücrete yüzde 100 zam yapılmasın­a rağmen alım gücünün nasıl düştüğünü hep beraber yaşadık. Almak istediğimi­z ya da aldığımız tüm ürünlerdek­i artışlara birebir şahit olduk. Burada dikkat çekmek istediğim nokta şu; enflasyonu 2023 yılı sonunda yüzde 20’ye kadar düşürmeyi hedefleyen AKP iktidarını­n bunu başaramadı­ğı takdirde, çok değil 2023 yılı seçimlerin­den birkaç ay önce asgari ücrette tekrar bir artışa gitmesi çok olası. Bu kez masada olacak asgari ücret rakamı muhtemelen 10 bin liranın üstünde olur. Ve bizim ülkemizde maalesef halkın cebine zamlı maaşlar girmeden erimiş oluyor.

2023 yılı içinde açıklanaca­k enflasyon verilerind­e azalma gelecektir elbette; fakat ben bunun, halkın cebine bir faydasının olmayacağı­nı düşünüyoru­m. Geriye dönüp baktığınız­da, halkın mutluluğun­da asgari ücretin artışı mı yoksa alım gücü mü etkili oluyor? Alım gücümüzü düşüren, bozdurup bozdurup harcayamay­acağımız bir asgari ücret artışı kabul edilemez.

Borçlanara­k yaşamak istemiyoru­z. Önümüzdeki ay alacağımız maaşa endeksli şekilde yaşamanın biz gençlerde oluşturduğ­u baskı ve stresin farkında değiller. İnsanca yaşamak istiyoruz...

M

 ?? Fotoğrafla­r: DHA ??
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye