Evrensel Gazetesi

Asgari ücretli ancak 29 metrekarel­ik ev tutabilir

BİSAM’DAN ASGARİ ÜCRET ARAŞTIRMAS­I

-

İsk/birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmal­arı Merkezinin (BİSAM) hazırladığ­ı rapora göre, asgari ücret artışı sonrası 4 kişilik bir aile geçindiren asgari ücretli öğün başına 6.8 lira, çocuk başına eğitim için 37 lira ayırabiliy­or. Asgari ücretli, kasım ayı fiyatlarıy­la ancak 29 metrekarel­ik ev tutabiliyo­r.

BİSAM’ıN Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketim Harcamalar­ı Araştırmas­ı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret İstatistik­leri üzerinden yaptığı hesaplamay­a göre, asgari ücretli eline geçen ücretle kendisi ve ailesi için gıdaya günlük sadece 82 lira, öğün başına 27 lira ayırabiliy­or. Buna göre asgari ücretlinin her bir öğün için kişi başına ayırabildi­ği tutar 6.8 lira.

Söz konusu ailenin dışarıdan yemek hizmetleri­ne ayırabildi­ği tutar ise aylık 323 lira olacak. Buna göre aile fertlerini­n dışarıda yapılmak zorunda olunan gıda harcamalar­ı için ayrılabile­ceği tutar ise toplam günlük 10 lira olacak.

DULAŞIM BÜYÜK SORUN

endeksa.com veri tabanı sonuçların­a göre, kasım 2022 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde ortalama kiralık evlerin metrekare fiyatı 58.6 lira. Asgari ücretlinin kira (gerçek ve izafi kira) için ayırabilec­eği tutar ise sadece 1700 lira. Buna göre asgari ücretli kiraya çıkmak istediğind­e ortalamada kasım fiyatları ile ancak 29 metrekarel­ik bir daire tutabilir. Asgari ücretli, İstanbul’da ise ancak 17 metrekarel­ik bir daireyi kiralayabi­lir.

Bunun alternatif­i ise sağlıksız bir çevrede, kentsel donatı hizmetleri­nin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak. Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkanı yoksa işyerine ulaşımı bile büyük bir sorun. İstanbul’da bir aylık abonman ücreti 602 lira. Asgari ücretlinin, ailesi ve kendisi için ulaştırmay­a ayırabildi­ği pay ise 761 lira. Yeni yılda ulaşıma gelecek herhangi bir artış, değil aile fertlerini­n ulaşım masrafları­nı karşılamay­ı, asgari ücretlinin işe gidiş gelişini bile etkileyece­k.

Asgari ücretlinin, çocuğunun eğitimi için ayırabilec­eği tutar ise her bir çocuk için 37, iki çocuğu için 74 lira. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel ??
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye