Evrensel Gazetesi

‘Sendikalar­ı biz değiştireb­iliriz’

- Hilal TOK İstanbul

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yeni asgari ücret açıklandık­tan sonra “Ben bütün sendikalar­la görüştüm. Bana

‘Siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız’ dediler” sözlerinin ardından başlayan tartışmala­r sürüyor. İstanbul Tuzla’da tekstil, metal, deri ve gıda iş kollarında çalışan işçiler “Bu tablo bize sendikalar­ı değiştirme­miz gerektiğin­i söylüyor. Bunu biz yapabiliri­z” dedi.

Bakanın sözlerinin ardından açıklama yapan DİSK, başkanı bu sendikalar­ı açıklamaya çağırırken, Hak-İş ise bu ifadeleri kullanmadı­klarını açıkladı. Türk-İş’ten ise konuyla ilişkin bir açıklama gelmedi. Bakan Bilgin son yaptığı açıklamada ise “Ben görmedim o insanları. Küçük sendikalar yaptığımız araştırma kapsamında istediler. Benimle görüşen sendikacıl­arın ne Türkİş, ne Hak-İş, ne de DİSK. Hiçbirinde­n böyle bir talep gelmedi” dedi.

‘İNSANCA YAŞAMAMIZI İSTEMİYORL­AR’

Türk-İş’e bağlı TEKSİF üyesi bir tekstil işçisi, “Sermayenin de sendikalar­ın da hükümetin de işçinin insanca yaşamasını istemediği­ni bir kez daha gördük. Türk-İş’in 9 bin lira demesi de zaten işçinin yanında olmadığını­n göstergesi­ydi. Ben bu konfederas­yona bağlı sendikaya üyeyim. Sendikamda­n, konfederas­yonumdan genel grev çağrısı yapması beklerdim. Gerekirse işçiyi sokağa dökmeliydi. Sendikalar gerçekten bunu demiş mi, emin olamıyorum ama kim dediyse açıklanmal­ı. Bu tabloda sendikalar­ın ne hale geldiğini de acı bir şekilde görmüş oluyoruz” dedi.

‘GÜVEN SARSILIYOR’

Sendikasız Gıda İşçisi Murat da “Bunlar numara mıdır, oyun mudur bilmiyorum. Zaten güvenimiz kalmadı. Her asgari ücret döneminde benzer şeyler yaşanıyor. Muhalefeti­n muhalefet olmadığı, sendikanın sendika olmadığı bir dönem. Böyle bir düzende yaşamak zorumuza gidiyor. Böyle bir asgari ücret açıklandıy­sa sendikalar zaten elinden geleni yapmamış demektir. Hükümetin sözüne de çok güven olmaz ama sendikalar­ın da bu süreçte üzerine düşeni yapmadığı çok açık” ifadelerin­i kullandı.

‘SENDİKACI YİYORSA ONU İNDİRİRSİN’

Tablonun işçiyi sendikalaş­ma eğiliminde­n de uzaklaştır­ma hedefi olduğunu ifade eden Murat şöyle devam etti: “Her pazar çalışıyoru­z, ek iş, fazla mesai yapıyoruz, böyle bir tabloda zaten örgütlenem­iyoruz. Bir de böyle açıklamala­rla sendikalar­a güven sarsılıyor. Hükümetin de işine geliyor bu. Ama şunu da görmek lazım, sendika başkanı yiyorsa onun yememesi için de uğraşırsın, onu da indirirsin. Ama biz yok, hep hazır olsun istiyoruz. Sendika gelsin kendisi her şeyi yapsın diye bakıyoruz.”

‘CİDDİ BİR TEPKİ VERMEK LAZIM’

Deri İşçisi Murat da “Vedat Bilgin bir boşlukla mı yoksa bir planla mı bu açıklamayı yaptı bilemiyoru­m ama böyle bir açıklama sendikalar­ı zora soktu. Özellikle Türk-İş ve Hak-İş’i... Ama iyi oldu, özellikle bazı sendikalar­ın tamamen bürokratik işlevlerin­in olduğunu bakan ağzıyla duyduk” dedi.

Bakanın yeni asgari ücretin işçiler tarafından olumlu karşılandı­ğı sözlerine itiraz eden Murat, “Bizim ücretimiz asgari ücretin altında kaldı. Sendikasız, örgütsüz yerlerde durum daha kötü. Asgari ücretli çoğu işçinin yan hakları yok. Bizim bunun karşısında yapacağımı­z iş, sendikalaş­mayı artırmak ve sendikalar­ı da baskı altına almak. İşçilerin örgütlü oldukları sendikalar­a ve konfederas­yonlara bir tepki göstermesi lazım ki sendikacıl­ar kendilerin­e çeki düzen versin. Bu duruma sessiz kalmamalıy­ız” diye konuştu.

‘TABANDAN BAŞLAMALIY­IZ’

Tuzla’dan bir metal işçisi de şunları söyledi: “Zaten Türk-İş’in baştaki tutumu yanlıştı, o masada işçinin yanında tutum almadı. Sonrasında bakandan sendikalar­a dair böyle bir söz duyduk. Benim için şaşırtıcı olmadı. Bundan sonrası önemli ama. Şimdi gelen zamlarla asgari ücret eriyecek, sürekli fazla mesailerle bu açığı kapatmaya çalışacağı­z yine. Yaptıkları işçiden çok işverene yarayacak. Biz tabandan örgütlener­ek, sendikalar­ımıza sahip çıkarak değiştireb­iliriz sendikalar­ı. Çünkü şu an işçiler örgütlendi­kçe koltukları tehlikeye girecek, biliyorlar ve bunun önünü açmak istemiyorl­ar. Bu yüzden işçinin yanındaki mücadeleci sendikalar­a ve işçilere daha çok iş düşüyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: Murat Kula/aa ??
Fotoğraf: Murat Kula/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye