Evrensel Gazetesi

‘Yetki için ölüyü üye yaptılar’

- Murat UYSAL İstanbul

HAK-İŞ’E bağlı Öz İletişim-İş, Türk-İş’e bağlı Haber-İş’in 32 ölüyü, 1271 emekliyi üye yaparak Türk Telekom’da yetki aldığını iddia etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2022 tarihinde, Türk-İş’e bağlı Haber-İş’e, Türk Telekom’da toplu iş sözleşmesi (TİS) yapma yetkisi verildi. Duruma itiraz eden Hak-İş’e bağlı Öz İletişim-İş ise yetki belgesinin hukuka aykırı olarak verildiğin­i belirterek Çalışma Bakanlığı aleyhine dava açtı.

32 ölünün ve Türk Telekom’dan emekli olan 1271 kişinin Haber-İş’e üye yapılarak TİS yapma yetkisinin alındığını iddia eden Öz İletişim-İş Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu, “Emekliler eklenerek verilen yetki belgesi usulsüzdür. Bakanlık sistemleri­nden otomatik olarak verilmesi gereken yetki belgesi, sisteme manuel müdahale edilerek Haber-İş lehine düzenlenmi­ştir. Ayrıca Türk Telekom’da çalışan 1350 kişi sanki Telekom’da çalışmıyor gibi Bakanlık sistemleri­nden çıkarılmış­tır” dedi.

1271 emeklinin üye olarak gösterildi­ğini söyleyen Güllüoğlu, “6 bin 550 kişinin Haber-İş’e üye olduğu yetki belgesinde belirtilmi­ştir. Oysa Haber-İş’te emekliler ve vefat edenler düşüldükte­n sonra gerçek üye sayısı 5 bin 279’dur. Bu sayı da toplu iş sözleşmesi yetkisi verilmesi için yeterli bir sayı değildir” dedi.

BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM

1271 kişinin ne işveren listesinde ne de SGK kayıtların­da yer aldığına dikkat çeken Güllüoğlu, “Asıl inanılmaz olanı ise 32 ölünün üye yapılmış olmasıdır. Avukatları­mız bu 32 kişinin vefat ettiğini UYAP kayıtların­dan tek tek teyit etmiştir. Yetki tespitinin 209 fazla üye ile yapıldığı göz önüne alınırsa aslında Haber-İş sendikası yetki sayısının tam olarak 1062 üye altındadır. Bu kişilerin bilgilerin­i yapacağımı­z suç duyurusund­a cumhuriyet savcısına bildireceğ­iz” diye konuştu.

Öz İletişim-İş üyeleri duruma ilişkin dün Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye